In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

West-Brabant profiteert
Breda trekker van "Beneluxering"

Concentratie van Benelux activiteiten
Op 16 september a.s. zal Alfa Laval haar nieuwe Benelux-hoofdkantoor in Breda officieel gaan openen. In totaal komen hier ca. 250 personeelsleden te werken. Alfa Laval Benelux is hiermee een typisch voorbeeld van een bedrijf dat besloten heeft haar activiteiten te bundelen of liever te "beneluxeren". De verschillende bedrijfs- en kantoorvestigingen vanuit Zaventem en Utrecht worden ondergebracht in de nieuwbouw in Breda.


Opening Benelux kantoor Toshiba

Ook de computergigant Toshiba heeft gekozen voor Breda, om vanuit een nieuw hoofdkantoor alle Benelux activiteiten van de divisie computersystemen te laten plaatsvinden plaats. Toshiba huurt sinds juli 1.800 m2 in het kantoorgebouw Puccini in het Westerhagepark, net achter de Eurotoren, maar heeft een optie genomen voor uitbreiding naar de daarboven gelegen kantoorlaag.
Het aantal van 60 personeelsleden kan in de toekomst dan ook verder uitgroeien. De Toshiba-vestigingen in Brussel en Capella aan de IJssel gaan dicht. Breda heeft hierbij de concurrentieslag gewonnen van Dordrecht en Tilburg, die ook in de race waren voor de vestiging van dit prestigieuze bedrijf. "Breda heeft de voorkeur gekregen, omdat de stad goed bereikbaar is. Gelegen tussen de agglomeraties Brussel en de Randstad.
Een voorziening als een HSL en shuttle brengt ons in korte tijd bij onze klanten. Verder kan onze staf vanuit de huidige woonplaats snel de nieuwe werkplek bezoeken" legt Dirk Thomaere, directeur van Toshiba Benelux uit.

Voorbeelden van Beneluxering
Toshiba en Alfa Laval zijn maar twee voorbeelden van grote internationale ondernemingen die kiezen voor concentratie van hun Benelux-activiteiten vanuit een nieuwe vestiging in West-Brabant. De laatste jaren kiezen opvallend veel "Beneluxeerders" voor vestiging in West-Brabant. Cees Nuijten, acquisiteur van de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant licht deze trend van Beneluxering toe. "Als bedrijven hun winsten zien dalen, gaan ze snijden in de kosten. Onder meer door bedrijven samen te voegen. Dit leidt tot concrete besparingen in de personele kosten, huisvestigingskosten en exploitatielasten. Bovendien kunnen bedrijven voordeel halen als zich vestigen in een regio met een relatief lage kostenstructuur zoals West-Brabant" stelt Cees Nuijten. "Bijkomende voordelen voor Beneluxeerders zijn efficiencyvoordelen en productiviteitsverbetering".

REWIN spoort potentiële Beneluxeerders op en attendeert hen op de voordelen van vestiging in West-Brabant. "Vooral de centrale ligging en goede bereikbaarheid zijn dan zwaarwegende factoren". Maar ook de hoge arbeidsproductiviteit en het gunstige fiscale klimaat in Nederland spelen een rol" aldus Nuijten. Ondertussen kan REWIN bogen op een indrukwekkende lijst van Beneluxeerders die ze de afgelopen jaren hebben bijgestaan bij de keuze voor vestiging. Bedrijven als Siematic, Stimorol, Opel, Leo Pharma en Villeroy en Boch gingen Toshiba en Alfa Laval in het verleden al voor. "Allemaal typische voorbeelden van Beneluxering" stelt acquisiteur Cees Nuijten van REWIN, die deze term voor het eerst introduceerde.

"West-Brabant - en in het bijzonder de gemeente Breda - is duidelijk zeer aantrekkelijk voor bedrijven die zich richten op de Benelux-markt. REWIN jaagt ook actief op deze bedrijven en attendeert hen op de voordelen. "Samenvoeging van diverse vestigingen in de Benelux biedt directe kostenvoordelen en hogere efficiency. Wij kunnen aantonen dat bedrijven door concentratie van hun activiteiten reële besparingen halen, gemiddeld ca. 15%, waarbij we geïnteresseerde bedrijven precies kunnen voorrekenen wat Beneluxering voor hun eigen bedrijf concreet betekend. Zo bespaar je als bedrijf een hoop geld" besluit Nuijten. "Bedrijven zijn hier, in de huidige economische omstandigheden, ook zeer gevoelig voor".


...innoveert
West-Brabant een van de meest veelbelovende regio's

...start
'Op een bepaalde leeftijd moet je beslissen wat je wilt met je carrière'

...profiteert
Breda trekker van "Beneluxering"

...stimuleert
Syntens stimuleert innovatie in de food sector

...groeit
'Je moet de markt respecteren'

...opent
Primeur Bedrijvenloket voor Moerdijk

...reist
Handelsreis Griekenland, 2 - 5 november 2005

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...informeert
Kansen die Breda moet pakken

...ontwikkelt
Aan de vooravond van een indrukwekkende ontwikkeling

...bereikt
'Het effect dat je met je website bereikt. Dat is wat telt...'

...vindt
De Bavelse berg, een unieke evenementenlocatie?!

...presteert
Breda presteert nog steeds bovengemiddeld

...verenigt
Oprichting bedrijvenvereniging Hylair

...vestigt
Breda maakt bedrijven terreinen klaar voor de toekomst

...winkelt
Breda, (winkel)stad met karakter

...verhuurt
Bouw blushuis van start gegaan

...zoekt
Mkb: minder banen, minder gemotiveerde sollicitanten

...roept
Gezamelijk moeten die schouders eronder

...bouwt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'