In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

techniek
Techniek wil ambachtschool terug

Technische bedrijven hebben moeite om aan goed personeel te komen. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat er maar heel weinig kinderen voor een technisch beroep kiezen. TES Industrial Systems in Oosterhout is zo'n bedrijf dat de kandidaat- werknemers niet voor het opscheppen heeft. 'Energietechniek is niet een richting die iedereen aanspreekt. Veel mensen hebben een aversie tegen onregelmatig werk, dat niet altijd schoon is. Maar er is niets mooiers dan een besturingssysteem van een kraan of machine voor de zware industrie te ontwerpen, te bouwen en dat systeem tot leven te laten komen', vindt directeur Cees Timmers.

door Ron Gregoor


Cees Timmers (midden) kijkt toe hoe zijn mensen een stoel van een kraan bijstellen.
Foto: Kees Bennema

OOSTERHOUT - "Geef ons de ambachtschool maar weer terug", verzucht Timmers. "Daar leerden ze echt een vak, ze konden zich daar voor de volle honderd procent op concentreren. Nu hebben ze teveel ballast. Het interesseert mij minder dat een technicus nu een d of een t verkeerd gebruikt. Het gaat er mij in eerste instantie om dat hij zijn vak goed beheerst. En eerlijk gezegd, daar ontbreekt het nog wel eens aan."
Aan de andere kant denkt Timmers dat de school meer gemotiveerde mensen trekt als de leerstof, de techniek, ontdaan is van die overbodige ballast zoals vreemde talen en onnodige maatschappijvakken. Het vaktechnische aspect van de opleiding moet hoofdzaak worden. "Kijk maar eens rond, ook bij multinationals zie je weer een duidelijke vraag naar personeel met een vaktechnische opleiding.

Ik las pas nog een verhaal waarin Ad Verbrugge, voorzitter van de vereniging Beter Onderwijs stelde dat wie te weinig vakkennis opdoet, gehandicapt is. Een stevige opmerking, maar hij snijdt wel hout." Wat dat betreft was het oude onderwijssysteem, waarin je nog sprak van de lts of ambachtschool, ideaal, vindt Timmers "Zo'n school zou voor ons een oplossing zijn. Daar ligt misschien een taak voor de bedrijfstak. Maar het zal niet eenvoudig zijn dat te realiseren. Vijf dagen per week continu mensen te onderrichten, dat is geen sinecure. We moeten weer back to basic. Liefde voor het vak moet voorop staan."

'Het is hier hard werken, maar onze mensen zien de hele wereld.'
TES maakt veelvuldig gebruik van het duale systeem: 50 procent werken en 50 procent studeren. Dat gebeurt nu alleen nog op hbo- niveau. "Maar", zegt Timmers, "we zouden dat ook op mbo- niveau moeten invoeren." .
De mensen die bij TES terechtkomen, hebben nog wel enige bijscholing nodig. Dat is niet zo vreemd, want TES opereert in een gespecialiseerd marktsegment. Het bedrijf richt zich op industriële toepassingen met specialismen in de automatisering en kraan- en machinebesturing. In IJmuiden heeft TES een neven- vestiging, die zich uitsluitend bezighoudt met Corus. Vanuit Oosterhout heeft TES weliswaar vooral opdrachtgevers uit Nederland en België, maar de techneuten van het bedrijf reizen de hele wereld over om hun systemen te installeren. Bristol, Guadeloupe, Eritrea zijn plaatsen waar nu gewerkt wordt, de technici van het Oosterhoutse bedrijf hebben de hele wereld gezien. "En dan is het hard werken. Bedrijven leggen vaak de productie stil, dus moet het werk in korte tijd gebeuren.

Ze moeten vaak onregelmatig en in ploegen werken. En meer dan vijf dagen in de week. De keerzijde van de medaille is dat ze in gebieden komen die ze anders alleen maar kennen van televisiebeelden. Dat vinden ze prachtig" Je kunt dit werk alleen maar doen als er een goede teamgeest is. "De mensen zitten weken op elkaars lip in het buitenland en zijn afhankelijk van elkaar in hun werk en schaarse vrije tijd. Dan leer je elkaar wel kennen."
TES doet veel aan die teambuilding. "We gaan regelmatig met het hele bedrijf, inclusief de aanhang, op reis. Onlangs zijn we zelfs naar Malta geweest. Over die reis hebben ze het nog steeds."

'De jobhunters bellen onze mensen waar ik bij sta. Veel brutaler kan het niet'.
Hoe moeilijk is het voor TES om aan goed personeel te komen? Timmers: "Heel moeilijk. Maar dat is logisch. Tien jaar geleden was elektrotechniek een van de grootste afdelingen binnen het mbo in Breda en omstreken. Nu mag je al blij zijn als daar tien mensen hun einddiploma halen. Het is een gigantisch probleem. Wij proberen in een vroegtijdig stadium stagiaires aan ons te binden. En het duale systeem, half om half studeren en werken, slaat bij ons goed aan. Dan leren ze bij ons de speciale technieken die nodig zijn voor dit werk.

En als we absoluut niet de ideale man voor ons kunnen vinden, dan kiezen we voor iemand met een lager opleidingsniveau en een juiste instelling." Timmers constateert dat de onderwijsinstellingen nog steeds niet helemaal hun leerwijze optimaal aanpassen op 'zijn' praktijk en die van anderen.
Hoe moeilijk is het om goed personeel te houden? "Het is opvallend hoe vaak mensen van ons benaderd worden door zogeheten headhunters. Die zijn vaak zo brutaal dat ze ze zelfs hier op de zaak benaderen. Dat is onfatsoenlijk. Maar mensen zijn hier zeer collegiaal is, vertrekken niet zo snel." Heeft TES genoeg personeel? "We kunnen nog wel tussen de vijf en tien mensen gebruiken. Binnenkort gaan we weer adverteren."


...begint
Tackler tackelt arbeidsconflicten

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...toekomst
Studenten techniek hebben de toekomst

...groeit
Bedrijf uit Halsteren krijgt ondersteuning van REWIN bij uitbreiding

...ontwikkelt
Innovatieve ondernemers uit West-Brabant in MKB Top 100

...werkt samen
Unieke samenwerking onderwijs en bedrijfsleven in West-Brabant

...innoveert
30 mei innovatiecongres

...vraagt
Gratis themadag: Levert uw bedrijf straks wat op?

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...netwerkt
Netwerken is soms net werken

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...lift
Internationale handel in de lift

...coacht
Het draait toch vooral om economische onafhankelijkheid

...verlangt
Techniek wil ambachtschool terug

...leert
Shell: Leerlingen enthousiast

...schakelt
De verbindende schakel tussen bedrijfsleven en student

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...vult
Technisch personeel headhunten

...belegt
De beleggingsadviseurs

...rijdt
zakelijk onderweg

...betekent
'Ondernemers moeten iets betekenen voor de samenleving'

...kijkt
De stand van zaken...

...onroerend goed
Wateroverlast en de gevolgen voor het Nederlands vastgoed

...woont
Wonen en werken in een landelijke omgeving

...slaagt
Wonen en werken in een landelijke omgeving