In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ad van Gils, één van de eigenaren:
'Omdat we er mogelijkheden inzagen, wilden we het bedrijf voortzetten'

Trafa in Etten-Leur maakt luchtgekoelde transformatoren, smoorspoelen en gelijkrichters voor scheepsinstallaties, industrie en spoorwegen. Zo'n tweeënhalf jaar geleden ging het niet goed met de holding. Het driekoppige managementteam van toen, besloot de werkmaatschappij Trafa over te nemen. Ad van Gils: ,,Het idee was niet uit nood geboren, we wilden er alledrie echt mee doorgaan.''


Trafa b.v. is een arbeidsintensief bedrijf, omdat alle onderdelen van de transformatoren in de eigen fabriek gemaakt worden.

Een transformator zet spanning om van een hoog naar een laag voltage of andersom. Het apparaat kan ook als scheidingstransformator worden toegepast met als doel de aangesloten apparaten galvanisch te scheiden van het openbare net. Een smoorspoel wordt toegepast om gelijkgerichte spanningen af te vlakken, netvervuiling te elimineren of een stroom te smoren. De gelijkrichters die het bedrijf ook aanbiedt, maken van wisselstroom gelijkstroom. Daarnaast produceert Trafa b.v. een uitgebreid programma laadgelijkrichters. Er is hierbij volop keuze: van een eenvoudig hand omschakelbare modellen tot volautomatische, spanningsbewaakte uitvoeringen.

Hoe werknemers ondernemers worden
In 1912 is de B.V. Transfor-matoren- en Apparatenfabriek Trafa opgericht. In 2002 komt het bedrijf in zwaar weer terecht. Een werkmaatschappij gaat failliet en dit dreigt werkmaatschappij Trafa ook te overkomen. Half januari 2003 stelt het managementteam de directie voor om Trafa veilig te stellen en als een zelfstandige onderneming door te gaan. Het managementteam bestaat uit: Henk Punt, hoofd productie, Aad Rijke, hoofd boekhouding en Ad van Gils, hoofd verkoop. Ad van Gils: ,,We kennen elkaar al jaren en we werkten nauw samen. Het was noodzakelijk dat we met z'n drieën het bedrijf overnamen, want alleen dan was het financieel haalbaar. Bij de overname werd de naam vereenvoudigd tot Trafa b.v. Ik wil niet zeggen dat deze stap uit nood geboren is, maar als het allemaal goed was gelopen dan was ik ook tevreden geweest met mijn functie binnen het managementteam. We zagen en zien nog steeds mogelijkheden in het product. Met name de in koper- en /of aluminium gewikkelde producten en het zelf knippen van kernen geven ons een voorsprong op de concurrentie. Daarom wilden we het bedrijf voortzetten." Om de kans van overleven te vergroten, moest het personeelsbestand inkrimpen. Ad van Gils: ,,Een aantal mensen is toen gevraagd met vervroegd pensioen te gaan met de afspraak dat zij komen werken als we het druk hebben. Hier zijn we heel blij mee. We hoeven hen niks meer uit te leggen en ze zijn daarom direct inzetbaar."

Voordelen van ondernemerschap
Ad van Gils merkt wel een paar grote verschillen tussen het ondernemerschap en het werk in loondienst. ,,Toen ik nog in loondienst werkte, gebeurde er soms dingen waar ik nooit kennis van had. Nu als eigenaar ben je van alles op de hoogte." Op de vraag of je niet snel meningsverschillen krijgt als je met z'n drieën eigenaar bent, antwoordt Ad van Gils ontkennend: ,,Het is wel in orde om met z'n drieën de scepter te zwaaien. We werken allemaal vanuit verschillende invalshoeken. Bij investeringsvoorstellen merk je wel dat iedereen andere prioriteiten qua disciplines en bedragen heeft. Met z'n drieën besluiten nemen, behoed je voor slechte, impulsieve beslissingen. Jij kunt ergens wel helemaal achter staan, maar iemand anders vindt dit misschien totaal onbelangrijk. Door erover te praten hoor je argumenten waar je zelf niet aan gedacht had."

Het arbeidsintensieve bedrijf Trafa b.v. is in Etten-Leur gevestigd. Het is arbeidsintensief omdat alle onderdelen van de transformatoren zelf gemaakt worden. Ad van Gils: ,,In Nederland heeft Trafa b.v. een grote naam. Onze sterke punten zijn het op maat kunnen maken van de onderdelen tegen korte levertijden en voor een goede kwaliteit. We hopen de stijgende lijn te kunnen behouden en vanuit andere invalshoeken het bedrijf verder uit te bouwen."

Website: www.trafa.nl
E-mail: [email protected]


...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...onderneemt
Het bedrijf voortzetten

...innoveert
Zonder smokkelaars geen innovatie

...presenteert
Syntens presenteert interactief programma

...start
Meer dan alleen een inschrijving

...verheldert
Feedback nuttig

...adviseert
Startersdag op 5 november

...viert
5 jaar de Ondernemer

...verkoopt
Voorbereiding bepaalt succesvolle verkoop

...vertelt
Goed relatiebestand is goud waard

...verwacht
600 Deelnemers verwacht op het Regionaal Ondernemers Congres in Breda

...netwerkt
Tevreden medewerkers, tevreden klanten

...inspireert
Inspirerende aansprekende topondernemers

...durft
Risico's nemen, meer bereiken

...streeft
Groei als doelstelling gevaarlijk

...beweegt
Etten-Leur blijft in beweging

...plant
Etten-Leur in kaart gebracht

...bruist
Etten-Leur bruist!

...vertelt
Wereldwijze ondernemersvoorzitter

...spreekt
In 't kort

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...bouwt
Rolverdeling bouw op de schop

...verhuist
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers

...vraagt
Actuele kantoor- en bedrijfsruimtevraag stijgt