In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Nederlandse en Vlaamse ondernemers werken samen aan exportplannen
Profiteren van elkaars kennis, ervaring én cultuur

Nederlandse en Vlaamse ondernemers kunnen veel van elkaar leren. Dat hebben Alex Nuyts en Wim van Gastel aan den lijven ondervonden. Beiden hebben deelgenomen aan 'Zaken doen met het buurland', een project waarbij ondernemers uit het grensgebied West-Brabant / Vlaanderen meer inzicht verkrijgen in elkaars cultuur, elkaars manieren van zaken doen en de concrete marktkansen. Om uiteindelijk met een gedegen exportplan onder de arm zaken te gaan doen over de grens heen. Van Gastel: "Door aan het project deel te nemen, heb ik nu veel meer zicht op de mogelijkheden die Vlaanderen mij als ondernemer biedt én heb ik een Vlaamse samenwerkingspartner gevonden!"Nuyts startte in 1995 boekhoudkantoor Jirka in het Belgische Herentals, Van Gastel heeft sinds 2005 samen met 2 compagnons Administratie- en Belastingadvieskantoor DGD in Roosendaal. Twee ondernemers die in 2006 allebei met exportplannen rondliepen. 'Zaken doen met het buurland' kwam als geroepen: "Het project bestaat uit groepsbijeenkomsten, waarbij leren van elkaar centraal staat. Door met meerdere ondernemers in een open en leuke sfeer ervaringen en kennis uit te wisselen, beschik je uiteindelijk over veel meer relevante informatie dan wanneer je in je eentje aan de slag gaat," aldus Nuyts. "Je bent dus veel beter voorbereid op het internationaal zaken doen."

Grensoverschrijdende interesse
Nuyts: "Ik had al enkele Nederlanders als klant. Ik merkte dat als je hun belangen écht goed wilt behartigen, je een zakelijke partner uit Nederland nodig hebt. Omdat de regelgeving ten aanzien van belastingen en financiën in beide landen nogal verschillend is. Bovendien wilde ik meer inzicht verkrijgen in de cultuurverschillen tussen Nederlanders en Vlamingen." Van Gastel is woonachtig net over de grens in België: "Inmiddels al 30 jaar. Ik ben voor de liefde de grens over getrokken en er blijven wonen. Het heeft altijd al mijn interesse gehad om in België een onderneming op te starten."

Ervaringen uitwisselen
"We maakten deel uit van dezelfde groep, die in totaal bestond uit zes Nederlandse en zes Vlaamse ondernemers. Doel van het project is om ervaringen uit te wisselen op het gebied van elkaars cultuur, de manier van zaken doen, de marktkansen en de wetgeving," vat Van Gastel het project samen." Nuyts vult hem aan: "Onder begeleiding van twee ervaren ondernemers hebben we diverse bijeenkomsten gehad, waarbij de interactie tussen de deelnemers voorop stond. De verschillen tussen beide culturen kwamen vooral aan bod tijdens de praktische opdrachten. Dit gebeurde in een losse en ontspannen sfeer."

Vaste samenwerkingspartner
Uiteindelijk vonden Nuyts en Van Gastel elkaar vrij snel. Ze waren namelijk allebei op zoek naar hetzelfde: een vaste samenwerkingspartner over de grens. En dus is die samenwerking inmiddels al een feit. Van Gastel: "Dankzij het project hebben we nu veel meer inzicht in de mogelijkheden. Veel meer realiteitszin dus als het gaat om de zakelijke kansen. En hebben we een vaste partner voor specifieke grensoverschrijdende onderwerpen."

Internationaal platform van bedrijven
Nuyts vervolgt: "Omdat er bij bedrijven uit onze branche veel vraag bestaat naar informatie over zaken doen in en met het buurland, is een van onze mentoren nu de mogelijkheid aan het onderzoeken om een platform op te richten van Belgische en Nederlandse administratie- en boekhoudkantoren. Om kennis te delen en te profiteren van elkaars expertise. Uiteindelijk komt dit alle bedrijven ten goede natuurlijk. De doelgroep is KMO- c.q. MKB-bedrijven."

Groeien
Zowel Nuyts als Van Gastel denken in de nabije toekomst nog te kunnen groeien met hun onderneming. Naast de afzonderlijke groei gaat wat hun beiden betreft ook het partnership een rooskleurige toekomst tegemoet: "We zijn pas net gestart, maar we willen graag naar een stabiele samenwerking waarbij we grensoverschrijdende werkzaamheden op een hoog niveau kunnen aanbieden aan het MKB. Het platform kan hier een extra dimensie aan geven," besluit Van Gastel.


...huurt
Telemarketing is vakwerk

...ontwikkelt
Breda piekt in de Delta

...zit
De stoel

...werkt
Avans en banken werken samen

...exporteert
Profiteren van elkaars kennis, ervaring Ún cultuur

...beveiligt
'KeyProtector' innovatieve oplossing tegen autodiefstal

...leert
Bijscholing voor een baan in de procesindustrie

....bouwt
Webwinkel biedt kansen voor ondernemer

...onderzoekt
Voorbeeldproject maakt bedrijventerrein veiliger

...remt
Rem op nieuwe bedrijventerreinen

...netwerkt
MKB Oosterhout staat voor netwerken

...verandert
P3 Transfer: meedenken met globalisering

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...beslist
Via Vinci van start

...investeert
Krachtenbundeling bij onderhoud

...verzorgt
ROC: opleiding kraamverzorger

...traint
'Taalvakwerk is meer dan woorden'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...praat
Bedrijven praten over maatschappelijk ondernemen

...berekent
MKB laat kleine vorderingen liggen

...organiseert
Queen of the Office

...feest
Bedrijven netwerken op stadskantoor

...reist
Pendelen tussen Breda en Barcelona

...bekijkt
De stand van zaken...

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...investeert
Dintelmond in de schoolbankjes

...kiest
Uitsterven of uitbreiden: dat is de grote vraag

...onderneemt
Maatschappelijk ondernemen op de Bredase Beursvloer

...sponsort
Makelaars: geef MKB de ruimte

...discuseert
Regionale samenwerking is heel belangrijk

...bekijkt
Makelaars positief over toekomst

...groeit
Ook kwaliteitsverbetering is groei van economie

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'