In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

De Beleggingsadviseurs

Kopen op de laagste koers.
Dennis de beer - ABN Amro Bank, Beleggingsadviseur

Rin Visser De eerste cijfers uit de Verenigde Staten geven de indruk dat we een zachte landing krijgen. Economen plaatsen hierbij een kanttekening. Zij vinden dat de Amerikaanse cijfers beinvloed worden door de zachte winter. Minder stoken veroorzaakt minder vraag naar olie en zet de olieprijs lager. Dit geeft ruimte in de portemonnee van de consument. Verder betekent de zachte winter dat in de bouwsector doorgewerkt kan worden. Het gebruikelijke patroon van oplopende werkloosheid blijft achterwege. Een gunstig klimaat voor de economie. De oplopende rente krijgt nauwelijks aandacht. Deze ontwikkeling stemt tot nadenken.
Onze technische analisten komt met het oordeel dat de kracht van de opwaartse beweging afneemt. Timing is en blijft een van de belangrijkste en moeilijkste zaken van beleggen. Het vraagt om aandacht, tijd en een goed inschattingsvermogen. Voor deze moeilijke kwestie is nu een oplossing gevonden. Een nieuw product van Abn Amro : de AEX Timer. Voor 2007 verwachten onze analisten meer beweging. Het is zeer belangrijk om op het goede moment in te stappen. Denk aan het jaar 2006. Een stijging van 440 begin januari naar 495 eind december. Maar wel via een daling naar 412 punten in juni. Handen aan het stuur dus. Abn Amro introduceert daarom de AEX timer Note. Vijf jaar beleggen in Nederlandse aandelen en instappen op de laagste koers tot aan het einde van 2007. Tevens een bescherming vanaf de startkoers tot en met 25%. En..............ongelimiteerd profiteren van koersstijgingen. Zo wordt beleggen heel eenvoudig !
Tip: AEX Timer Note t/m 09 februari 15.00 uur inschrijven.


Het januari effect
Marc van Rijswijk - Fortis bank, Senior beleggingsadviseur

Martien Sponselee Het begin van een nieuw jaar. Tijd van terugblikken en vooruitkijken. De meeste aandelenbeleggers kunnen terug kijken op een redelijk goed beursjaar. Er is één fenomeen dat in deze dagen meer dan eens wordt genoemd: het januari-effect. Wat houdt dit dan in? Volgens deze visie is de koersontwikkeling van de eerste week van januari bepalend voor die van de rest van het jaar, ofwel een positieve openingsweek levert een positief jaarresultaat op. Een van de mogelijke oorzaken is de wijze van belastingheffen in de Verenigde Staten. Koerswinst op aandelen wordt in de Verenigde Staten namelijk bij verkoop belast met vermogenswinstbelasting. Daarnaast zijn de gerealiseerde koersverliezen aftrekbaar. Aandelen die in een bepaald jaar zijn gedaald, dalen tegen het jaareinde verder, omdat beleggers deze aandelen verkopen om de belastingdruk te minimaliseren. Aan het begin van het nieuwe jaar is de verkoopdruk weg en keren deze aandelen terug naar een hoger niveau. Het januari-effect bestond dan ook nog niet vóór de introductie van de vermogenswinstbelasting in de Verenigde Staten. Toch verklaart dit belastingargument niet het gehele januari-effect. Het komt namelijk ook voor in landen waar geen vermogenswinstbelasting bestaat, zoals Japan en Nederland. Voor de AEX geldt dat in ruim 90 procent van de gevallen het beleggingsjaar positief werd afgesloten na een positief resultaat in de eerste januariweek. Toch lijkt het erop dat het januari-effect verschuift naar een december- en zelfs een november-effect. Steeds meer beleggers spelen namelijk in op het januari-effect door de aandelen steeds eerder te kopen.


