In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Complexe onderwerpen snel duidelijk door 3D-animaties en 3D-Virtuality Reality

Wie kent de 3D-animaties niet uit films als Shrek, Finding Nemo, The Lord of the Rings en Toy Story? Met computertechnieken worden bewegende beelden gemaakt die er levensecht uitzien. René Noordhuizen is gespecialiseerd in deze 3D-animaties. De Roosendaalse ondernemer richt zich met zijn animatiestudio '3D Pro' echter niet op filmwereld, maar op het bedrijfsleven. Computervisualisaties (stilstaande afbeeldingen van fotografische kwaliteit) bieden uitkomst wanneer een proces bijvoorbeeld met het blote oog niet zichtbaar is. Complexe processen zijn hiermee gemakkelijker uit te leggen.


Tekeningen in 3D-formaat, die van fotografische kwaliteit zijn, laten duidelijk zien hoe het interieur van een gebouw er uit komt te zien.

René Noordhuizen heeft zich de 3D-techniek zelf meester gemaakt. Als bouwkundige deed hij een ruime ervaring op bij de afbouw van huizen en kantoren. Op bouwtekeningen is het voor professionals duidelijk hoe het gebouw er uit komt te zien, maar hoe leg je dit aan mensen uit die deze tekeningen niet kunnen lezen?

René Noordhuizen merkte dat het allemaal veel duidelijker is, wanneer de bouwtekeningen ook zichtbaar worden in 3D-formaat (lengte x breedte x diepte) en van fotografische kwaliteit zijn. Zo zie je meteen in welke kleur de gevelstenen, raamkozijnen of dakpannen het mooiste uitkomen. René: "Vaak vroeg ik een paar maanden na de oplevering aan de opdrachtgever of het gebouw zo geworden is als hij of zij zich dit voorgesteld had.

Regelmatig kreeg ik dan als antwoord dat ze er zich geen voorstelling van konden maken, toen ze het gebouw op tekening zagen. Met de animaties krijgt de klant van tevoren te zien hoe het ontwerp er straks echt uit gaat zien. Je kunt op deze wijze vooraf verantwoorde keuzes maken en je voorkomt verkeerde beslissingen."

Complexe processen op een eenvoudige manier uitleggen
Naast bouwbedrijven, architecten en projectontwikkelaars, zijn er nog andere bedrijven waaraan 3D Pro met zijn diensten een toegevoegde waarde levert. Dit zijn de technische bedrijven die ingewikkelde machines of apparatuur aan hun werknemers of klanten willen tonen of uitleggen. Want hoe kun je iets uitleggen als de apparatuur of het eindproduct zo minuscuul is of als de machine zo snel gaat, dat het proces nauwelijks met het blote oog te volgen is? Denk bijvoorbeeld aan het afsmelten van een glasvezel bij een lasershot van 0.003 seconde. Met een 3D-animatie kunnen dergelijke problemen worden opgelost.

In minidocumentaire zie je hoe het proces werkt en wat de opeenvolgende handelingen zijn. De computeranimaties die 3D Pro realiseert, leggen het proces precies en uitvergroot uit. In een aantal minuten wordt met beeld, tekst en geluid het proces duidelijk gemaakt. Alle onderdelen gebeuren in real-time en precies op schaal.

In Nederland is er een beperkt aantal mensen dat met de 3D-animaties op dit niveau kan werken
Nadat René Noordhuizen jarenlang als bouwkundige werkte, is hij dertien jaar geleden begonnen met de 3D-animaties. Wat als een hobby begon, groeide uit tot een écht professionalisme. De ondernemer is werkzaam in een specialistisch segment. René: "Wil je er goed mee uit de voeten kunnen, dan ben je ongeveer acht jaar verder. In Nederland is er een beperkt aantal mensen dat de techniek beheerst op dit niveau: slechts tien à twintig mensen kunnen 3D-animaties maken."

Drie jaar geleden switchte René van bouwkundige naar 3D-specialist en ging hij bij Philips Lighting aan de slag. Hier maakte hij voornamelijk educatief materiaal voor Philips-werknemers in binnen- en buitenland. Zo komt het dat zijn animaties bijvoorbeeld ook in een Poolse uitvoering zijn gemaakt. René Noordhuizen: "We leven in een snelle maatschappij. Moet een productieproces aan operators uitgelegd worden dan kost dit soms een cursus van een week. Met behulp van 3D-beelden kan deze tijd gereduceerd worden tot twee à drie dagen.

Mondelinge communicatie is vaak ingewikkeld. Maar laat je daarentegen een foto of plaatje zien van hetgeen je bedoelt, dan snapt iedereen het in no-time. Beelden zeggen immers meer dan woorden. 3-Dimensionaal visualiseren (met stilstaande beelden) of 3D-animeren (met bewegende beelden) vereenvoudigen ingewikkelde processen." De allerlaatste ontwikkeling is 'real-time Virtual Reality'. Hiervoor gebruikt hij technieken uit de 'gamewereld' voor serieuze onderwerpen op het gebied van techniek, bouwkunde, stadsvernieuwingsprojecten en infrastructurele werken. Je moet dan denken aan een architect die een gebouw ontwerpt en dit later door 3D Pro als animatie laat verwerken. Vervolgens kan de klant van de architect zelf figuurlijk door het ontwerp heen 'wandelen' en 'rondkijken'. Bijna net zoals in een computerspel.

Wat Noordhuizen wel jammer vindt, is dat weinig ondernemers van zijn bedrijf afweten. René: "En als ze het wel kennen, dan denken ze dat de 3D-ontwerpen heel erg kostbaar zijn. Dit is beslist niet het geval. Ook kan een uitvinding of innovatie in 3D worden gemaakt voor kredietverstrekkers (zoals banken en investeerders) of voor een subsidieaanvraag bij de Europese Gemeenschap. De animaties kunnen ook op cd-rom, DVD, website of in een PowerPoint presentatie gebruikt worden. Het zorgt voor een professionelere aanpak en een betere uitstraling naar buiten toe."

Meer informatie
E-mail: info@3dpro.nl
Internet: www.3dpro.nl


...spreekt
'Schaarste aan grondstoffen geen bedreiging voor wereldeconomie'

...start
Complexe onderwerpen snel duidelijk door 3D-animaties en 3D-Virtuality Reality

...innoveert
Breda is nieuw creatief bedrijf rijker

...ondersteunt
Starterslift

...verkoopt
'Verkopen is een vak apart'

...bevordert
'Innovatie is één moment van inzicht'

...groeit
Electronicaplatform groeit

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...interviewt
Positieve houding bij Gemeente Dongen

...structureert
De binnen- en buitenring van Dongen

...informeert
In Dongen is het goed wonen en werken

...ondersteunt
Trots op de Dongense ondernemers

...onderneemt
Positieve toon bij Dongense ondernemers

...verbetert
Professioneler en zakelijker gemeentebeleid

...verandert
Gewone bedrijven, die ook heel bijzonder zijn

...regelt
Collectieve VUT- en prépensioenregelingen worden individuele regelingen

...verhuist
'Verhuisbereidheid ondernemers in Breda vele malen groter dan elders in ons land'

...realiseert
HEJA Project- ontwikkeling gaat voor mooie projecten

...ontwikkelt
Nieuwbouwprojecten bieden volop kansen aan het MKB

...huisvest
Twee opmerkelijke nieuwbouw- projecten in Oosterhout

...vestigt
Gunstig vestigings- klimaat in West-Brabant