In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ondernemen Etten-Leur special
Het vliegwiel van Etten-Leur:
de ene ontwikkeling zet de andere in gang


Burgemeester drs. J. van Agt toont zich tevreden met de grote opdracht die het Etten-Leurse bedrijf Parker heeft binnen gehaald. "Prettig voor het bedrijf, maar ook voor onze gemeente. Het betekent meer werkgelegenheid, maar is ook prima voor de uitstraling van Etten-Leur."


Burgemeester van Etten-Leur drs. J. van Agt.

Etten-Leur zit economisch in de lift. "We hebben geprofiteerd van het Centrumplan dat als Winkelhart tot volwassenheid is gekomen. Het aantal arbeidsplaatsen is maar liefst met 1100 gestegen, het aantal bedrijven is met 133 toegenomen. Als je de Enquête Regionale Bedrijfsont-wikkeling (ERBO) van de Kamer van Koophandel erbij pakt, dan blijkt Etten-Leur vorig jaar de grootste economische groeier in West-Brabant te zijn. Meer in zijn algemeenheid kan je stellen dat we de economische dip achter de rug hebben; er wordt weer meer geïnvesteerd."
De gemeente stelt zich actief op in het stimuleren van de economische groei. "We proberen de ondernemers zo goed mogelijk te faciliteren. We hebben de nodige aandacht besteed aan het revitaliseren van de bedrijventerreinen. Zo zijn alle klinkerwegen geasfalteerd. De gemeente heeft een aantal oude bedrijfsterreinen, die gesaneerd moeten worden, opgekocht. Als dat nodig is, maken we de bodem schoon, slopen de bedrijfsgebouwen en zorgen ervoor dat er nieuwbouw kan plaatsvinden. Nieuw voor oud dus. Deze activiteiten dragen ertoe bij dat de bedrijfsterreinen er beter uit gaan zien. Voor ondernemingen is de ligging aan de A58 natuurlijk ideaal. Wat de gemeente verder doet, is zorgen voor een adequate bejegening van de bedrijven. Het bedrijfsleven wordt door ons begeleid bij de tocht door het 'vergunningenland'. Daar krijgen we ook complimenten voor. Natuurlijk moet de overheid het algemeen belang dienen, maar we zijn in hoge mate bereid om tegemoet te komen aan redelijke wensen die het bedrijfsleven uit." Van Agt weet dat sommige wensen niet gehonoreerd kunnen worden. "Soms laat de regelgeving dat simpelweg niet toe of denkt de politiek er anders over."

Van dorp naar stad
"We weten, met de wetenschap van nu, hoe Etten-Leur er ruimtelijk uit komt te zien in 2020. Op dit moment vertalen we de consequentie ervan in projectplannen. Dus: wat moeten we, in de jaren tot 2020, doen?" De burgemeester vindt dat Etten-Leur nog lang niet af is. "Maar soms bespeur ik enige vermoeidheid bij mensen. Er is enorm veel werk verzet. De gemeente heeft een transformatie ondergaan van een dorp naar een kleine stad, maar we zijn er nog niet. Ondanks de mooie projecten die we in de afgelopen jaren tot stand hebben gebracht. Onze gemeente was destijd één van de eerste gemeenten in de regio met een overdekt winkelcentrum, een sporthal, een schouwburg en een zwembad. Deze voorzieningen zijn inmiddels zo'n dertig á veertig jaar oud en ontworpen voor 30.000 inwoners. We tellen nu ruim 40.000 inwoners en groeien door tot ruim 45.000. De voorzieningen moeten dus worden afgestemd op dat toekomstige inwonertal. Bovendien is de staat van de voorzieningen niet meer van deze tijd. Ik ga er vanuit dat het sport- en leisurepark in het Trivium doorgaat. Daarin zijn onder andere een sporthal en een nieuw zwembad gepland. Het SCEK (Sociaal Cultureel Educatief Knooppunt) moet De Nobelaer gaan vervangen. Daarnaast hebben we natuurlijk ook te maken met een vergrijzende samenleving en moeten we ons richten op de ontwikkeling van woon-zorgcomplexen." Hij peinst: "Misschien ook een poliklinische voorziening?"
"Waar Etten verstedelijkt, heeft Leur nog veel van zijn dorpse karakter behouden. Maar ook daar gebeurt enorm veel. De nieuwe woonwijk Schoenmakershoek, de realisatie van het woonzorgcomplex annex nieuwe Turfschip annex nieuwe schoolgebouw, de revitalisatie van het Van Bergenplein, noem maar op. Leur komt hiermee steeds beter tot zijn recht."