Vertrouwen is goed...
Rob Jansen - ING bank, Senior adviseur beleggen ING Private Banking

Arian Bakker Wie kan er nog omheen? Het Nederlands consumentenvertrouwen staat op recordhoogte en de Postbank beleggingbarometer stijgt almaar door. Het gaat goed met economie en beurs! Heel wat beleggingsanalisten staan in hun hemd met hun waarschuwingen voor overgewaardeerd onroerend goed en veel te laag risicobesef in bijvoorbeeld de markt voor bedrijfsleningen. Ook in de eerste maand van dit jaar stijgen die beleggingscategorieën weer gewoon verder, en wederom sterker dan bijvoorbeeld gewone aandelen. De Amerikaanse economie groeit schijnbaar lekker door ondanks de malaise op de huizenmarkt en in Duitsland lijkt de BTW verhoging nauwelijks te worden opgemerkt. Waarschuwingen over onhoudbare tekorten op de handelsbalans van de VS klinken nu al zo lang, dat niemand nog over het daaraan gekoppelde dollarkoersrisico durft te beginnen. Een analist die een opmerkelijke overeenkomst signaleert tussen de recente koersgrafiek van de Chinese beurs en de Nasdaq technologie index in 1999 voelt zich verplicht om de suggestie van overmatigheid meteen te nuanceren. Kortom, wie z'n analyse op méér wil baseren dan de schijnbaar overvloedige beschikbaarheid van beleggingskapitaal en ongeremd vertrouwen, wordt al gauw versleten voor een pessimist. Ofwel, in beleggerslatijn, voor een 'bear'! Het is misschien het lot van de beleggingsanalist: als niemand er nog in gelooft, signaleert hij vooral de kansen en als iedereen overtuigd is, vooral de risico's. Gelijk kun je hebben maar je krijgt het vaak (te) laat. Maar dat is geen reden om niet meer te luisteren, zeker niet al het om beleggen gaat. Het beste wapen blijft discipline betrachten in de opbouw van de beleggingsportefeuille. Ofwel: controle is beter!


Favoriet
Cor Wijtvliet - F. van Lanschotbankiers, Senior beleggingsanalist

Paul Koole Het is onder analisten een goede gewoonte om aan het begin van een nieuw jaar een of meerdere favoriete fondsen aan te wijzen. Voor mij is dat evenals in 2006 LogicaCMG. De rechtvaardiging is ook dezelfde als in 2006. LogicaCMG is actief in het deel van Europa met de hoogste bestedingen voor ICT en wel Noordwest Europa. Het gaat economisch hier economisch goed en dat wil zeggen dat bedrijven meer gaan investeren en investeringen in ICT zijn vandaag de dag van vitaal belang voor welk bedrijf of sector dan ook. Is mijn optimisme voor 2006 werkelijkheid geworden. Ja en nee! Aanvankelijk liep de koers snel omhoog om in februari al een koerswinst te laten zien van 18%, maar daarna zette een koersval in om in september een dieptepunt te laten zien met een verlies van 12% ten opzichte van het begin van 2006. De reden? De verwachte investeringsbereidheid van bedrijven en overheden viel licht tegen en dat vertaalde zich in goede, maar geen buitengewone resultaten. Darnaast leefde er grote twijfel over de acquisitie van het Zweedse WM Data. Was die niet te duur, waardoor het lang zou duren voordat het bedrijf bijdroeg aan de winst? Sindsdien is die twijfel langzaam weggeëbd en is de koers omhoog gekropen om het jaar te eindigen met een magere koerswinst van 7%. Toch blijf ik optimistisch, ook al was de tussentijdse trading update op 23 januari een tegenvaller door capaciteitsproblemen in Frankrijk. Het neemt allemaal niet weg, dat de groei in 2007 sterk zal zijn en dat het aandeel nog steeds goedkoper is dan het gemiddelde van de IT-sector in Europa.


