In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be
Burgemeester legt nadruk op het positieve

Peter van der Velden is iets langer dan een half jaar burgemeester van Breda en dat bevalt hem uitstekend. Hij spreekt met enthousiasme over de stad en de regio West-Brabant en Zeeland. Hij ziet het als een uitdaging om met verschillende betrokkenen de regio een goed bestaan te geven. "De Regio Business Dagen zijn zeker in die zin heel belangrijk. Tijdens deze dagen kunnen gemeenten, ondernemers, SES, REWIN, Kamer van Koophandel en andere belanghebbenden elkaar ontmoeten en de contacten verstevigen." De Regio Business Dagen zijn een van de Bredase evenementen waar hij belang en waarde aan hecht.

Burgemeester Peter Van der Velden van Breda.

"Ik vind dat de organisatie van de Regio Business Dagen weer een prima programma heeft weggezet dit jaar. Hans Wiegel ga ik zeker even de hand schudden. Ik ken hem van de tijd waarin hij voorzitter was van de organisatie van overkoepelende zorgverzekeraars." Hij weet dat er wel eens gemopperd wordt over evenementen die de stad de rug hebben toegekeerd. "Ja, de Taptoe is weg. Dat is erg spijtig. Maar laten we vooral niet kniezen om wat er niet meer is maar ons focussen op wat er wel is en nieuwe initiatieven ontplooien. Het Jazz Festival is een kroonjuweel binnen Breda Evenementenstad. Ook Breda Hippique en Breda Foto zijn prachtige evenementen. En wat dacht je van de Harley Dag en Ballon Fiësta? Voor iedereen is er wel wat te doen. Ook op een wat kleinschaliger niveau. Ik heb laatst nog een multiculturele activiteit in de Heuvel bezocht en ik weet dat Prinsenbeek en Bavel veel actieve mensen kent die van alles organiseren.

Ken je dat poppentheater in Zandberg? Muzipo, ja. Dat vind ik ook zo'n aardig kleinschalig initiatief. Er is behoefte aan samenhang in onze samenleving. Evenementen brengen mensen met elkaar in ontmoeting en hebben een bindende factor. "Het feit dat Breda sinds de sluiting van het Turfschip in 1998 geen evenementenhal meer heeft, ziet hij als een lacune. "Maar Wethouder Adank is er druk mee bezig. We zijn aan het onderzoeken of we De Bavelse Berg als mogelijke vestigingsplaats voor een evenementencomplex rond kunnen krijgen. Onze financiële middelen reiken niet tot in de hemel maar we doen ons best."

Goede atmosfeer
Van der Velden wil niet reageren op de vraag waarin zijn stijl als burgemeester verschilt met die van zijn voorganger. "Iedereen heeft een eigen stijl. Ik probeer actief processen te initiëren en te stimuleren. Ik vind teamwork heel belangrijk. Samenwerken aan mooie projecten. Het gaat er niet om wie het lint doorknipt, het gaat erom dát het wordt doorgeknipt. Ik vind daarbij een goede atmosfeer waarin we kunnen zeggen waar het op staat, belangrijk." Hij ervaart Breda als een dynamische stad. "Als burgemeester en wethouders willen we de stad niet alleen beheren maar ook initiatieven ontwikkelen die voor verschillende partijen interessant en aantrekkelijk zijn. We willen de nadruk op het positieve leggen."

Van der Velden wil dat er meer gebruik gemaakt wordt van de attractieve kanten van de stad. "Breda kent zo'n rijke historie. Die historie zou je als achtergronddecor van allerlei concerten kunnen gebruiken. Het Kasteelplein, Spanjaarsgat, noem maar op. Ook leegstaande fabriekscomplexen zijn geschikt voor toneeluitvoeringen en dergelijke. We moeten goed kijken wat we in de stad hebben, wat we met z'n allen willen en daar met onze evenementen op inspelen."

De burgemeester benadrukt dat Breda onderdeel is van de regio West-Brabant en Zeeland. "Wij willen nadenken hoe we nog beter met gemeenten in de regio kunnen samenwerken en zoeken daarin perspectieven. Niet alleen positieve perspectieven voor onze eigen gemeente. Nee, we willen de meerwaarde van het samenwerken met gemeenten, ondernemers en organisaties benutten en gebruik maken van elkaar competenties." In de ontwikkeling en groei van de regio West-Brabant en Zeeland ziet hij een centrale rol voor Breda. "Als de HSL straks klaar is, de shuttles gaan rijden, de spoorzone zich ontwikkelt, Triple O van de grond komt, zijn er genoeg ingrediënten voor nieuwe activiteiten op sociaal-economisch en cultureel gebied. In onze regio zijn procesindustrie en logistiek de dominante sectoren. Dit is onze economische basis. Daarnaast moet er ruimte zijn om binnen allerlei samenwerkingsverbanden te werken aan nieuwe activiteiten." De speerpunten van de gemeente Breda richting het bedrijfsleven zijn, wat hem betreft dan ook: "een goede samenwerking creëren, nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken, het gemeentelijk initiatief om een breedbandnetwerk aan te leggen en een bedrijvenloket op te starten, de bedrijventerreinen revitaliseren en beter beveiligen."

Pierre van Hooijdonk
Als we medio maart de burgemeester interviewen, ontkomen we niet aan de vraag wat hij vindt van de terugkeer naar NAC Breda van Pierre van Hooijdonk. Van der Velden lacht hartelijk: "Ik ben verrast over de positieve impact die het heeft. Er wordt over gepraat, iedereen is blij met zijn komst. Ik hoop dat zijn terugkeer ook een positief effect op het gedrag van bepaalde supporters heeft." De burgemeester vertelt dat hij onlangs op vakantie was in Istanbul toen hij samen met zijn dochter in een cafeetje belandden waar een poster van Pierre van Hooijdonk hing. "De eigenaar kreeg in de gaten dat we Nederlanders waren. Toen we vertelden dat we ook nog uit Breda kwamen, kon het niet meer stuk. Ja, een beetje het Cruyff-effect." Hij weet dat NAC Breda belangrijk is voor de stad. "Dat moeten we vooral zo houden. Ik volg het voetbal en ik wil van twee clubs altijd de standen weten. Van de club uit de stad waar ik woon en van die waar ik geboren ben. NAC Breda en MOC uit Bergen op Zoom."


...spreekt
Burgemeester legt nadruk op het positieve

...start
Geluk is 's ochtends wakker worden en je verheugen op de nieuwe dag

...innoveert
Ondersteuning bij financiering van innovaties

...informeert
Handvat voor een aantrekkelijk centrum

...leert
GO! stagedatabank in werking

...onderzoekt
Weinig knelpunten bevoorrading regio

...onderneemt
Veel variëteit en een gezond ondernemers- klimaat op de Regio Business Dagen

...investeert
Het REWIN zet West-Brabant in de kijker

...netwerkt
De weg naar wijsheid wordt niet geblokkeerd door eigen wijsheid

...ondersteunt
Jonge ondernemers op het JOP tijdens de Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...doneert
Lionsclub haalt met Sportquiz 20 mille op voor goed doel

...schoolt
P3 Transfer biedt marktgerichte scholing

...stimuleert
Mulix ICT diensten: dé intermediair van Zuid Nederland

...zoekt
CWI Breda: de plek voor werkgever en werkzoekende

...verbetert
Bedrijfsvoering onder ctrl

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...bezoekt
Regio Business Dagen, lezingenprogramma:
20 april

...luistert
Regio Business Dagen, lezingenprogramma:
21 april

...deelneemt
Regio Business Dagen West-Brabant 2005: de deelnemers