In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Een 7.1 voor Breda als vestigingslocatie
Breda presteert nog steeds bovengemiddeld

Niet alleen de 'Bedrijven-enquête 2004', maar tevens de 'Economische Barometer Breda' en 'Benchmark Gemeentelijk Onder-nemingsklimaat' hebben onomstotelijk aangetoond, dat Bredase bedrijven gemiddeld meer tevreden zijn over het stedelijk vestigingsklimaat dan hun collega's in veel andere grote steden. Het spreekt voor zich dat de Gemeente Breda dit zo wil houden, of liever nog verbeteren.



In het najaar van 2004 is voor de vijfde keer een tweejaarlijkse meting gehouden onder het Bredase bedrijfsleven met als doel de mening van bedrijven over de dienstverlening en gemeentelijke beleid te peilen. Deze bedrijvenenquête - die uitgevoerd wordt in opdracht van de afdeling Economische Zaken van de OntwikkelingsDienst Breda (ODB) - speelt een belangrijke rol bij het voorbereiden, uitvoeren en/of evalueren van het ruimtelijk-economisch beleid. Op die manier wordt een bijdrage geleverd aan een belangrijk streven van de gemeente: het betrekken van de mening van het bedrijfsleven bij gemeentelijke ontwikkelingen.

Beschikbaarheid van vestigingsruimte
De Bedrijvenenquête 2004 is gehouden onder alle in Breda gevestigde bedrijven met 10 of meer werkzame personen in dienst. Maar liefst 523 bedrijven hebben hun medewerking verleend aan dit onderzoek, wat neerkomt op een responsepercentage van ruim boven de 50%. Tezamen waarderen zij deze stad als vestigingslocatie met een 7.1. De beschikbaarheid van vestigingsruimte, afzetmogelijkheden, bereikbaarheid en ligging van Breda in Nederland en de Benelux hebben zonder enige twijfel bijgedragen aan dit prima gemiddelde. Parkeren, (on)veiligheid en de bereikbaarheid binnen Breda werden daarentegen als ongunstig beoordeeld.

Veiligheidssituatie
Een aantal andere opmerkelijke resultaten uit de Bedrijvenenquête 2004 zijn:

  • Ruim de helft vindt zijn bedrijf of instelling innovatief.
  • Het spoorzone project 'Via Breda' staat in een positief daglicht vanwege de versterking van het stadsimago, een aantrekkelijkere bereikbaarheid via het openbaar vervoer, de impact op internationale ondernemingen en de ontwikkelingsverwachtingen voor reeds gevestigde bedrijven.
  • Een meerderheid vindt dat Breda onvoldoende grote(re) accommodaties heeft om vakbeurzen, zakelijke congressen en/of feestelijke bijeenkomsten te organiseren.
  • Over het onderhoud van wegen en straten is de helft van het Bredase bedrijfsleven tevreden tot zeer tevreden. Minder positief zijn de ondervraagden over veiligheid/toezicht/misdaadpreventie, opruimen zwerfvuil en parkeermogelijkheden. Niettemin wordt de veiligheidssituatie in vergelijking met 2002 beter beoordeeld. De samenwerking met de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Breda en de bedrijventerreinverenigingen enerzijds en anderzijds het lokale Retailplatform en de winkeliersorganisaties werpt dus zijn vruchten af.
  • De gemeentelijke dienstverlening wordt beoordeeld met een gemiddelde van 6.4. Het bedrijfsleven is tevreden over de informatieverstrekking, maar wil nog meer voorlichting en ondersteuning. Ten opzichte van de vorige enquête is het belang, dat ondernemers aan gemeentelijke dienstverlening hechten toegenomen, terwijl de waardering - vooral op de punten behulpzaamheid, deskundigheid en bereikbaarheid - is afgenomen.

Een 7e plaats
In dezelfde periode dat de bedrijvenenquête 2004 uitgevoerd werd, vond ook de Benchmark Gemeentelijk Ondernemingskli-maat plaats. In het kader van het Grotestedenbeleid verzorgt het Ministerie van EZ deze tweejaarlijkse monitor van de kwaliteit van het ondernemingsklimaat in de 30 grootste steden van het land. In 1999 heeft de nulmeting plaatsgevonden, waarna er in 2002 een tussenmeting was, gevolgd door de eindmeting in 2005. Met een 6.7 - gelijk aan de nulmeting maar helaas minder dan tijdens de tussenmeting - scoort Breda hoger dan het G30-gemiddelde en vinden we onze stad nog steeds terug in de bovenste regionen, dit maal op een 7e plaats. Opvallend sterk gestegen zijn beschikbaarheid van ruimte en staat van openbare ruimte. Helaas laten kwaliteit van het aanbod aan recreatieve voorzieningen, promotie- en acquisitiebeleid en het arbeidsmarktbeleid een duidelijke daling zien.

