In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Pionier Rubia krijgt steuntje in de rug van Syntens

Meekrap, een gewas dat van oudsher veel verbouwd werd, groeit weer op akkers in Brabant en Zeeland. Uit de wortels haalt het bedrijf Rubia Pigmenta Naturalia B.V. uit Steenbergen de kleurstof rood. Deze wordt onder andere gebruikt voor het verven van textiel. Directeur Anco Sneep vertelt over de onderneming Rubia en de rol van Syntens. "Met een steuntje in de rug gaat het altijd makkelijker."

Meekrap was voor 1868 een plant waarvan de wortels gebruikt werden voor het verven van textiel. Met de opkomst van de chemische industrie verdween Meekrap. De kleurstoffen konden synthetisch worden nagemaakt. Rubia heeft de plant weer tot leven gebracht. "Nu halen we de kleurstof uit de wortels. Twee eeuwen geleden deden ze dat niet. Toen gebruikten ze de hele wortel om mee te kleuren, nu hebben we een geconcentreerd extract," vertelt de ondernemer.

Proefdraaien
Een pionier kun je het bedrijf Rubia wel noemen. Deze maand zal in de fabriek in Steenbergen voor het eerst op grote schaal kleurstofextract uit Meekrap gehaald worden. Het bedrijf is de afgelopen maanden druk bezig geweest met proefdraaien. Inmiddels gebruiken klanten al proefmonsters voor het verven van hun textielproducten zoals kleding en zelfs hangmatten. Volgens Sneep zijn de reacties positief. "De kleur rood die wij kunnen leveren is veel intenser van kleur dan die uit chemische kleurstoffen. Dit is chemisch niet na te bootsen."

Cosmetica
In eerste instantie richt Rubia zich op textielproducten, maar Sneep is ook benaderd om zijn natuurlijke kleurstoffen te laten verwerken in cosmeticaproducten zoals lipstick en rouge. Om dat mogelijk te maken, moet er eerst getest worden. "De stof mag geen allergische reacties bij de cosmeticagebruikers geven." Sneep is ambitieus. Hij denkt ook al aan andere kleurstoffen. "Geel en blauw behoren in de toekomst ook tot de mogelijkheden. Maar daar moeten we eerst nog onderzoek naar doen."

Onbevangen blik
Naast directeur Sneep is Dorien Derksen verbonden aan Rubia, als manager research, development en productie. Zij deed jarenlang onderzoek naar de mogelijkheden om alizarine, de roodkleurende stof, te extraheren uit Meekrap. De netwerkcapaciteiten van Sneep en de inhoudelijke kennis van Derksen vullen elkaar goed aan. Hoewel Rubia alle expertkennis zelf in huis heeft, maakt hij toch graag gebruik van de onbevangen blik van Syntensadviseur Jenk de Jong om zijn ideeÎn te toetsen. "Hoewel we veel kennis van zaken hebben, weet ik uit ervaring dat je dingen over het hoofd ziet bij het bepalen van een strategie voor je onderneming. Ik gebruik Jenk als een klankbord. Het is goed om een buitenstaander met een frisse blik te laten kijken naar wat je hebt opgeschreven," licht Sneep toe. Jenk de Jong vult hierop aan. "Ik hoef Anco niet te vertellen waar hij zijn kennis vandaan moet halen. Hij is een echte netwerker die met iedereen praat. Het gaat er vooral om dat ik hem de vragen stel, die hij zichzelf niet stelt omdat hij er teveel in zit."

Voorbeeldfunctie
Vanuit politieke kring is er oprechte belangstelling voor de activiteiten van Rubia. Karien van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken, bracht op 16 augustus jl. een bezoek aan het Brabantse bedrijf. In juni was ook al een delegatie uit Den Haag aanwezig. Mevrouw Bergkamp verzorgde toen, namens de afwezig ministerie Veerman van Landbouw, de opening van het bedrijfspand. Volgens De Jong heeft Rubia ook een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven. "Het bedrijf heeft de stap gezet van Agro (voeding) naar industrie (vermarkting en verwerking). Daarmee laten ze aan anderen zien wat er binnen de sector mogelijk is."

Food Community Cafè
Op 12 september 2006 organiseert Syntens het Food Community Cafè. In dit cafè kunt u met collega-ondernemers uit de foodsector kennismaken en bijpraten over actuele kwesties. Gastheer is Cosun Food Technology Centre te Roosendaal. De ontvangst van de bijeenkomst is om 15.30 uur. Voor meer informatie en aanmelding, kunt u contact opnemen met Jenk de Jong van Syntens. Telefoon: 076 - 564 67 00, e-mail: jdj@syntens.nl

www.rubiapigmentanaturalia.nl
www.syntens.nl


...stimuleert
Prioriteiten in Bergen op Zoom

...promoot
Je kunt alle uitdagingen aan gaan

...is echt
Ondernemers zijn net echte mensen

...onderzoekt
Programma Stratos opent ogen van jonge ondernemers

...verft
Pionier Rubia krijgt steuntje in de rug van Syntens

...exporteert
Zaken doen met het buurland?

...introduceert
KvK introduceert pasje voor starters

....raadpleegt
Handelsregister nu ook internationaal

...biedt
Geld geven is uit de tijd

...adviseert
De Beleggingsadviseurs

...vormt
Breda zet er de schouders flink onder

...combineert
Breda, stad met karakter

...monitort
Breda introduceert derde vastgoedmonitor

...verzilvert
Economische Impulsnota 2006-2010

...kenmerkt
Samenwerking tussen twee bedrijventerreinen

...ontwikkelt
KVO traject boekt succes

...revitaliseert
Bedrijventerrein met potentie

...staat samen sterker
De kracht van een bedrijvenvereniging

...sluit zich aan
Alliantie BZW en BIC: ondernemers vormen een sterk platform

...plant
Unieke evenementenlocatie weer een stap dichterbij

...doet zijn voordeel
Bedrijvig Brabant wetenschappelijk op de kaart gezet

...spreekt
In 't kort

...vult in
'Er zijn nog voldoende kansen voor de ontwikkeling van binnenstedelijke locaties in Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg