In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Gezamenlijk die schouders eronder
Voor een vitale gemeente

Oosterhout heeft een vitale, attractieve en relatief veilige binnenstad. Om dit te houden of zelfs te versterken en criminaliteit bij bedrijven en in het openbare gebied tegen te gaan, is 'samenwerking' tussen alle belanghebbenden hét kernwoord.


In het streven naar een veilige(re) stad profileert Oosterhout zich als een zeer actieve, dynamische gemeente. Een groot aantal initiatieven zag al het daglicht en de eerste resultaten daarvan worden inmiddels zichtbaar. Zo speelt er op de diverse grootschalige bedrijventerreinen momenteel heel wat op het gebied van beveiliging. Maar niet alleen daar zijn de koppen bij elkaar gestoken. Ook in het (winkel)centrum hebben ondernemers - en andere belanghebbenden - zich verenigd. En met succes!

Het hart van Oosterhout Familiestad
"Oosterhout kan niet aangemerkt worden als een extreem onveilige stad, maar veel plannen zijn vooral ook essentieel om die vitaliteit in de binnenstad te houden, of zelfs te versterken," aldus burgemeester Huijbregts. "Een vitale binnenstad is namelijk het 'hart' van 'Oosterhout Familiestad'. Het is van het grootste belang, dat mensen hier fijn wonen, lekker uit kunnen gaan en gezellig winkelen. Vandaar dat de verschillende groepen zich verenigd hebben om de leefbaarheid van het gebied te vergroten. Ook wij - als gemeente - leggen hiervoor een grote verantwoordelijkheid aan de dag. Zo zijn we betrokken bij alle initiatieven die ondernomen worden; zowel als partner, bevoegd gezag en verantwoordelijke overheid."

Een eerste ster
"Vandaar dat een zestal partijen - federatie detailhandel, winkeliersvereniging, Kamer van Koophandel, politie, gemeente en brandweer - de handen ineen geslagen heeft om het keurmerk 'Veilig Ondernemen' in de wacht te slepen," laat Eugène Winthagen, beleidsmedewerker integrale veiligheid weten. "Als bewijs van een perfecte samenwerking zijn we vorig jaar mei al gecertificeerd met een eerste 'ster'. Gezamenlijk zijn er maatregelen bedacht en ontwikkeld en momenteel wordt de haalbaarheid ervan getoetst." "Winkeldiefstallen en overlast van jongeren op de koopavond zijn belangrijke problemen die ondernemers momenteel ondervinden," legt Herman Slot - voorzitter winkeliersvereniging Arendshof - uit. "Vandaar dat het besluit genomen is om met een beveiligingsbedrijf in zee te gaan, dat zal opereren naast de reguliere toezichthouders. Ook is er gesproken over het plaatsen van beveiligingscamera's op bepaalde plekken." "Medio 2006 zal er een tussenbalans opgemaakt worden, waarna we naar alle waarschijnlijkheid op zullen gaan voor een tweede ster, die je krijgt als de maatregelen in de praktijk zijn uitgevoerd," valt Winthagen hem bij. "Ik spreek dan nu al wel de hoop uit, dat gezamenlijk de schouders eronder worden gezet, aldus Slot. "Want aan die zogenaamde freeriders heb ik een spreekwoordelijk broertje dood. Wat je nu ziet is dat er enorm veel inspanning geleverd wordt door een kleine meerderheid. Terwijl iedereen er wel van mee wilt profiteren." Zowel de burgemeester als Winthagen zijn het roerend met hem eens.

Stadscoach
"Er gebeurt dus heel wat op die paar km²," vervolgt burgemeester Huijbregts. "Onder de naam 'Veilig Uitgaan' is met de verschillende horecaondernemers een horecaconvenant getekend. De gemeente heeft geïnvesteerd in een 'Palenplan' dat de verkeerscirculatie moet verbeteren en daarmee de veiligheid vergroot. Ook hebben we een 'Fietsparkeerplan' opgesteld, waarin staat dat het niet langer geoorloofd is om je fiets zomaar overal neer te zetten; dit kan gratis in de verschillende fietsenstallingen of op daartoe aangewezen plekken. De grote vraag is nu uiteraard hoe je al die inspanningen optimaliseert en een effectief resultaat behaalt. Vandaar dat hier onlangs een stadscoach aangesteld is. Deze spin in het web zal de regie voeren in het streven naar een nog sterkere binnenstad." Zijn naam: Bert Kandel! "Centraal in dit hele proces staan voor mij de begrippen 'vitaliteit' en 'attractiviteit'; Oosterhout moet bruisen. Essentiële randvoorwaarden om dit voor elkaar te krijgen, zijn dat het schoon, heel en veilig moet zijn. Over een mogelijke strategie heb ik al met heel wat partijen gesproken en binnenkort zal ik dan ook mijn aanbevelingen naar de gemeente toe overleggen."

Een pot met goud
De macht van het getal is in al deze initiatieven van het grootste belang. Daar zijn ze het allemaal over eens. Burgemeester Huijbregts: "Samen sta je sterk en door die keten zo krachtig mogelijk te maken creëer je een centrum, dat zich in alle opzichten - veiligheid, leefbaarheid en dynamiek - kan meten met de andere centra in het land." "En dat moet lukken, daarvan ben ik overtuigd," vertelt een enthousiaste en zeer gemotiveerde Bert Kandel. "Oosterhout beschikt namelijk over een prachtig centrum. Er staat daar een pot met goud, waarbij je simpelweg sommige stukjes nog eens wat extra op moet poetsen om het beoogde resultaat te behalen!"


...geeft tips
Yvonne Swaans onderneemt met passie

...gaat Grieks
Een ontmoetings-plaats voor Grieken-landliefhebbers

...spreekt
In 't kort

...op de beurs
Regionale Bedrijvenbeurs 2006

...bij de procesindustrie
PZW koppelt talent aan procesindustrie

...vernieuwd
Syntens, een prikkel voor het vernieuwingsproces.

...brengt aan de man
"Zachte factoren zijn van invloed op verkoop bedrijf"

....knipt
3 kappers de Pauw vieren eeuwfeest

...bouwt
Ontwikkelingsvisie Oosterhout tot 2020

...bouwt uit
Gebiedsvisie Oosterhout-Oost

...met z'n alle
Voor een vitale gemeente

...in gesprek
Een kritische blik op de gemeente

...bloeit
Méér dan een sympathieke campagne

...handelt
Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

...rijdt
Jaguar XJ sovereign diesel Vloeken in de kerk?

...en vastgoed
Rijksgebouwendienst een belangrijke marktpartij

...belegt
De Beleggingsadviseurs