Moderniseringsslag
De resultaten zijn bekend en liggen op tafel. Maar nu? Wat zijn de speerpunten voor de komende jaren en welke knelpunten moeten hoognodig opgelost worden. De Ondernemer vroeg het Mylène Hodzelmans - beleidsmedewerker stadseconomie - en Piet van Brummelen, accountmanager bedrijfsleven. "Een positieve bijkomstigheid is in ieder geval, dat deze rapportages goed gebruikt kunnen worden bij het reorganisatieproces, dat momenteel gaande is binnen de Gemeente Breda," erkent Van Brummelen. "Want gemeentelijke instellingen moeten nu vooral die zo belangrijke moderniseringsslag maken." "Vandaar dat we druk bezig zijn een strategiedocument op economisch gebied voor de komende tijd op te stellen," valt Hodzelmans hem bij. "Van alle onderzochte thema's is de gemeentelijke dienstverlening namelijk bij uitstek hét thema waar de gemeente zelf de meeste invloed op heeft. Een aantal zaken zijn daarom al in gang gezet. Zo gaan we ons aansluiten bij het bedrijvenloket; een overkoepelende website van de Kamer van Koophandel, Belastingdienst, Ministeries en Gemeente. Hierop is voor ondernemers heel wat nuttige informatie te vinden over tal van zaken."

Optimaliseren van integrale veiligheid
"Daarnaast werkt de Gemeente Breda mee aan de landelijke pilot - 'Integrale VROM vergunning' - voor één integraal vergunningssysteem voor bouwen, ruimtegebruik en milieu," somt Van Brummelen een tweede belangrijke ontwikkeling op. "Wat beleid betreft is een hot item verder nog steeds de parkeerproblematiek (op de bedrijventerreinen). Hier zullen we ons dus nadrukkelijk op blijven focussen. Evenals op het zo belangrijke thema van de (on)veiligheid. Zo heeft - op initiatief van de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Breda - het gemeentebestuur als één van de samenwerkende partners afgelopen april een beveiligingsconvenant ondertekend. Hierin staan zowel op organisatorisch als uitvoerend vlak een aantal inspanningsverplichtingen verwoord met betrekking tot het optimaliseren van integrale veiligheid op de bedrijventerreinen en winkelcentra. En daarnaast varen we uiteraard mee op de stroom, die landelijk ingezet is en die een vereenvoudiging van regelgeving vraagt." Bovenstaande is slechts een kleine greep uit een groot pakket van maatregelen en initiatieven die genomen zijn om dat spreekwoordelijke tij te keren.
Want ondanks dat Breda het (zeker in vergelijking met vele andere grote steden in het land) nog steeds goed doet, wordt er bij een volgend evaluatiemoment natuurlijk wel naar gestreefd enkel vooruitgang te boeken.


...innoveert
West-Brabant een van de meest veelbelovende regio's

...start
'Op een bepaalde leeftijd moet je beslissen wat je wilt met je carrière'

...profiteert
Breda trekker van "Beneluxering"

...stimuleert
Syntens stimuleert innovatie in de food sector

...groeit
'Je moet de markt respecteren'

...opent
Primeur Bedrijvenloket voor Moerdijk

...reist
Handelsreis Griekenland, 2 - 5 november 2005

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...informeert
Kansen die Breda moet pakken

...ontwikkelt
Aan de vooravond van een indrukwekkende ontwikkeling

...bereikt
'Het effect dat je met je website bereikt. Dat is wat telt...'

...vindt
De Bavelse berg, een unieke evenementenlocatie?!

...presteert
Breda presteert nog steeds bovengemiddeld

...verenigt
Oprichting bedrijvenvereniging Hylair

...vestigt
Breda maakt bedrijven terreinen klaar voor de toekomst

...winkelt
Breda, (winkel)stad met karakter

...verhuurt
Bouw blushuis van start gegaan

...zoekt
Mkb: minder banen, minder gemotiveerde sollicitanten

...roept
Gezamelijk moeten die schouders eronder

...bouwt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'