In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

De stoel

Naam: Martina Hundt (42 jaar)
Functie: Centre Manager
Bedrijf: Rosada Factory Outlet in Roosendaal
Bijzonderheden: Rosada is een winkelcentrum waar fabrikanten overproducties, oude collecties en monster- collecties met grote korting rechtstreeks verkopen aan de consument met kortingen van 30 tot 70 procent. Rosada ligt even buiten Roosendaal op de splitsing van de rijkswegen A17 en A58. Er werken 350 mensen, sinds november is het outletcentre open.
Locatie foto: De stoel van Hundt staat aan de ingang van Rosada, de foto is gemaakt op 1 mei, een dag waarop er zoveel bezoekers uit België waren.


Tekst: Ron Gregoor
Foto: Robert van den Berge

Waarom zit u in deze stoel?
Hij zit perfect. Het is een eenvoudige stoel. Een echte outletstoel. En die stoel staat op de goede plaats, want ik voel me hier perfect thuis. Ik geloof wel in het outletconcept. We hebben hier iets moois weggezet.

Op welke stoelen heeft u voorheen gezeten?
Oorspronkelijk ben ik tandtechnicus. Ik heb enkele semesters voor tandarts g estudeerd. Ik ben toevallig in de outletbranche terechtgekomen. Bij Mc ArthurGlen werkte ik eerst met de ontwikkelingsdirecteur voor Duitsland en de Benelux. Ik was ook bij de ontwikkeling van het outletcentre in Roermond betrokken. Daarnaast heb ik als PR en Tourism Manager in het centre management van het outletcentre in Roermond gewerkt.

Hoe bent u bij Rosada terechtgekomen?
Ze hebben me anderhalf jaar geleden gevraagd Rosada op te zetten. Dat was een hele uitdaging, ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik had ook precies voor ogen hoe het hier moest worden. Wat dat betreft had ik wel het een en ander geleerd bij de ontwikkeling van andere outletcentra.

Wat betekent het bedrijf voor u?
Heel veel. Ik vind het geweldig om dit soort dingen te realiseren. Ze hebben me gevraagd Rosada naar eigen inzichten op te zetten. MDG wist natuurlijk wat ze aan me hadden, hoe ik over dingen denk. Ik zit met de drie MDG partners op één lijn. Ik krijg heel veel vrijheid, dat is erg prettig. Je zou kunnen zeggen dat hier werken een hobby is. Ik maak weken van meer dan zestig uur, maar dat vind ik niet erg.

Wat betekent u voor het bedrijf?
Dat zou je aan anderen moeten vragen. Ik heb een eigen verantwoordelijkheid. Service staat wat mij betreft altijd bovenaan. Richting klant, maar ook richting huurders, de fabrikanten dus. We doen er met z'n allen alles aan om het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Mijn deur staat dan ook altijd, voor iedereen open. Ik probeer veel te communiceren. Ik vind het net zo belangrijk om met de schoonmaakster te praten als met de bestuursvoorzitter van het bedrijf dat hier kleding komt verkopen. Ik probeer ook altijd de positieve kant van het verhaal te zien. Een glas is bij mij altijd half vol.

Waarover piekert u?
Ik pieker niet zo vaak. Het klinkt misschien gek, maar ik heb zelden twijfels. Ik heb altijd voor ogen gehad hoe het er hier uit moest zien, wat er moest gebeuren. Dan sta je zelden voor verrassingen. Op 1 november gingen we open. Twee dagen van tevoren heb je dan een enorme stress. Ik vind dat heerlijk. Belangrijk is rustig te blijven en het team aan te sturen. De nacht voor de officiële opening heb ik drie uur geslapen. Dat geeft me uiteindelijk alleen maar een kick.

Waar stond uw eerste stoel?
Ik ben Duitse. Ik woon nog steeds in een dorpje bij Dusseldorf. Dat lijkt nu wat meer op een vakantieappartement, ik ben er niet zo heel vaak. Ik woon nu vooral in Roosendaal. Voor ik in Nederland kwam werken, heb ik een spoedcursus Nederlands gevolgd in Vught. Omdat communicatie zo belangrijk is, vind ik dat je de taal van het land moet spreken. Er is wel een groot verschil tussen de benaderingswijze in Duitsland en hier. In Duitsland zijn ze allemaal wat formeler, merk ik wel. Nederlanders en Amerikanen- MDG is een Amerikaans bedrijf- zijn wat dat betreft wat losser. Dat vind ik wel prettig. Ik heb graag met Amerikanen te doen, ook met de Nederlandse mentaliteit gaat dit prima samen.

