In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Etten-Leur bruist!

"Hoe lang zal het duren voordat we het imago van een rustig plaatsje doorsneden door die rijksweg kwijt zijn? Hoeveel jaar gaan er overheen voordat mensen bij de naam Etten-Leur denken aan die dynamische plaats en dan niet eens gelegen tussen Roosendaal en Breda, maar tussen Rotterdam en Antwerpen?" De laatste opmerking van wethouder De Bekker is natuurlijk gekscherend bedoeld, maar zegt wel iets over het hoge ambitieniveau dat de gemeente Etten-Leur nastreeft.


Wethouder De Bekker.

"We proberen onze bevolking meer zelfbewust te maken van deze mooie gemeente. Geef nou niet als antwoord op de vraag 'Wat is er eigenlijk in Etten-Leur te doen? Tja, eigenlijk niet veel.' Nee, kijk om je heen en zie de mogelijkheden van onze gemeente. Samen met Natasja Rosier werk ik aan het enthousiasme onder de bevolking over onze gemeente," aldus wethouder De Bekker die ondermeer Toerisme en recreatie in zijn portefeuille heeft. De afgelopen jaren voltrok er zich een megaoperatie met de bouw van het nieuwe stadshart. Etten-Leur heeft de beschikking gekregen over 350 woningen, duizenden vierkante meters winkels, kantoren en horecavoorzieningen, een nieuw stadskantoor en duizend ondergrondse parkeerplaatsen. Het nieuwe winkelhart van Etten-Leur voelt welhaast stedelijk aan. De operatie lijkt geslaagd. De Bekker reageert: "Dat weet ik zeker en je kunt dat ook afleiden uit het enthousiasme van de inwoners. Pas geleden hadden we hier de slotetappe van de Eneco-wielerronde en waren er zo'n 35.000 toeschouwers. Ook hebben we onlangs de twee rotondes aangekleed met kunstwerken. Ik kan zeggen dat het vanuit de bevolking complimenten regent. Men is er echt trots op. Als klap op de vuurpijl was er de opening van het nieuwe centrum. Volgens schattingen waren er liefst 80.000 bezoekers en we hadden om precies te zijn nul incidenten. Daar zijn we trots op," aldus De Bekker.

Speerpunten
Natasja Rosier is als ambtelijk medewerkster belast met Toerisme en recreatie en samen met De Bekker vertellen zij: "De speerpunten van ons toeristische en recreatieve beleid zijn gebaseerd op twee belangrijke oud-inwoners en een uniek evenement. Allereerst was er in 1590 de list om vanuit de haven van Leur met een tweedeks turfschip een legertje soldaten het bezette Breda in te brengen. De Spanjaarden zaten flink aan de wijn en werden overvallen door de soldaten uit het turfschip. Adriaan van Bergen kwam uit Leur en was turfschipper." De andere grote inwoner van de gemeente is zonder twijfel Vincent van Gogh geweest. De inmiddels wereldberoemde Van Gogh werd geboren in Zundert, zwierf rond en woonde vanaf in 1881 in het ouderlijke huis van dominee Van Gogh in Etten. "Vincent maakte in een schuurtje van de ouderlijke woning het begin van zijn professionele schildercarrière. In minder dan een jaar heeft hij hier honderden tekeningen gemaakt."
Het unieke Etten-Leurse evenement vond plaats in juni 1909. "Een suikerfabrikant uit Leur wilde het veertig jarig bestaan van zijn bedrijf op een speciale manier vieren. Hij huurde de Franse graaf De Lambert in, die aan de rand van de gemeente de eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland maakte. Het zag er destijds zwart van het volk," aldus Rosier. Uiteraard heeft de gemeente Etten-Leur historisch besef en worden er momenteel al plannen gemaakt voor festiviteiten rondom het eeuwfeest in juni 2009.

