In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ondernemen Etten-Leur special
Durven investeren in de toekomst

Wethouder Theo Vaes is binnen het college van B en W verantwoordelijk voor het onderwijs en welzijn in de gemeente Etten-Leur. Het jaar 2007 wordt een belangrijk jaar. De gemeente heeft in de publiekshal van het stadskantoor een WMO-loket geopend. Het loket staat inwoners bij die een beroep doen op de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Een andere belangrijke ontwikkeling binnen zijn portefeuille is de start van de nieuwbouw van het Munnikenheidecollege in relatie met de ontwikkeling van het Trivium.


Wethouder gemeente Etten-Leur, Theo Vaes.

Momenteel worden plannen uitgewerkt voor het ambitieuze sport, educatie- en leisurepark op het Trivium. Als de gemeenteraad groen licht geeft, wordt daar een groot complex met een zwembad, sporthallen, bowlingbanen en The Arctic, snow and icefunpark ontwikkeld. Het complex moet naast Etten-Leurenaren vooral ook bezoekers van buiten trekken. "De ontwikkelingen bieden Etten-Leur kansen en bedreigingen. De infrastructuur en het voorzieningenniveau moet worden aangepast." Hij denkt hardop. "Wie weet kunnen we ons onderwijsaanbod verbreden met een Mbo-opleiding?"
"Bedreigingen zijn de ingewikkelde financieringsaspecten en de inrichting van de infrastructuur." Hij doelt hiermee vooral op de ontwikkeling van het Trivium waar veel geld mee gemoeid is. Ook de ontsluitingswegen naar het Trivium en Noord moeten worden aangepast. "Als gemeente proberen we hierop te anticiperen. Het vraagt een fikse investering waar we nog een stevige discussie over moeten voeren. Als politicus moet je bezig zijn met de opdrachten van vandaag maar zeker ook met die van morgen."

Samen werken binnen en buiten de gemeente
Op allerlei manieren en niveaus wordt samengewerkt binnen Etten-Leur."Er is een stevige trend om binnen en buiten de gemeente de krachten te bundelen. Niet meer iedereen zijn eigen voorzieningenpakket. Mensen zijn steeds mobieler. Dus we moeten goed bekijken welke voorzieningen per gemeente nodig zijn en welke je kunt delen. Een goed voorbeeld daarvan is het WMO-loket Elz (Etten-Leur en Zundert). Maar ook binnen de gemeente zijn er volop mogelijkheden om samen te werken. Denk maar aan het SCEK (Sociaal Cultureel Educatief Knooppunt)."
De wethouder filosofeert: "Dat wat we nu initiëren voor onze gemeente is over 25 jaar al weer uit de tijd. Elke tijd vraag om een andere voorzieningen en ander voorzieningenniveau.
Je moet niet klakkeloos daarin mee gaan. Je moet kiezen voor de voorzieningen die je wil maar wel de toekomst in gedachten houden. Senioren bijvoorbeeld staan tegenwoordig veel actiever in het leven dan vroeger. Daar moeten we in de voorzieningen rekening mee houden. Ondernemers zijn daar vaak wat gevoeliger voor; het gaat om hun portemonnee. " Ook de digitale samenleving rukt steeds meer op. "Dat moeten we nu al in ons beleid meenemen. Het WMO-loket bijvoorbeeld is geen grote afdeling. In de toekomst wordt steeds meer gebruik gemaakt van e-mail en internet. Het loket zal steeds meer digitaal bezoek ontvangen." Hij haast zich te zeggen dat het persoonlijke contact moet blijven."Er zijn ook spreekkamers. De mogelijkheid om even langs te komen en zaken te bespreken blijft."
Vaes denkt liever in mogelijkheden dan in problemen. "Elke gedragsverandering is te leren." Hij neemt als voorbeeld de discussie die ontstaan is ten aanzien van de volle parkeergarage op koopzondagen. "De file staat al bij het Trivium! De hele Parklaan staat vol. Wij zijn gewend om voor de deur te parkeren en zijn in staat om half uur in de file te blijven staan en de shuttlebus voorbij te zien komen. Dat vraagt dus om een gedragsverandering. In grotere steden in de Randstad is het al heel gewoon om buiten het centrum te parkeren en de bus te pakken. Die omslag in denken moet hier nog plaatsvinden." Hij vertelt dat de automobilisten die vanaf de snelweg via een volgende afrit naar de parkeergarage rijden nauwelijks tot geen last van de file ondervinden. "Ook een voorbeeld van ingesleten gedrag: Etten-Leur kom je binnen vanaf de oostzijde waar vroeger de a 58 liep." Hij vertelt dat de gemeente wel iets aan de bewegwijzering gaat doen om de verkeerstromen beter te laten verlopen. Vaes is tevreden met het initiatief van de ondernemers van het Winkelhart om een shuttlebusje vanaf het Trivium te laten rijden.

Dilemma's van een wethouder
Tijdens zijn campagne voor de gemeenteraadsverkiezing in 2006 was zijn leus: Etten-Leur, niet veel groter, wel veel beter. Vaes: "Nu een dilemma. Met ons voorzieningenniveau trekken we mensen naar Etten-Leur. Het is hier goed wonen en werken. Kinderen die hier opgroeien willen hier later een eigen bestaan opbouwen. Het dus niet zo eenvoudig om te stellen dat de gemeente niet mag groeien."
Hij vertelt dat hij er in de campagne voor 'op zijn donder heeft gekregen' maar hij vindt nog steeds dat De Nobelaer een select publiek trekt. "Ik zie er te weinig jongeren of senioren, laat staan allochtonen. We willen niet alleen over stenen en geld praten maar ook een inhoudelijke discussie voeren. Wat willen we met het Sociaal Cultureel Educatief Knooppunt)? Gaan mensen voor bepaalde optredens naar Breda zodat wij onze locale artiesten en amateurkunst kunnen programmeren? Wat is de positie van een theater in Etten-Leur? We willen graag de dialoog voeren en dat gaan we in 2007 ook zeker doen!"
"Als gemeente moeten we durven investeren in de toekomst. Met mensen en met kapitaal. We moeten visie blijven ontwikkelen. Etten-Leur krijgt nu de complimenten maar dat betekent niet dat we op ons lauweren rusten. Integendeel. We moeten nu al nadenken over hoe onze samenleving er in pakweg 2030-2040 uitziet."


...netwerkt
VOC Ondernemers­concert nu al een begrip

...onderneemt
Een uit de hand gelopen hobby

...viert
Florijn Business Club viert 15-jarig bestaan met nieuwe naam

...lost op
REWIN ondersteunt innovatief bedrijf uit Roosendaal

...hergebruikt
Hergebruiken van producten spaart MKB'er kosten

...inventariseert
'Tijdig inventariseren gevolgen wetswijzigingen!'

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...groeit
Het vliegwiel van Etten-Leur: de ene ontwikkeling zet de andere in gang

...sport
Grote plannen voor een sportief Etten-Leur

...presenteert
Hotels in Etten-Leur hebben elk hun eigen charme

...organiseert
Waar het goed wonen is, is het ook goed werken

...ontwikkelt
Grootse plannen met cultuur, toerisme en recreatie

...winkelt
MKB serieuze gesprekspartner van gemeente

...werkt samen
Durven investeren in de toekomst

...plant
Borchwerf maakt er werk van

...opent deuren
Grensverleggend Ondernemen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
In 't kort

...verbouwt
NVB: 'Meer bedrijven willen verhuizen of verbouwen'

...verkoopt
Pand familiebedrijf vrij van overdrachts­belasting