In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

MKB: help jongeren aan werk

Steeds meer ondernemers kijken verder dan hun eigen bedrijf en beseffen dat zij een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan een leefbare samenleving. Het MKB helpt, vanuit maatschappelijke betrokkenheid onder andere mee arbeidsmarktparticipatie van moeilijker plaatsbare jongeren. Stichting De Zuidwester is een van de maatschappelijke organisatie die bemiddelt tussen de jongeren en het MKB.


Jaap van Gurp.

Het wordt ons van jongs af aan ingepeperd; om later wat te bereiken in de maatschappij moet je wel een diploma halen, anders kom je nergens aan de bak. Velen lukt dit ook, maar het gaat niet bij iedereen van een leien dakje. Sommige jongeren hebben, om wat voor reden dan ook, moeite om zich staande te houden in de maatschappij. Problemen thuis, beperkte of afgebroken schoolopleiding, verstandelijke beperking, minder sociale vaardigheden, weinig of geen werkervaring. Een aantal jongeren zit het gewoon niet mee. Toekomstperspectief voor jongeren Jaap van Gurp en zijn collega's van De Zuidwester hebben zich gespecialiseerd in het begeleiden van moeilijk plaatsbare jongeren naar gerichte en geschikte arbeid en/of scholing. "Wij zetten ons in voor jongeren bij wie het maar niet lukt geschikt onderwijs en/of werk te krijgen en behouden. Een vaste dagbesteding voor jongeren kan de negatieve spiraal doorbreken waarin sommige moeilijk plaatsbare jongeren zich bevinden. Ze willen graag iets doen waar ze wat aan vinden en wat hen een toekomstperspectief biedt. Wanneer ze geen gerichte daginvulling hebben, slaat al snel de verveling toe en komen ze in een negatieve spiraal, met alle gevolgen van dien."

Van Gurp zoekt bedrijven en organisatie die jongeren een kans willen geven. De overheid steunt ondernemers die deze jongeren een kans geven door allerlei regelingen en subsidies. Op de vraag of het MKB op deze jongeren, die niet de meest brave jongetjes en meisjes uit de klas zijn, zit te wachten, reageert hij: "In het kader van maatschappelijk ondernemen kan ik mij voorstellen dat werkgevers deze jongeren een stageplaats willen bieden. Wij hebben inmiddels bij verschillende bedrijven in de regio heel goede ervaringen opgedaan. De jongeren worden bijvoorbeeld ingezet als bouwhulp, bijrijder, magazijnmedewerker, snelservicemedewerker, verhuizer, of gewoon als helpende hand."

"De Zuidwester laat de eenmaal geplaatste jongeren en ondernemers niet aan hun lot over. We blijven de jongeren intensief begeleiden en voeren regelmatig overleg met het bedrijf. Hoe gaat het? Hoe is hij of zij naar de klanten en collega's toe? Doet de jongere zijn werk goed? Dat soort vragen komt aan de orde. De begeleiding richt zich niet alleen op het blussen van brandjes, maar ook op schouderklopjes geven als het goed gaat. De kunst is om de juiste match te vinden tussen jongere en ondernemer. Als die klik er is heb je er als ondernemer zeker extra handjes bij. Het is hartstikke mooi om te zien hoe deze moeilijk plaatsbare jongeren opbloeien door werk. Ze krijgen weer regelmaat in hun leven en meer zelfvertrouwen. Ze voelen zich gekend en gewaardeerd. Deze jongeren de kans geven om te laten zien dat ze wél iets waard zijn, lijkt mij voor een ondernemer dan ook heel waardevol."

Ondernemer Van Beeck positief
Ronald van Beeck van metaal-bedrijf Van Beeck Verspaningstechniek heeft via De Zuidwester al een paar jongeren binnen zijn bedrijf aan het werk gehad en is daar tevreden over. "Waarom ik dit doe? Ja, waarom niet eigenlijk. Ach, je probeert op deze manier de jongeren wat op weg te helpen en ze een betere startpositie op de arbeidsmarkt te geven. Natuurlijk is het risico aanwezig dat het mislukt maar wij zijn heel flexibel en we kunnen als er iets is, altijd terugvallen op Jaap van Gurp." Van Beeck heeft in samenwerking met Jaap van Gurp een aantal gesubsidieerde krachten en stagiaires in dienst gehad. "Eén van die jongens is toch twee jaar bij ons blijven werken en heeft op deze manier zijn opleiding afgemaakt. Dat was een hele goeie. Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst ook op deze manier aan goed personeel kan komen."

Meer informatie via:
Zuidwester Arbeid en Scholing [email protected]


...inspireert
Bloeiende economie
is de basis voor het
realiseren van dromen

...springt
'Springen geeft positieve stress'

...helpt
MKB: help jongeren aan werk

...werkt
Gevraagd: jonge en gemotiveerde mensen voor leuk werk in de procesindustrie

...produceert
Technisch rubber uit Bulgarije

...herstelt
Begin economisch herstel West-Brabant

...vervangt
Rutten nieuwe voorzitter KvK West-Brabant

....belegt
De Beleggingsadviseurs

...onderneemt
Ondernemend netwerken, netwerkend ondernemen

...spreekt
"Ondernemers nodig voor goed vestigingsklimaat"

...ontwikkelt
Volop ontwikkelingen in Geertruidenberg

...signaleert
Toenemende betrokkenheid van de ondernemers

...bestuurt
"De grote economische lijn moet worden vastgesteld"

...concludeert
Privacy vereist meer transparantie

...rijdt
Onderweg

...speelt
Ondernemersconcert van netwerk De VOC succesvol

...vertoont
'Cijfers in perspectief'

...herstructureert
2,5 Miljoen euro voor Vosdonk Etten-Leur

...onderzocht
Bijna één op de drie bouwprojecten stagneert vanwege milieuregelgeving