In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Columns
mr. H.G.M Daemen
Dimitri Duine
Barend Hohmann
Mr. E.J.L. Mulderink
Peter v.d. Bergh
Renterisico of rentekans?
Peter van den Bergh is directeur Bedrijven & Instellingen bij
de ING Bank District West- en Midden-Brabant gevestigd
aan de Bijster 9 in Breda.




U zult als ondernemer ervaring hebben met het aantrekken van een banklening. Dat is vaak even spannend als de achterliggende reden voor de lening, zoals bijvoorbeeld een grote investering. Naast het onderhandelen over alle voorwaarden en condities is er de keuze van het rentetype: gaat u voor een variabele rente (Euribor) of fixeert u voor langere tijd?

Voordat ik dieper zal ingaan op deze afweging, begin ik met een stukje theorie. Op de financiele markten wordt onderscheid gemaakt tussen geldmarkt en kapitaalmarkt. De looptijd van de geldmarktrente is korter dan 2 jaar, terwijl de kapitaalmarktrente looptijden betreft van 2 jaar of langer. In Europa wordt de geldmarktrente (de zogenaamde Euribor-tarieven) met name bepaald door de ECB die een inflatiebeheersend rentebeleid volgt. Als de hogere olieprijzen zich vertalen in stijgende inflatiecijfers, zou de ECB kunnen besluiten de rente te verhogen. Ook de kapitaalmarktrente wordt be'nvloed door inflatie, maar nadrukkelijker dan de geldmarktrente ook door onder andere de verwachtingen over economische groei. Bijvoorbeeld: de terroristische aanslag in Londen afgelopen zomer leidde tot plotselinge onzekerheid over de toekomstige economische groei en we zagen met name een reactie op de kapitaalmarkt.

Op dit moment staan zowel de geldmarktrente als de kapitaalmarktrente op historisch lage niveaus (zie grafiek; bron Reuters).

Het lijkt erop dat de bodem hiermee nagenoeg bereikt is, maar aan de andere kant voorziet de markt geen sterke stijging op korte termijn. Tot eind 2006 voorspelt het Economisch Bureau van de ING Bank geen renteverhoging van de ECB en is hiermee meer gematigd over de renteontwikkeling dan de gemiddelde perceptie in de markt. Het Economisch Bureau verwacht dat de inflatie laag blijft door de beperkte verwachte stijging van de bedrijfinvesteringen en consumptieve bestedingen.

Laat ik nu verder ingaan op de vraag: "renterisico of rentekans?". Een trend die wij als bank waarnemen is dat ondernemers steeds meer kiezen voor een krediet op Euribor-basis. Het 1-maands Euribor staat inmiddels al twee jaar rond de 2,10% (zie grafiek) en is daarmee tot nu toe een hele voordelige keuze gebleken. Maar wie geeft de garantie dat dit zo blijft? Professionals, onder wie analisten van het Economisch Bureau van de ING Bank, zien het Euribor niet snel oplopen de komende jaren, maar leert de recente geschiedenis ons niet dat experts ook maar mensen zijn? Ik wil hier zeker geen uitspraken doen over het toekomstige verloop van de rente, maar ik wil u wËl graag aan het denken zetten over wat een rentestijging met uw resultaat zal doen. Heeft u precies in beeld wat de impact op uw netto winst zal zijn als het Euribor straks weer stijgt tot boven het historische gemiddelde van 4,61% (periode 1990-2005)?

Renterisico afdekken

Hetgeen u tot nu toe leest zal u niet doen warmlopen om snel uw renterisico af te dekken, maar dit is onterecht in mijn ogen. Waarschijnlijk is uw onderneming al jaren succesvol omdat u risico durfde te nemen op een vakgebied waarop u zich door uw kennis en inzicht onderscheidt. Waarom zou u dit risico ook gaan opzoeken op een terrein zoals de rentemarkt die met haar complexiteit zelfs voor professionals nauwelijks te doorgronden is? Hoe zou u het vinden als uw mooie bedrijfsresultaten straks verbleken door onverwachte grilligheid op de rentemarkt?

Wellicht is dit juist een mooie kans om u tegen zeer gunstige condities in te dekken tegen deze grilligheid. Mocht u de gevolgen van een rentestijging willen beperken dan kan dit op verschillende manieren. Een rentevastlening is een prima keuze, maar daarmee verliest u de flexibiliteit van een krediet op Euribor-basis. U kunt ook gaan werken met rente-instrumenten. Voorbeelden zijn een rentecap of renteswap. Niet lang geleden waren deze producten voorbehouden aan professionals, maar tegenwoordig ontdekken steeds meer ondernemers de grote voordelen van deze instrumenten zoals transparantie en flexibiliteit. Naast hun nut bij uw huidige rentemanagement zijn deze instrumenten geschikt om toekomstig renterisico afdekken. Als u bijvoorbeeld weet dat u een grote investering in 2007 moet financieren, zou u kunnen wachten tot 2007 met het risico dat de rente stijgt. Ook zou u al vandaag dit risico kunnen afdekken. Elk opname- of aflossingsschema is mogelijk en omdat u een rente-instrument los kunt sluiten van uw financiering, bevordert dit uw flexibiliteit.

Welke oplossing de beste is, hangt uiteraard af van uw specifieke situatie. De ING Bank heeft specialisten die u helpen in het maken van deze afweging en u maatwerkoplossingen bieden die u grip geven op uw rentebeleid. Bent u benieuwd? Neem eens het 'risico' om uw relatiebeheerder hiernaar te vragen.

E-mail: peter.van.den.bergh@mail.ing.nl
Internet: www.ingbank.nl




...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...onderneemt
Het bedrijf voortzetten

...innoveert
Zonder smokkelaars geen innovatie

...presenteert
Syntens presenteert interactief programma

...start
Meer dan alleen een inschrijving

...verheldert
Feedback nuttig

...adviseert
Startersdag op 5 november

...viert
5 jaar de Ondernemer

...verkoopt
Voorbereiding bepaalt succesvolle verkoop

...vertelt
Goed relatiebestand is goud waard

...verwacht
600 Deelnemers verwacht op het Regionaal Ondernemers Congres in Breda

...netwerkt
Tevreden medewerkers, tevreden klanten

...inspireert
Inspirerende aansprekende topondernemers

...durft
Risico's nemen, meer bereiken

...streeft
Groei als doelstelling gevaarlijk

...beweegt
Etten-Leur blijft in beweging

...plant
Etten-Leur in kaart gebracht

...bruist
Etten-Leur bruist!

...vertelt
Wereldwijze ondernemersvoorzitter

...spreekt
In 't kort

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...bouwt
Rolverdeling bouw op de schop

...verhuist
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers

...vraagt
Actuele kantoor- en bedrijfsruimtevraag stijgt