In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




'Iedereen is verantwoordelijk voor eigen werkplezier'
Coaching kan wel een steuntje in de rug geven

Sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter zijn werkgevers meer verantwoordelijk gesteld voor de reïntegratie van zieke werknemers in het arbeidsproces. Als een werkgever merkt dat een werknemer zijn werk niet goed doet of minder plezier heeft in zijn werk kan het verstandig zijn om al eerder actie te ondernemen. 't Princen Huis, praktijk voor fysiotherapie en haptonomie(praktijk voor advies en begeleiding, persoonlijke ontwikkeling, haptonomie en fysiotherapie), beweegt zich actief in deze groeiende markt. Jan van Veen en Peter van Soest staan werkgevers én werknemers bij. Zij zoeken vanuit hun vakgebied de fysieke, ergonomische balans en hebben zich geschoold om door persoonlijke coaching, ook de psychische balans in evenwicht te krijgen.

Voor een werkgever is het vervelend als een van zijn werknemers langdurig uitvalt. Afgezien van de kosten - het salaris moet gewoon worden doorbetaald - betekent het wegvallen van een collega voor de rest van een team dat zij het werk moeten overnemen. Van Veen: "Bovendien: als goed werkgever wil je toch goed voor je mensen zorgen. Daar hoort ook bij dat je (de) werknemers met plezier naar hun werk gaan. Wanneer mensen met hart en ziel hun werk doen draagt dat bij aan een goede gezondheid, minder verzuim en een goede productiviteit."

Onderzoek, advies en begeleiding
Als Van Veen en Van Soest worden ingeschakeld door een bedrijf, verrichten zij eerst een inventariserend onderzoek. Van Soest: "We voeren een werkplekonderzoek uit, eventueel een fysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek en praten met de werknemer. We onderzoeken dus heel praktisch of de werknemer op de werkplek zijn werk kan doen zonder zijn gezondheid te schaden. Dan brengen we een advies uit. Dat kan heel simpel zijn, bijvoorbeeld het aanschaffen van een andere bureaustoel. Maar het kan ook zo zijn dat de werknemer stress ervaart vanwege andere, minder grijpbare factoren. Daar proberen wij achter te komen."

't Princen Huis biedt nadat een adviesrapport aan de werkgever is uitgebracht een begeleidingspakket aan. Van Soest: "We doen voorstellen om de werkplek aan te passen, kunnen fysiotherapeutische of haptonomische behandelingen verzorgen of de persoonlijke coaching op ons nemen." Van Veen vertelt dat hij ooit een werknemer begeleidde die uiteindelijk heeft besloten zijn kantoorbaantje voor gezien te houden en de muziek in te gaan. "Ik wil maar zeggen: soms kan een werknemer zijn geluk beter elders gaan zoeken. Daar zijn zowel de werkgever als de werknemer beter mee af. Werknemers zijn uiteindelijk zélf de verantwoordelijkheid voor hun werk en moeten die niet automatisch bij de werkgever leggen. Iedere persoon is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk, zijn eigen leven en dus ook zijn eigen werk- en werkomgeving. Dat vinden wij heel belangrijk. Ben je niet tevreden: doe er iets aan, het is jouw verantwoordelijkheid. Hoezo overkomt het je? Welnee; als je vind dat het bedrijf je ziek maakt, is het misschien beter om te gaan. Sommige mensen durven die stap niet te nemen en kwijnen weg op kantoor. Wij kunnen dan net dat steuntje in de rug geven." Op de vraag waarom zij dat wel kunnen en een bedrijfsarts of personeelswerker niet reageert Van Veen: Wij zijn objectief en dienen niet de bedrijfswinst. Werknemers zien ons echt als een vertrouwenspersoon van buiten. Mensen reageren vaak van: 'goh, ik snap niet dat ik jou dit allemaal vertel.' Dat komt ook omdat wij breed kijken. Fysiek en gevoelsmatig vanuit onze fysiotherapie-haptonomie achtergrond maar we willen vooral ook ontdekken wat mensen innerlijk beweegt."

Spiritueel bedrijfsleven
In zijn begeleidingssessies laat Van Veen werknemers hun persoonlijke oordelen uitspreken om te laten zien hoe zijn hun gedrag invullen met eigen antwoorden. "Mensen zoeken vaak de oplossingen bij anderen. Dat is niet goed. De oplossing zit altijd bij jezelf." Hij vertelt over een ambtenaar die vijf jaar van zijn pensioen af, zijn tijd uitzit en alle nieuwe verfrissende ideeën torpedeert. Ik ben er toen achter gekomen dat er in het verleden iets is voorgevallen wat hem niet zinde. Daarom blijft hij alles afwijzen en bevestigt het beeld dat collega's van hem hebben: een etter voor de afdeling. Met hem ben ik een begeleidingstraject ingegaan om hem dat te doen inzien. Eén persoon kan het voor de rest verzieken." Later vertelt Van Veen dat deze ambtenaar uiteindelijk heeft ingestemd met vervroegd pensioen. Van Soest en Van Veen realiseren zich dat de hang naar het spirituele ook in het bedrijfsleven is doorgedrongen. Zij vinden dat het goed is om ook vanuit de 'zielekant' een organisatie te benaderen. "Topmanagers houden zich bijvoorbeeld steeds meer bezig met meditatie. Even dat mobieltje uit en vanuit de essentie je visie op ondernemen weer helder krijgen. Door gebrek aan visie gaan bedrijven ten onder. Met trucs kom je er niet, je moet terug naar de essentie: jouw visie op het leven."

Meer informatie over 't Princen Huis en de activiteiten van Jan van Veen en Peter van Soest via: http://www.princenhuis.com


...fuseert
Eén ROC voor West-Brabant

...start
Pragmatisch omgaan met moeilijke milieu-, Arbo- en veiligheidsregels

...vernieuwt
Het Blushuis komt tot leven.

...exporteert
Internationale handelsdag nuttig voor beginnende exporteur

...presenteert
Moerdijkse Hoek weer stap dichterbij

...belegt
De beleggings- adviseurs

...spreekt
Bedrijfsbezoeken verhelderen blik van bestuurders

...viert
Samen sterker dan alleen

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Iveco
- Mercedes-Benz
- Nissan
- Peugeot
- Renault
- Scania
- Skoda
- Volkswagen

...organiseert
Vijfde BIT-Trofee in het teken van 'gevonden worden' op internet

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...coacht
Coaching kan wel een steuntje in de rug geven

...wint
Stijn Deelen van Interbrew Key-Account Manager van het Jaar

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

...huisvest
Kantorenmarkt moet anders worden benaderd

...leest
In 't kort

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland