In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Guido van Liefland zoekt nu voor Zeeland

Ruim zeven jaar zette Guido van Liefland zich in om bedrijven naar Breda te halen. Zo was hij drie maanden gestationeerd in de Verenigde Staten om daar West- Brabant op de kaart te zetten en was hij nadrukkelijk actief tijdens een bezoek aan China. Van Liefland werkt sinds een paar weken voor de NV Economische Impuls Zeeland. Een soort Rewin, maar dan voor Zeeland.

door Ron Gregoor


Guido van Liefland (rechts) en Gerbert van der Wal op de Contacta-beurs.
Foto: duofoto

MIDDELBURG - Guido van Liefland werkte in totaal zeven jaar bij de gemeente Breda. Aanvankelijk als accountmanager op de afdeling Economische Zaken. Later als adjunct directeur van de Brim, de NV Maatschappij ter bevordering van Industrievestiging in Breda. Daarvoor had hij al ervaring opgedaan bij overheid en bedrijfsleven. Van Liefland werkte een jaar bij EZ toen Jan Schram, de toenmalige directeur van de Brim, met pensioen ging. Van Liefland werd gevraagd 'of dat iets voor hem was'. "Ik heb toen wel even getwijfeld. Waarom? De periode Schram waren hoogtijdagen, niet alleen economisch gezien maar ook voor Breda. Het bedrijventerrein Hoogeind was net van de grond gekomen en we waren bezig met Steenakker, bestemd voor Bredase bedrijven. Maar met de teruglopende voorraad bedrijventerreinen en een sterk veranderend economisch klimaat was het noodzakelijk anders te gaan werken. Nadat ik te horen kreeg dat we als Brim de ruimte kregen om met name op het acquisitievlak een veel actievere rol te gaan spelen, was ik 'om'. We zijn inderdaad heel anders gaan werken. Slagvaardiger meer gericht op onze doelen. Voor die tijd kwam alles op ons af, de bedrijventerreinen rolden vol zonder dat we daar bij wijze van spreken iets aan hoefden te doen. We zijn aan de ene kant slagvaardiger geworden, maar hebben aan de andere kant selectiever naar bedrijven gezocht die een verrijking zijn voor de stad Breda. Qua uitstraling, werkgelegenheid. Dat hebben we natuurlijk niet alleen gedaan, samen met het Rewin en de BOM. "

Drie maanden VS
Van Liefland werkte met veel plezier in Breda. Met als hoogtepunt zijn uitzending naar de Verenigde Staten voor drie maanden en zijn trip naar China. Hij verbleef afgelopen jaar drie maanden in de VS 'om Breda en West- Brabant daar op de kaart te zetten.' Hij was in Chicago, Boston en New York. "Chicago, daar was ik al eerder geweest in verband met de komst van Abott naar Breda. Vandaaruit hebben we onze contacten uitgebreid. Verdieping in het netwerk, zo zou je het kunnen noemen. Concrete resultaten? Ja, er heeft in die periode is een groot Amerikaans bedrijf voor Etten-Leur gekozen, een contact dat al langer liep bij het Netherlands Foreign Investment Agency. Een toevallige samenloop die het wel mogelijk maakte onze regio verder onder de aandacht te brengen. De tijd zal het leren of de contacten in de VS uitgebuit kunnen worden." Terwijl Van Liefland nog in de VS was, speelde hij al met de gedachte om naar Zeeland te trekken. Met Kees Nuijten, acquisiteur van het Rewin West- Brabant, had hij al gesproken over de mogelijkheid om te gaan werken voor Impuls. Impuls is de Zeeuwse evenknie van het Rewin. De ontwikkelingsmaatschappij moet de provincie bij het bedrijfsleven in brede zin op de kaart zetten en proberen de goede bedrijven naar Zeeland te halen. "Ik was na zeven jaar wel toe aan iets anders. Het sprak mij wel aan en toen ik terug kwam, ben ik in zee gegaan met Impuls." Van Liefland is vorige maand begonnen als manager investeringen.

