In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

'Taalvakwerk is meer dan woorden'

De taal van de werkvloer. Niet alleen de allochtone werknemer moet het Nederlands beheersen om zijn werk te kunnen doen, dat geldt natuurlijk ook voor de Nederlanders. Taalvakwerk uit Breda houdt zich landelijk, en binnenkort ook in België bezig met cursussen en projecten Nederlandse taal binnen bedrijven.

door Ron Gregoor


Op de werkvloer van Thetford in Etten-Leur worden personeelsleden bijgespijkerd door Taalwerkgroep.
Foto: Ton Schluter

BREDA - Arbeidsgerichte taaltraining noemt directeur José Scholte dat. "Want het gaat niet alleen om het beheersen van de taal, we leren de mensen ook de juiste houding aan te nemen tijdens het werk, op tijd te komen, luisteren naar je baas, je op de juiste manier kleden. Dat is allemaal belangrijk. Je moet begrijpen wat er van je verwacht wordt, hoe je in het leven staan. Maar ook dat je een eigen mening mag geven."

Arbeidscommunicatie begint met het begrijpen van elkaar op de werkvloer. De taal van alledag. Taalvakwerk in Breda geeft die arbeidsgerichte training aan Nederlandse en buitenlandse werknemers. Vaak met medewerking of in aanwezigheid van hun chef. "Want als geen ander moet die begrijpen wat er omgaat in de gedachtewereld van zijn medewerkers."

José Scholte weet als geen ander wat er komt kijken bij een goede communicatie op de werkvloer. Ze is al ruim zes jaar bezig met haar organisatie. Zij begon met haar collega Marja Fick. Taalvakwerk groeide de afgelopen jaren als kool. Marja Fick is kortgeleden gestopt als mededirecteur, maar nog wel actief als adviseur. In het hele land maken bedrijven gebruik van de diensten van Taalvakwerk. Faam, Coca Cola, Van Melle, Corus, Thetford, Slibverwerking, om er maar eens een paar in de regio te noemen, hebben projecten met Taalvakwerk. Via mond-tot-mondreclame krijgt het bedrijf opdrachten uit het hele land. In Duiven bij Arnhem bijvoorbeeld heeft het een project bij Sita Nederland, de vuilophaaldienst.

Bijspijkeren
Taalvakwerk houdt zich bezig met een breed productenpakket. Daar is allereerst de arbeidsgerichte training, want daar is het allemaal mee begonnen. Bedrijven schakelen Taalvakwerk in om hun werknemers bij te spijkeren in het Nederlands, zodat werknemers hun functie beter kunnen uitoefenen. En dat zijn lang niet altijd alleen allochtonen. Want het aantal laaggeletterde autochtonen is nog steeds groot. Taalvakwerk beschikt over een twintigtal ervaren docenten. Die verzorgen de lessen op de werkvloer. "Belangrijk, omdat juist daar de wereld van de cursisten zich afspeelt. Ze moeten weten hoe de dingen heten, wat ze moeten doen als een collega iets zegt."

Een prima voorbeeld is het project bij Sita. Scholte: "De man in de vuilniswagen krijgt over een jaar een computer in zijn vrachtwagen. Die moet hij kunnen bedienen. Om die te kunnen bedienen, moet hij kunnen lezen. Het is de bedoeling dat hij in die computer ook zelf informatie intikt, dus moet hij ook kunnen schrijven. In deze beroepsgroep, maar er zijn ook wel andere groepen waar hetzelfde voor geldt, zijn er nog veel laaggeletterden. Daar gaan we wat aan doen. We hebben nu het project in Duiven. Daarna gaan we datzelfde in de regio Utrecht doen. En andere delen van het land volgen." Scholte noemt het projecten met een duidelijk perspectief. "Mensen volgen die cursus om hun baan te behouden en mee te groeien binnen het bedrijf. De automatisering slaat overal toe, je kunt machines alleen bedienen als je kunt lezen."

Laurentien
Taalvakwerk doet meer dan alleen taalcursussen op de werkvloer. Zo houdt het bedrijf zich ook bezig met de inburgering. Inburgering van 'oudkomers' in opdracht van de gemeenten en in Gilze een project met 200 nieuwkomers. Het gaat om asielzoekers die nog in de centrale opvang zitten, maar die al te horen hebben gekregen dat ze hier mogen blijven. "We geven deze mensen een zogeheten opstap naar inburgering. Noem het een eerste kennismaking met ons land. Als ze die gedaan hebben, zijn ze klaar om een inburgeringcursus te doen in de gemeente waar ze uiteindelijk terechtkomen."

Taalvakwerk werkt nauw samen met Cinop en de Stichting Lezen en Schrijven, waarbij prinses Laurentien actief is. "Het is heel moeilijk voor de stichting om de doelgroep te bereiken. De drempel is te hoog. Er moet heel wat gebeuren wil iemand die niet kan lezen of schrijven zich aanmeldt bij een instelling. Wij hebben daar ervaring mee, kunnen via onze netwerken die mensen wel bereiken."

Taalvakwerk is inmiddels een gevestigde naam in Nederland en is binnenkort ook op de Belgische markt te vinden. Diana Joppe, een ervaren Taalvakwerk- docent is kortgeleden verhuisd naar de regio Brussel. Dat was een mooie kans om Taalvakwerk ook in België op de kaart te zetten. Taalvakwerk België is inmiddels opgericht.

Meer informatie:
Internet: www.taalvakwerk.nl


...huurt
Telemarketing is vakwerk

...ontwikkelt
Breda piekt in de Delta

...zit
De stoel

...werkt
Avans en banken werken samen

...exporteert
Profiteren van elkaars kennis, ervaring Ún cultuur

...beveiligt
'KeyProtector' innovatieve oplossing tegen autodiefstal

...leert
Bijscholing voor een baan in de procesindustrie

....bouwt
Webwinkel biedt kansen voor ondernemer

...onderzoekt
Voorbeeldproject maakt bedrijventerrein veiliger

...remt
Rem op nieuwe bedrijventerreinen

...netwerkt
MKB Oosterhout staat voor netwerken

...verandert
P3 Transfer: meedenken met globalisering

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...beslist
Via Vinci van start

...investeert
Krachtenbundeling bij onderhoud

...verzorgt
ROC: opleiding kraamverzorger

...traint
'Taalvakwerk is meer dan woorden'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...praat
Bedrijven praten over maatschappelijk ondernemen

...berekent
MKB laat kleine vorderingen liggen

...organiseert
Queen of the Office

...feest
Bedrijven netwerken op stadskantoor

...reist
Pendelen tussen Breda en Barcelona

...bekijkt
De stand van zaken...

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...investeert
Dintelmond in de schoolbankjes

...kiest
Uitsterven of uitbreiden: dat is de grote vraag

...onderneemt
Maatschappelijk ondernemen op de Bredase Beursvloer

...sponsort
Makelaars: geef MKB de ruimte

...discuseert
Regionale samenwerking is heel belangrijk

...bekijkt
Makelaars positief over toekomst

...groeit
Ook kwaliteitsverbetering is groei van economie

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'