De vooruitblik voor 2007
Erik Elst - Rabobank, onderdirecteur Beleggingsadvies & Vermogensbeheer

Paul Koole Tegen het eind van het jaar is het in de financiële wereld gebruikelijk dat elke zichzelf respecterende financiële instelling zijn visie geeft op de vooruitzichten voor het komende jaar. Ook al zijn we inmiddels ruim een maand verder wil ik u deze visie met u graag delen. IRIS, het researchinstituut van Robeco en Rabobank, heeft haar visie voor 2007 in december 2006 wereldkundig gemaakt. Volgens IRIS zal de economische groei wereldwijd in 2007 wat lager liggen dan in 2006. Het algemeen economisch beeld blijft echter positief. De scherpste groeivertraging wordt verwacht in de Verenigde Staten terwijl in Europa de groei iets lager zal zijn. Het inflatiebeeld zal zich volgens IRIS gunstig ontwikkelen, wat gunstig is voor het renteklimaat. Ondanks de afnemende groei is IRIS van menig dat zowel aandelen als obligaties aantrekkelijk zijn waarbij aandelen de voorkeur hebben. De voorkeur voor aandelen is gebaseerd op het milde renteklimaat, de impuls van fusies en overnames en de redelijke waardering van aandelen. IRIS voorziet een AEX-stand van 540-560 punten per ultimo 2007. De verwachting hierbij is dat Randstad en Mittal Steel in de AEX- index komen en dat Getronics eruit gaat.
IRIS zet ook zes ondernemingen in de spotlights die volgens hen in 2007 positief zouden gaan verassen. Voor de Nederlandse belegger zijn de tips Crucell, TomTom, en Grolsch. Voor de buitenlandbelegger kan deze lijst aangevuld worden met Deutsche Post, Vodafone en Yahoo. Ik wens iedereen veel beleggerswijsheid in 2007.


Het " januari effect"
Michèl Beckers - SNS bank, Senior beleggingsadviseur

Jack Horvest In de maand januari stijgen beurskoersen gemiddeld sterker dan in de overige maanden van het jaar. Dit staat bekend als het "januari-effect" of "turn of the year-effect".
Er zijn ruwweg twee hypotheses voor het bestaan van dit effect: "tax loss selling" en "window dressing". Bij eerstgenoemde gaat men er vanuit dat beleggers aan het eind van het jaar die aandelen verkopen waarop ze in dat jaar verlies hebben geleden (deze verliezen zijn in sommige landen bijvoorbeeld Amerika fiscaal aftrekbaar). In januari kopen beleggers deze aandelen weer terug, hetgeen leidt tot een prijsstijging in die maand. "Window dressing" levert min of meer hetzelfde patroon op. Alleen de oorzaak is anders. In plaats van belastingtechnische motieven speelt hier de reputatie van de belegger een rol. De gedachte is dat, professionele, beleggers beducht voor hun reputatie aan het einde van het jaar die aandelen verkopen die in dat jaar slecht hebben gepresteerd. Aangezien deze beleggers toch geloven in de kwaliteiten van deze ondernemingen kopen zij deze aandelen in januari weer terug.
Als wij kijken naar de koersontwikkeling van de aandelen in januari 2007 kunnen we wederom spreken van een positief januari-effect. Met behulp van uw eigen oordeel en inzichten kunt u de strategie bepalen voor januari 2008 en alle overige januari maanden.


...netwerkt
VOC Ondernemers­concert nu al een begrip

...onderneemt
Een uit de hand gelopen hobby

...viert
Florijn Business Club viert 15-jarig bestaan met nieuwe naam

...lost op
REWIN ondersteunt innovatief bedrijf uit Roosendaal

...hergebruikt
Hergebruiken van producten spaart MKB'er kosten

...inventariseert
'Tijdig inventariseren gevolgen wetswijzigingen!'

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...groeit
Het vliegwiel van Etten-Leur: de ene ontwikkeling zet de andere in gang

...sport
Grote plannen voor een sportief Etten-Leur

...presenteert
Hotels in Etten-Leur hebben elk hun eigen charme

...organiseert
Waar het goed wonen is, is het ook goed werken

...ontwikkelt
Grootse plannen met cultuur, toerisme en recreatie

...winkelt
MKB serieuze gesprekspartner van gemeente

...werkt samen
Durven investeren in de toekomst

...plant
Borchwerf maakt er werk van

...opent deuren
Grensverleggend Ondernemen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
In 't kort

...verbouwt
NVB: 'Meer bedrijven willen verhuizen of verbouwen'

...verkoopt
Pand familiebedrijf vrij van overdrachts­belasting