Wanneer bent u het meest in uw element?
Ik vind het heerlijk om zaken op te bouwen en de juiste mensen op de juiste plek te zetten. Ik zie me hier eerlijk gezegd geen tien jaar zitten. Maximaal drie jaar heb ik me destijds voorgenomen. Als je iets van de grond krijgt en je ziet dat de zaak goed draait, dan vind ik het weer tijd om iets nieuws te beginnen.

Wat onderscheidt Rosada van de andere outletcentra in Nederland?
Wij merken dat de mensen die hier komen, niet in eerste instantie naar de prijs kijken. Ze vinden kwaliteit belangrijker. We hadden afgelopen weekend iemand die voor 1200 euro aan badhanddoeken kocht. In tegenstelling tot bij andere centra komen hier niet de koopjesjagers.

Waar komt u uw stoel voor uit?
Op het ogenblik niet voor zo heel veel. Het is heel erg druk nu. Ik lees veel en reis graag. Daar heb ik nu weinig tijd voor. We zijn hier heel druk bezig de zaak op poten te zetten. We zijn op de goede weg. Het drukke seizoen komt er aan, we zijn er klaar voor. Hoeveel bezoekers we dit jaar trekken, daar valt nog weinig over te zeggen. Uiteindelijk, over een paar jaar, moeten dat er zo'n 1,5 miljoen per jaar zijn. We zijn ook alweer aan de tweede fase van dit project bezig. Ook dat kost veel tijd en energie. Zeker in het begin wil je overal bij zijn. Je zou kunnen zeggen dat mijn werk mijn hobby is.

Wat is uw ambitie?
Als over vijf jaar iemand in Nederland het woord outletcentrum laat vallen, moet iedereen aan Rosada denken. Dan hebben we het goed gedaan. Zelf zie ik me dus niet zo heel lang meer in Roosendaal zitten. Een jaar of drie nog. Dan wil ik kijken of we nog iets heel moois op poten kunnen zetten. MDG is ook in andere Europese landen met projecten bezig, dus er liggen nog uitdagingen voor me.


...huurt
Telemarketing is vakwerk

...ontwikkelt
Breda piekt in de Delta

...zit
De stoel

...werkt
Avans en banken werken samen

...exporteert
Profiteren van elkaars kennis, ervaring Ún cultuur

...beveiligt
'KeyProtector' innovatieve oplossing tegen autodiefstal

...leert
Bijscholing voor een baan in de procesindustrie

....bouwt
Webwinkel biedt kansen voor ondernemer

...onderzoekt
Voorbeeldproject maakt bedrijventerrein veiliger

...remt
Rem op nieuwe bedrijventerreinen

...netwerkt
MKB Oosterhout staat voor netwerken

...verandert
P3 Transfer: meedenken met globalisering

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...beslist
Via Vinci van start

...investeert
Krachtenbundeling bij onderhoud

...verzorgt
ROC: opleiding kraamverzorger

...traint
'Taalvakwerk is meer dan woorden'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...praat
Bedrijven praten over maatschappelijk ondernemen

...berekent
MKB laat kleine vorderingen liggen

...organiseert
Queen of the Office

...feest
Bedrijven netwerken op stadskantoor

...reist
Pendelen tussen Breda en Barcelona

...bekijkt
De stand van zaken...

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...investeert
Dintelmond in de schoolbankjes

...kiest
Uitsterven of uitbreiden: dat is de grote vraag

...onderneemt
Maatschappelijk ondernemen op de Bredase Beursvloer

...sponsort
Makelaars: geef MKB de ruimte

...discuseert
Regionale samenwerking is heel belangrijk

...bekijkt
Makelaars positief over toekomst

...groeit
Ook kwaliteitsverbetering is groei van economie

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'