In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

HEJA Projectontwikkeling gaat voor mooie projecten

Paul van Heteren senior project ontwikkelaar van HEJA vergelijkt het beroep van projectontwikkelaar met het vak van een kok die wel honderd pannetjes op het vuur heeft. "En die pannetjes houdt hij allemaal warm, hij roert er eens in en voegt toe."


Paul van Heteren.

Een projectontwikkelaar initieert, ontwikkelt, realiseert bij voorkeur bijzondere projecten en is altijd op zoek naar locaties die mogelijkheden bieden om bouwideeën uit te werken en uit te voeren. Daarbij zijn de omvang van het perceel, de ontsluiting, de ligging, de kwaliteit van de locatie en het bestemmingsplan maatgevend voor wat er gebouwd gaat worden. Een projectontwikkelaar geeft een architect of stedenbouwkundige de opdracht om een studie te maken over een mogelijke bestemming van de locatie. De architect of stedenbouwkundige krijgt daarbij alle creatieve vrijheid om zijn kwaliteit te laten gelden. "We investeren dan al maar weten nog niet of het wat gaat opleveren. Desondanks moet de architect of stedenbouwkundige zijn gevoel laten prevaleren. Hij moet bedenken welke vorm in de omgeving zou passen."

Applaus voor inspanningen
Projectontwikkelaars ontmoeten nog al eens weerstand. Paul van Heteren kan dat verklaren. "Onze organisatie werkt veel binnen het stedelijk gebied. Nieuwe gebouwen of huizen veranderen het gezicht van de omgeving. Dat kan weerstanden opleveren bij omwonenden of andere belanghebbenden. Soms wordt er naar ons gekeken van 'wat zijn jullie daar nou aan het doen?' maar we krijgen ook applaus voor onze inspanningen." Hij noemt De Poort van Breda, hoek Kennedylaan en Sophiastraat. "In eerste instantie reageerde de Bredanaar enigszins sceptisch op de plannen voor deze woontoren. Inmiddels is het een van de favoriete gebouwen van de stad." Het werk van een projectontwikkelaar is risicovol. Soms is er veel geld in een project geïnvesteerd en wordt het uiteindelijk afgeblazen. "Een bijna gelopen race kan soms toch minder goed aflopen." Hoewel Paul van Heteren er niet te lang bij stil wil blijven staan, geeft hij toe daar wel eens wakker van te liggen.

"Contacten bewoners stimuleren"
De projectontwikkelaar heeft inmiddels ook de seniorenmarkt ontdekt. In Breda, op de hoek van de Franklin Rooseveltlaan en de Prins Hendrikstraat, ontwikkelt HEJA rondom de 19e eeuwse villa Beukenhof, nieuwbouwappartementen voor deze nieuwe groeimarkt. Het unieke van het concept is dat de bewoners op leeftijd zich kunnen intekenen voor ondersteunende diensten die het complex gaat bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan medische- of paramedische ondersteuning. Om dit concept uit te werken, is een samenwerking aangegaan met De Veste Groep, een organisatie die exclusieve vormen van wonen ontwikkelt met woon- en zorgservice van hoog niveau. De statige villa in het middelpunt gaat symbolisch als voordeur dienen voor alle seniorenappartementen. Paul van Heteren is trots op dit project en verwacht er veel van. "Maar ook elders in de stad ontwikkelen we mooie projecten. De Heuvel is daar een goed voorbeeld van.

De Heuvel is een prachtige, ruim opgezette, groene wijk. Waar vroeger Garage Rotel was gevestigd, realiseren wij een woningencomplex onder de naam WSST (West Side Story). Het complex wordt onder bijzondere architectuur gebouwd van Marlies Rohmer Architecten te Amsterdam in samenwerking met Wonen Breburg. Zowel huur-als koopwoningen en bedrijfsruimte zullen onderdeel uitmaken van het complex. Verschillende type woningen rondom een gemeenschappelijk, afsluitbare binnenplaats. Ja, dat typeert onze woningbouw. We proberen altijd een gezamenlijke ruimte creëren om de contacten tussen de bewoners en gebruikers te stimuleren."

De vraag hoe hij eigenlijk zelf woont, doet hem in lachen uitbarsten. "Wat denk je? Heel gewoon in een twee-onder-een-kap, hoor!"

Rem Koolhaas
HEJA ontwikkelt niet alleen projecten in Breda en omgeving. Haar bijdrage is gevraagd voor de Rotterdamse culturele as, een lint van culturele instellingen, dat loopt van het Museumpark, via de Witte de Withstraat tot aan de zogenaamde Museumhaven. "In samenwerking met Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas ontwikkelen we een gallery met op het dak een openlucht bioscoop. Ja, dat wordt echt heel bijzonder. Maar vergis je niet: van dit project worden we echt niet rijk. Maar het geeft ons wel een enorme inspiratie omdat het zo'n bijzonder project is." Op de vraag wat er bovenaan zijn verlanglijstje staat, roept Paul van Heteren zijn collega Jan Hoppen te hulp. "Nou wij zijn constant bezig om bestaande gebouwen een andere bestemming te geven. Het lijkt mij mooi een multifunctioneel gebouw te bouwen. Een gebouw dat in een handomdraai voor allerlei doeleinden te gebruiken is." Paul van Heteren sluit zich hierbij aan.

Meer informatie
Internet: www.heja.com


...spreekt
'Schaarste aan grondstoffen geen bedreiging voor wereldeconomie'

...start
Complexe onderwerpen snel duidelijk door 3D-animaties en 3D-Virtuality Reality

...innoveert
Breda is nieuw creatief bedrijf rijker

...ondersteunt
Starterslift

...verkoopt
'Verkopen is een vak apart'

...bevordert
'Innovatie is één moment van inzicht'

...groeit
Electronicaplatform groeit

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...interviewt
Positieve houding bij Gemeente Dongen

...structureert
De binnen- en buitenring van Dongen

...informeert
In Dongen is het goed wonen en werken

...ondersteunt
Trots op de Dongense ondernemers

...onderneemt
Positieve toon bij Dongense ondernemers

...verbetert
Professioneler en zakelijker gemeentebeleid

...verandert
Gewone bedrijven, die ook heel bijzonder zijn

...regelt
Collectieve VUT- en prépensioenregelingen worden individuele regelingen

...verhuist
'Verhuisbereidheid ondernemers in Breda vele malen groter dan elders in ons land'

...realiseert
HEJA Project- ontwikkeling gaat voor mooie projecten

...ontwikkelt
Nieuwbouwprojecten bieden volop kansen aan het MKB

...huisvest
Twee opmerkelijke nieuwbouw- projecten in Oosterhout

...vestigt
Gunstig vestigings- klimaat in West-Brabant