Belangstelling uit de hele regio
Naast een op de toekomst gericht beleid, is de gemeente druk doende om de daarbij horende financiële middelen te vergaren. "En dan is het de politieke wil om het wel of niet te doen. Daar ga ik niet over."
Burgemeester Van Agt begrijpt de ongerustheid van de ondernemers van het Winkelhart over de detailhandel die in het Trivium gepland is. "Het gaat daar om grote winkels en met name om winkels die zich richten op sport en leisure. Dat behoort niet tot het assortiment van de meeste van de huidige winkels en zij hoeven daar geen concurrentie van te vrezen. Overigens: als het ROC veel ruimte nodig heeft, zal het aantal vierkante meters winkeloppervlakte minder worden dan nu is berekend. Maar ik begrijp de bezorgdheid van de winkeliers."
Van Agt hoopt dat de leisureformule bovenregionale belangstelling zal trekken. "Het wordt écht heel bijzonder. Ik heb mij laten te vertellen dat er bowlingbanen in komen waarvan er maar drie in heel Europa zijn. Het is een voorziening die ook bezoekers van elders zal trekken en als we het een en ander goed op elkaar afstemmen, zullen deze dagjesmensen ook het centrum van Etten-Leur bezoeken. Het lijkt mij, ook voor de winkeliers, een uitgelezen kans om nieuwe clientèle te trekken."
Desgevraagd ziet Van Agt het sport-en leisurepark bepaald niet als troostprijs voor het outletcenter dat naar Roosendaal is gegaan. "Integendeel, het sport- en leisurecentrum is per saldo veel beter. Dit is veel aantrekkelijker." Het 'Wonder van Etten-Leur' noemt hij het ter ziele gaan van Spaarselect. "Het echec van deze organisatie is de kracht van Etten-Leur geworden. In de toren is nu een prachtig viersterren hotel. Wij zijn daar enorm blij mee; het had ook zo kunnen zijn dat dat gebouw er nog jaren onafgebouwd had gestaan. Gelukkig heeft ROC het pand gekocht en deels verhuurd aan de hotelketen van de familie Fikke. Steeds meer gasten logeren in dit hotel en ik begrijp dat zij ook de weg naar het centrum weten te vinden en in dat kielzog gaan ook onze musea mee. Zo zie je dat de ene ontwikkeling de andere kan versterken. Er is een vliegwiel op gang gekomen waar veel facetten van onze gemeenschap stuwkracht van ondervinden. En ja, het verleggen van de A58 is natuurlijk de trigger geweest. Dat het zo succesvol heeft uitgepakt, daar hebben we alleen maar van kunnen dromen."

Dorps karakter, stadse allure
De burgemeester denkt dat met een inwoneraantal van ruim 45.000 de grenzen van de gemeente zijn bereikt. "Dat is een afgerond geheel dat we nog kunnen overzien." Hij voorziet wel uitbreiding van bedrijventerreinen. "De Etten-Leurse bedrijven vragen om uitbreiding die we moeten kunnen accommoderen. Daarnaast hebben de opstellers van het Streekplan Noord-Brabant 2002 becijferd wat de behoefte aan bedrijfsgrond is. Daar hebben wij ook een rol in te vervullen. Aan de zuidkant van Etten-Leur, richting Rucphen, over de A58, is in het Streekplan gebied gereserveerd voor de eventuele uitbreiding van de totale oppervlakte aan bedrijfsterrein."
Van Agt kenmerkt zijn gemeente als "compact, compleet en comfortabel", hij vervolgt: "Etten-Leur heeft stadse allure maar blijft gelukkig in het bezit van een dorps karakter. In Etten-Leur weet men elkaar nog steeds te vinden. Ook het bestuur is voor de inwoners gemakkelijk te benaderen. Dat willen we graag in stand houden."
Of de burgemeester, als het sport- en leisurepark Trivium wordt geopend, het lintje doorknipt is niet waarschijnlijk. "Ik moet er over een jaar of twee, drie noodgedwongen mee ophouden. Uiterlijk maart 2010 leg ik mijn functie neer." Het staat buiten kijf dat hij en zijn vrouw dan in Etten-Leur blijven wonen. "We hebben het hier zo enorm naar onze zin."


...netwerkt
VOC Ondernemers­concert nu al een begrip

...onderneemt
Een uit de hand gelopen hobby

...viert
Florijn Business Club viert 15-jarig bestaan met nieuwe naam

...lost op
REWIN ondersteunt innovatief bedrijf uit Roosendaal

...hergebruikt
Hergebruiken van producten spaart MKB'er kosten

...inventariseert
'Tijdig inventariseren gevolgen wetswijzigingen!'

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...groeit
Het vliegwiel van Etten-Leur: de ene ontwikkeling zet de andere in gang

...sport
Grote plannen voor een sportief Etten-Leur

...presenteert
Hotels in Etten-Leur hebben elk hun eigen charme

...organiseert
Waar het goed wonen is, is het ook goed werken

...ontwikkelt
Grootse plannen met cultuur, toerisme en recreatie

...winkelt
MKB serieuze gesprekspartner van gemeente

...werkt samen
Durven investeren in de toekomst

...plant
Borchwerf maakt er werk van

...opent deuren
Grensverleggend Ondernemen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
In 't kort

...verbouwt
NVB: 'Meer bedrijven willen verhuizen of verbouwen'

...verkoopt
Pand familiebedrijf vrij van overdrachts­belasting