Op de kaart
Impuls is 2 juli officieel opgericht na een behoorlijk lange tijd van voorbereiding. Vanuit de provincie Zeeland was al eerder de behoefte geuit om de provincie op de kaart te zetten en de economie daar een forse impuls te geven. Impuls wilde geen tijd verliezen. Daarom werd als een van de eerste acties het Rewin, de ontwikkelingsmaatschappij West- Brabant, benaderd voor de kerntaak acquisitie en promotie. Immers, het Rewin heeft in die regio tal van goede successen behaald. "Alle know how en ervaring is daar aanwezig", legt Gerbert van der Wal, directeur van Impuls uit. "We gaan nauw samenwerken met het Rewin." Op dit moment heeft Impuls vier mensen in dienst. Dat worden er uiteindelijk negen. "De bedoeling is dat we de economie stimuleren in de meest brede zin van het woord. Voor een aantal thema's gaan we bijvoorbeeld projecten ontwikkelen. We denken dan aan de procesindustrie, duurzame industrie, logistiek en transport en toerisme en recreatie. Want dat zijn toch de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Zeeland. Waar we vooral veel energie in steken, is het stimuleren van innovatieve ontwikkelingen." De achterliggende gedachte van Impuls is om Zeeland een economisch welvarende provincie te laten worden. Van Liefland: "Nu zie je dat heel veel Zeeuwen, die hier gestudeerd hebben, voor hun werk naar de randstad trekken. Die mensen moeten we terug zien te halen. Maar dan moeten er wel bedrijven zijn, waar ze kunnen werken." Impuls kan die kar niet alleen trekken. Uiteindelijk is het de taak om vooral te stimuleren. De partijen moeten bij elkaar gebracht worden. Bedrijven moeten in contact worden gebracht met de gemeenten. "Wij gaan op zoek naar die bedrijven die belangstelling hebben. Maar ook naar bedrijven die dat nog niet hebben, er nog niet uit zijn. Die proberen we over te halen om naar Zeeland te komen. Die laten we zien wat voor voordelen vestiging in deze provincie heeft. En daarna is het aan de gemeenten. Wij brengen de partijen met elkaar in contact. De gemeenten moeten het dan afmaken", zegt Van Liefland.

Waar staat Impuls over twee jaar?
Van der Wal: "Dan hebben we in ieder geval een aantal projecten gerealiseerd. Vernieuwende producten in de markt gezet. Dan staan we er, weet iedereen wat Impuls is. En dan zullen we nog heus weleens een bedrijf aan onze neus voorbij zien gaan. Maar we doen er dan alles aan om Zeeland nationaal en internationaal economisch op de kaart te krijgen. Wat dat betreft hebben we wel een voorsprong. Normaal gesproken hebben we een jaar nodig om de zaak helemaal op poten te zetten. Maar mede dankzij de inbreng van Rewin West- Brabant kunnen we een snelle start maken."
Meer informatie: www.impulszeeland.nl


...beslist
'Warmte brengen bij bedrijven'

...betaalt
Foute energierekening kost MKB miljoenen

...bepleit
Guido van Liefland zoekt nu voor Zeeland

...netwerkt
Vernieuwen in goede tijden

...verleent
Volop winstpunten met kleurrijke wereldprimeur

...zoekt
Bedrijfsoverdracht: op tijd beginnen om te kunnen stoppen

...onderzoekt
West-Brabant als voorbeeld voor het afschaffen van regels

....informeert
Wat verandert er voor u in 2008?

...komt bijeen
12 december Eindejaarsbijeenkomst

...zit
De stoel

...bekijkt
De Stand van Zaken

...fotografeert
Foto's uit de heliumballon

...organiseet
Jonge managers in oude omgeving

...luistert
Gerrit Zalm nog steeds populair

...benoemt
Nieuwe compacte bedrijfsauto's van PSA en Fiat

...presenteert
Nieuwe Hyundai H300 wordt klapper

...introduceert
MAN introduceert sterkste truck

...vernieuwt
Renault massaal op BedrijfsautoRAI

...biedt
Ford: Aandacht voor het milieu

...vernieuwt
De nieuwe lijn VW bedrijfsauto's

...viert
Zestig jaar VW Transporter

...combineert
Opel Antara Van: Stijlvolle SUV nu ook als besteller

...houdt
The European Road Transport Show

...verandert
De truck als rijdende computer

...lanceert
Nederland aan deOndernemer.nl

...peilt
Experts zijn een stuk optimistischer

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...ondertekent
Dombosch knapt flink op

...ontwikkelt
Veel verschillende bedrijven

...waakt
Camera's waken over Dombosch

...rijdt
Zakelijk onderweg

...opent
Vmbo klaar voor de toekomst

...kijkt
Bedrijven kijken op Hazeldonk

...trekt
Terpstra opent Xplora

...ontmoet
Bomvolle zaal vol netwerkers

...verhuist
Nederlandse bedrijven verhuizen niet zo gauw

...verwacht
Marktherstel vanaf begin 2008

...zoekt
de Ondernemer zoekt medewerkers

...onderneemt
Gedrevenheid om te ondernemen