VVV-agentschap
"In Etten-Leur hebben we ondertussen wat meer zelfvertrouwen gekregen. Etten-Leurenaren waren tot voor kort wat in zichzelf gekeerd en behoudend over de dorpse sfeer en mentaliteit, maar we kijken tegenwoordig meer naar buiten. De oude, vertrouwde gezelligheid van Etten-Leur is met dat nieuwe stadshart overigens zeker niet verdwenen. Sterker nog, je hebt meer dan ooit stoelen en banken in het centrum waar mensen kunnen praten met elkaar," constateert wethouder De Bekker tevreden. Etten-Leur bruist ook volgens Natasja Rosier. Vanuit het stadskantoor formuleert ze samen met haar collega's en de wethouder een basisbeleid om dit vervolgens met enthousiasme uit te dragen. "Het is de kunst om beleid vervolgens te laten vertalen met inschakeling van particulier initiatief. Het is dus voornamelijk aan de ondernemers." De Bekker en Rosier zijn trots op de komst van het nieuwe VVV-agentschap. Vanaf april dit jaar is de VVV midden in het winkelhart gehuisvest in een bestaand reisbureau. De start van het agentschap heeft lang op zich laten wachten, maar vergde dan ook een zorgvuldige voorbereiding. De Bekker heeft de verklaring: "Je moet niet met jezelf te koop lopen als je niet zoveel te bieden hebt, want dat is gebakken lucht. Etten-Leur heeft op dit moment best veel te bieden en wij zijn ons daarvan bewust." Het VVV-agentschap is bezig met het koppelen van bedrijven aan voorzieningen. "Denk daarbij aan het ontwikkelen van arrangementen. Koppelingen van hotels met museabezoek of met horecagelegenheden, zodat je de toeristen meer gemak kunt bieden," weet Rosier. Daarnaast beschikt Etten-Leur sinds 2004 over een UITpunt in de bibliotheek. Hier kan men informatie krijgen over kunst, cultuur en uitgaan.

Rijksweg verdwenen
"Het is overigens zeker niet zo dat je 's avonds voor het donker weer moet vertrekken uit Etten-Leur. Behalve uiteenlopende horecabedrijven hebben we verschillende hotels en kampeerboerderijen in de gemeente. Het is dus zeker mogelijk om een aantal dagen in Etten-Leur te verblijven. Daarnaast hebben we in het noorden van de gemeente een jachthaven met een gezellig paviljoen met horecafaciliteiten. Als toefje slagroom op het dessert hebben we naast het oude raadhuis restaurant De Zwaan dat al zo'n twintig jaar een Michelin-ster heeft," vertelt De Bekker. Rosier vult aan: "Sinds een aantal maanden is Etten-Leur ook aangesloten bij het fietsknooppuntennetwerk. Dat loopt door heel West-Brabant en een gedeelte van Noord-België. Mensen pakken graag de fiets en komen dan ook door Etten-Leur." Wethouder De Bekker is oprecht trots op de recente prestaties van de gemeente als hij de stad aan zich voorbij laat trekken: "De loop van het voormalige tracé van de oude rijksweg is nog goed herkenbaar in het huidige Etten-Leur. Je ziet allereerst het bedrijventerrein, bij de volgende rotonde zie je het nieuwe stadscentrum met parkeergarage, winkels, horeca en appartementen. Momenteel onderzoeken we of een rotonde verder een nieuw cultureel centrum gevestigd kan worden als vervanging van De Nobelaer. Iets verder is een schitterend evenemententerrein aan het Brabantpark en nog weer een knooppunt verder kom je bij Trivium waar allerlei scholings- en sportontwikkelingen gepland zijn. Het tracé van die oude rijksweg is ondertussen fysiek verdwenen uit onze gemeente en we vinden dat die ruimte nu optimaal benut wordt."


...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...onderneemt
Het bedrijf voortzetten

...innoveert
Zonder smokkelaars geen innovatie

...presenteert
Syntens presenteert interactief programma

...start
Meer dan alleen een inschrijving

...verheldert
Feedback nuttig

...adviseert
Startersdag op 5 november

...viert
5 jaar de Ondernemer

...verkoopt
Voorbereiding bepaalt succesvolle verkoop

...vertelt
Goed relatiebestand is goud waard

...verwacht
600 Deelnemers verwacht op het Regionaal Ondernemers Congres in Breda

...netwerkt
Tevreden medewerkers, tevreden klanten

...inspireert
Inspirerende aansprekende topondernemers

...durft
Risico's nemen, meer bereiken

...streeft
Groei als doelstelling gevaarlijk

...beweegt
Etten-Leur blijft in beweging

...plant
Etten-Leur in kaart gebracht

...bruist
Etten-Leur bruist!

...vertelt
Wereldwijze ondernemersvoorzitter

...spreekt
In 't kort

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...bouwt
Rolverdeling bouw op de schop

...verhuist
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers

...vraagt
Actuele kantoor- en bedrijfsruimtevraag stijgt