In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Aan de vooravond van een indrukwekkende ontwikkeling

De historische binnenstad, het groene buitengebied, de parken in de stad, het Bourgondische karakter en het culturele leven maken van Breda een prettige en aantrekkelijke woon- en werkstad. Voor Breda is dé uitdaging om dit ook in de toekomst te zijn en blijven.


Via Breda 3D totaaloverzicht.

Met het ambitieuze plan dat op tafel ligt voor de ontwikkeling van de Spoorzone in het centrum van de stad bewijst Breda alvast, dat het haar ernst is. Door de aansluiting op het Europese netwerk van hogesnelheidstreinen krijgt het gebied nog betere verbindingen met de Randstad en Benelux. Onder de naam 'Via Breda' zal deze ontwikkeling leiden tot een geheel nieuw stadsdeel van internationale allure. Een stadsdeel waar altijd iets te doen is: overdag door nieuwe zakelijke dienstverlening en goede voorzieningen, 's avonds en in het weekend door culturele activiteiten en horeca.

Internationaal topniveau
"Begin jaren negentig werd al gesproken iets te doen aan het toch wat verouderde station van Breda," vertelt Bertwin van Rooijen, programmacoördinator voor de Via Breda projecten. "Deze plannen zijn nooit echt van de grond gekomen. Toen enkele jaren later ook nog de discussie over de hogesnelheidstrein - langs Breda of Roosendaal - op gang kwam en de keuze viel op onze stad, is de knoop doorgehakt en die kans met beide handen aangegrepen. We werden namelijk in deze periode ook geconfronteerd met een situatie waarin veel 'oude' industrie de binnenstad uittrok en juist met deze verbinding zagen we kansen nieuwe werkgelegenheid naar Breda toe te halen, aangezien de bereikbaarheid nu nog verder geoptimaliseerd wordt. Breda was natuurlijk altijd al prima bereikbaar, maar hiermee wordt volgens mij echt die laatste belangrijke stap naar dat internationaal topniveau gezet. En dat zal onze stad geen windeieren gaan leggen."

Herontwikkelingsgebieden

'Via Breda' bestaat uit een zestal onderling samenhangende deelgebieden - Stationskwartier, Havenkwartier, Zoete Inval, Markoevers, Drie Hoefijzers en Liniepark - en een hoofdstructuur die de gebieden verbindt en aansluit op de stad. "In twee van deze herontwikkelingsgebieden, die elk een eigen karakter en invulling krijgen, heerst momenteel al volop bedrijvigheid," aldus Van Rooijen. "Het Stationskwartier met de nieuwe OV-Terminal is als eerste aan de beurt; dit wordt het hart van 'Via Breda'. Het ontwerp voor het nieuwe centraal station is afkomstig uit de koker van architect Koen van Velsen, een vooraanstaande naam in de business. Van zijn hand zijn onder andere de megabioscoop Pathé in Rotterdam en de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam.
Na de aankondiging van het vertrek van Interbrew is verder ook het gebied 'Drie Hoefijzers' onlangs uit die spreekwoordelijke steigers gekomen en heeft de sloop al een aanvang genomen."

Cultuur, een leidend thema
Wonen, werken, zorg en cultuur; een uitgebalanceerde mix van deze vier pijlers moet levendigheid in het nieuwe stadsdeel waarborgen. Rond het water en langs parken, lanen en pleinen verrijzen in twintig jaar tijd drie- tot vijfduizend nieuwe woningen, nieuwe kantoren met ruim tienduizend arbeidsplaatsen en alle benodigde voorzieningen. "In de ontwikkeling rond Via Breda is cultuur in de breedste zin van het woord een leidend thema," laat Lia Voermans, directeur Cultuur binnen de gemeente Breda weten. "Cultuur versterkt namelijk de positie van Breda en levert daarmee ook op langere termijn een bijdrage aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat in de stad. Verder is 'Kunst en cultuur' te zien als productiemiddel in de overgang van een klassieke industrie naar een moderne kennis- en dienstenindustrie."

Sterkere stad
Van Rooijen: "Al met al spreken we over een omvangrijk, prestigieus project waar we zo'n twintig jaar voor uit hebben getrokken. Wat echter opvalt - nu daadwerkelijk met de uitvoering wordt begonnen - is dat diverse partijen ook duidelijk de kansen zien en deze pakken. Het is geen droom meer, ze geloven er echt in. We staan in feite aan de vooravond van een indrukwekkende ontwikkeling. Een sterkere stad (ook in economisch opzicht), een mooiere stad, een completere stad, een aantrekkelijkere stad en een nog optimalere vestigingsstad voor bedrijven; dat is wat Via Breda ons op gaat leveren."

"Het eerste dat bij me opkomt bij Via Breda is de aantrekkelijkheid als vestigingsplaats voor Beneluxkantoren," zegt Joost Bol, directeur van Rabobank Breda. "Ten tweede zie ik een stedelijke opwaardering van wonen en werken."

Ineke Spapé is één van de eigenaren van SOAB, het Bredase adviesbureau voor wonen en leefomgeving. Haar kantoor heeft een niet-alledaagse locatie: de watertoren in Belcrum. "We staan dus midden in Via Breda," zegt ze. "Wat ik van de plannen verwacht? Dat ik over tien, twintig jaar vanaf deze toren uitkijk over een prachtig gebied. Vol leuke activiteiten, veel mensen, prachtige woningen, bootjes, terrassen en levendigheid."


...innoveert
West-Brabant een van de meest veelbelovende regio's

...start
'Op een bepaalde leeftijd moet je beslissen wat je wilt met je carrière'

...profiteert
Breda trekker van "Beneluxering"

...stimuleert
Syntens stimuleert innovatie in de food sector

...groeit
'Je moet de markt respecteren'

...opent
Primeur Bedrijvenloket voor Moerdijk

...reist
Handelsreis Griekenland, 2 - 5 november 2005

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...informeert
Kansen die Breda moet pakken

...ontwikkelt
Aan de vooravond van een indrukwekkende ontwikkeling

...bereikt
'Het effect dat je met je website bereikt. Dat is wat telt...'

...vindt
De Bavelse berg, een unieke evenementenlocatie?!

...presteert
Breda presteert nog steeds bovengemiddeld

...verenigt
Oprichting bedrijvenvereniging Hylair

...vestigt
Breda maakt bedrijven terreinen klaar voor de toekomst

...winkelt
Breda, (winkel)stad met karakter

...verhuurt
Bouw blushuis van start gegaan

...zoekt
Mkb: minder banen, minder gemotiveerde sollicitanten

...roept
Gezamelijk moeten die schouders eronder

...bouwt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'