In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Het ondernemerschap spelenderwijs leren
Jong geleerd is oud gedaan

Het is geen gewone maandagochtend voor de kinderen van groep 8 van basisschool Rubenshof in Oosterhout. De burgemeester, de wethouder en allerlei ondernemers uit de regio komen hen opzoeken om officieel het startsein te geven voor Bizworld. Binnen het simulatiespel richten de leerlingen een bedrijf op in de vriendschapsbandjesbranche, verkopen de bandjes en leren de financiën van een onderneming te doorzien.

Het ondernemerschap spelenderwijs leren

Schooldirecteur Timmermans maant 'zijn' kinderen in de aula tot stilte. "Wij gaan dadelijk hele belangrijke dingen leren over hoe je een bedrijf moet leiden. Die lange meneer daar is de wethouder die zorgt voor de economie van Oosterhout en die mevrouw is burgemeester Huijbregts. Die kennen jullie wel, he?!" De kinderen knikken.

De kinderen hebben zich dankzij de inspanningen van hun onderwijzers en Pauline Jansen van Bizworld goed voorbereid op het ondernemersspel en de kleine zakenlieden in de dop willen dolgraag beginnen met hun onderneming. Maar eerst moeten ze naar diverse toespraken luisteren. Ondanks de vermanende blikken van de juffen kost het sommigen duidelijk moeite om stil te blijven zitten tijdens het officiële gedeelte.

"Beetje lui"
Maar burgemeester Huijbregts krijgt de aandacht van de kinderen. Ze weet in haar speech de kinderen te boeien. "Ik ben trots op jullie en ben heel blij dat jullie school meedoet aan dit project. Daarom heb ik ook de wethouder meegenomen. Het is heel leuk om een eigen bedrijf te hebben. Er komt veel bij kijken maar dat zullen jullie wel merken tijdens dit spel. Vroeger is Nederland rijk geworden door de handel die vanuit Amsterdam werd gedreven. Vandaag de dag zijn we een beetje lui geworden; we zijn niet meer zo ondernemend als vroeger. Ik weet dat jullie een heleboel leren op school. Dankzij dit spel gaan jullie ook nog leren wat ondernemen is. Misschien vinden jullie het wel leuk en starten jullie later een eigen bedrijf. Maar ook als je dat niet doet, ga je veel opsteken van dit spel." Ze kijkt naar wethouder De Boer. "Heb ik het zo goed gezegd?" Hij antwoordt: "Voortreffelijk burgemeester. Kinderen jullie zijn, als jullie later ondernemer worden van harte welkom in Oosterhout!"

Ondernemers voor de klas
De burgemeester sluit haar speech af met de vraag of de algemene directeuren naar voren te komen. Deze uitverkoren kinderen mogen haar vertellen hoe hun bedrijven gaat heten en ontvangen hun startkapitaal in de vorm van BizEuro's. Algemeen directeur Stefanie vertelt dat de naam van haar bedrijf Bruine Beer is. Burgemeester Huijbregts adviseert algemeen directeur Robin om goed de taken te verdelen binnen zijn bedrijf. Hij knikt en bedankt voor de tip. Ze nodigt vervolgens Liza van het bedrijf Rode Veer uit om de vriendschapsbandjes die haar bedrijf heeft gemaakt te verkopen in het stadhuis. De kinderen zijn enthousiast. Dat lijkt hen wel wat! Vandaag is de eerste van de vier sessies van BizWorld.

Tijdens de 'ontwerpdag' maken de kinderen kennis met begrippen als winst en verlies, aandelen en investeerders. Het aardige van Bizworld-concept is ondernemers niet alleen financieel bijdragen en daarmee het spel voor basisscholen mogelijk maken maar ook een daadwerkelijke, persoonlijke inbreng hebben. Zo vertelt Math Teeuwen van de Teeuwen groep over de basisbegrippen van het ondernemen.

Hij is degene die ervoor zorgde dat het ondernemersspel op de Rubenshof gespeeld kan gaan worden. Op zijn vraag aan de kinderen waarom winst maken zo belangrijk is, reageert Robin: "Om nieuwe dingen te maken." Ties: "Om de mensen die bij je werken te betalen." Math Teeuwen vraagt vervolgens waarom bedrijven belasting moeten betalen. Karsten reageert zeer ad rem: "Om het salaris van de koningin en de ministers te betalen." De kinderen lachen. Timo weet dat belastinggeld ook gebruikt wordt om bushokje te repareren. Wiebe Cnossen, de vader van Seline, en werkzaam bij Minase in Tilburg vertelt aan de hand van zijn mobiele telefoon hoe belangrijk samenwerken is. "Weten jullie hoeveel bedrijven aan het produceren van deze telefoon hebben samengewerkt?" De kinderen kijken vragend. "Eenendertig ondernemingen!" Nee, zoveel verschillende bedrijven voor één mobieltje, dat hadden de kinderen niet gedacht. Wiebe Cnossen geeft als belangrijk advies aan de kinderen mee om goede ideeën vooral niet voor zichzelf te houden maar er wat mee te doen.

Tevreden
Na afloop van het spel heeft eenderde van de leerlingen van groep 8 van Rubenshof besloten om ondernemer te worden. Met name tijdens de marketing- en verkoopdag hebben de leerlingen een enorme creativiteit aan de dag gelegd om hun producten te verkopen. Schooldirecteur Timmermans is tevreden. BizWorld is een welkome afwisseling in het lespakket geweest. De kinderen van zijn school hebben spelenderwijs de ins en outs van het ondernemerschap geleerd. "Het past uitstekend binnen het 'nieuwe leren', het leren door te doen. We willen als school graag wat meer insteken op sociaal-maatschappelijke onderwerpen."

BizWorld ondernemerschapsspel
BizWorld wordt gespeeld in het laatste jaar van de basisschool. Vier sessies van twee uur, over twee weken. Er is een ontwerpdag, een productiedag, een marketing- en verkoopdag en een financiële dag. De begeleiding gebeurt door trainers - ouders en/of vrijwilligers uit het bedrijfsleven. Sponsors nemen de kosten (deels) voor hun rekening. De onderwijzer speelt de rol van investeerder, overheid of bank. BizWorld Brabant, verwacht dit schooljaar in Noord-Brabant het spel 75 tot 100 keer te spelen.

Meer informatie
Internet: www.bizworld-brabant.nl


...spreekt
"Met samenwerken bereik je altijd meer"

...start
Personeel is niet langer meer de zorg van bedrijven

...innoveert
Samenwerking, personeel en innovatie zijn daarbij centrale begrippen

...ondertekent
Nieuwe partners innovatiestuurgroep

...leert
'Een student heeft een frisse kijk'

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...onderneemt
Strategie omzetten in concrete acties

...netwerkt
Ondernemende ondernemers bij Sinds 1800

...rijdt
Zakelijk onderweg

...informeert
We serve Lions Club 'De Vryeheydt Etten' geïnstalleerd

...simuleert
Jong geleerd is oud gedaan

...wint
Wie is de meest creatieve ondernemer van 2005?

...organiseert
Kiwanis kiest vóór de Haringparty

...doneert
JK Roosendaal organiseert 2e benefiet Golftoernooi

...huisvest
Perspectieven voor de markt van bedrijfsruimten verbeteren

...onderzoekt
Transformatie van kantoren biedt kansen

...leest
In 't kort

...stagneert
Verbetering gemeentelijk ondernemingsklimaat zet niet door