In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Foto's uit de heliumballon

Het is het antwoord op de luchtfoto uit een helikopter of vliegtuig. Sky- Camera maakt foto's vanuit een opgelaten heliumballon. Het principe is heel eenvoudig: bindt een fototoestel aan een ballon, zorg dat die te bedienen is via een laptop door iemand op de grond. Hij laat de ballon op zo'n twintig tot honderd meter boven het te fotograferen object hangen. Het resultaat is vaak verbluffend. "En"`, zegt oprichter Duke Urbanik van Sky- Camera, "je hoeft daar niet eens een goede fotograaf voor te zijn."

door Ron Gregoor

PRINSENBEEK - Voordeel: foto's vanuit de ballon zijn minder duur dan die genomen worden uit een helikopter of vliegtuig. Immers, je hoeft hier niet de vlucht te betalen. Sterker, je kunt het doel van je fotomateriaal te voet benaderen. Je hangt met je fototoestel lager boven het object, je kunt je ballon op iedere gewenste hoogte laten 'vliegen'. "Het is heel wat anders dan conventionele luchtfoto's, zegt mede- oprichter Dieuwke Z. Hoogland. "Ons vragen ze speciaal voor het fotograferen van huizen of van objecten die vanuit de lucht goed te zien moeten zijn. Zo hebben we onlangs een fotosessie van 300 foto's gemaakt van een rampenoefening bij Dordrecht. Alles moet daarop te zien zijn. Eigenlijk richten wij ons met name op het bedrijfsleven. Makelaars maken veelvuldig gebruik van onze diensten." Sky- Camera is gevestigd in Prinsenbeek, maar werkt in het hele land. "We hebben overal zelfstandige operators zitten, we zitten zelfs in België en Spanje, maar zoeken er nog in de regio's West- Brabant, Amsterdam en Eindhoven- Limburg", legt Urbanik uit. De operators maken niet alleen zelf de foto's, zij doen ook alle werkzaamheden in het voor- en natraject. "We zoeken mensen die dat voor ons doen. Wij willen dan vanuit Prinsenbeek de zaken coördineren en ondersteunen", aldus Hoogland.

Amerikaans idee
Het is eigenlijk heel snel gegaan met Sky- Camera. Duke Urbanik en Dieuwke Z. Hoogland werkten in de Verenigde Staten, daar hadden ze een softwarebedrijf. Dat verkochten ze in 1999. "We hadden een kantoor in Cleveland, maar onze hoofdvestiging stond hier, in Prinsenbeek. Toen we de zaak verkocht hadden, wilden we toch weer iets nieuws gaan zoeken. Het idee om vanuit helium ballonnen te gaan fotograferen, hebben we opgedaan in Amerika", legt Hoogland uit. "Daar hingen ze een camera onder een zeppelin. Wij dachten, dat moet toch op een eenvoudiger manier te doen zijn. En kwamen uiteindelijk uit op de heliumballon." Dat hebben ze overigens niet alleen van de grond gekregen, ze deden dat samen met een zakenpartner, die intussen alweer 'iets anders is begonnen'. Het bedrijf kreeg de naam Sky- Camera en Prinsenbeek werd de hoofdvestiging. Het systeem is eigenlijk heel eenvoudig. Het gaat om een soort parachute, die omhoog gebracht wordt met behulp van helium. Urbanik: "We hebben twee systemen gebouwd; een klein systeem, meer bestemd voor foto's en het zogeheten groot systeem, meer geschikt voor filmers. In het begin maakten we ook films van bovenuit. Na verloop van tijd zijn we ons gaan concentreren op de foto's.

Om goede foto's vanuit de lucht te maken, hoef je niet per se een goede fotograaf te zijn." Hoogland: "We laten de ballon op, die is bestuurbaar vanaf de grond met een laptop. Op de laptop kijk je in de lens. Met de pc kun je de foto's maken. Maar je kunt de ballon met camera ook in de juiste richting sturen."

Operators
Hoogland en Urbanik hebben intussen de medewerking van vier ondernemers die als operator deelnemen in het netwerk van Sky- Camera. Dat zijn de mensen die niet alleen de foto's maken, maar vanuit een bepaald rayon alle zaken regelen. Dat zijn zelfstandigen, een soort franchisenemers dus. De zaken lopen goed. Per dag kunnen de operators zo'n tien locaties bezoeken. Per locatie worden er ongeveer 30 foto's gemaakt. Driehonderd foto's per dag is haalbaar. De opdrachten stromen binnen. Zo heeft Sky- Camera in het kader van een actie van de Vereniging Eigen Huis 700 woningen gefotografeerd. Het Waterschap Brabantse Delta gaf de opdracht om foto's te maken van de loop van de Aa of Weerijs en de Mark. En van een rampenoefening in Dordrecht maakte het bedrijf een fotosessie van driehonderd foto's. "De brandweer wilde weten hoe laat iedereen exact aan kwam rijden."
Visualisatiebureaus maken veel gebruik van het fotomateriaal van Sky- Camera. "Wij maken dan foto's van de huidige situatie, opdrachtgevers als projectontwikkelaars laten dan hun plannen in die foto's monteren. Dat ziet er precies uit als een echte foto, zodat je een prima kijk hebt hoe de situatie straks is." Sinds kort zitten de mensen van Sky Camera ook in Spanje. "Er was op RTL4 een reportage over ons bedrijf. Dat hebben ze ook in Spanje gezien. Daar kwamen ineens veel opdrachten vandaan. Huizen fotograferen, vakantielocaties, dat soort dingen. We hebben er een operator zitten." Het liefst willen Hoogland en Urbanik in iedere regio een paar operators hebben, die zodoende het hele land kunnen bedienen. "We willen landelijk regionaal zijn."

Om te zien wat je allemaal met zo'n sky camera kunt doen, is het bedrijf online gegaan. Ruim 50.000 foto's zijn te zien op:
www.skycamera.nl


Foto: Thom van Amsterdam


...beslist
'Warmte brengen bij bedrijven'

...betaalt
Foute energierekening kost MKB miljoenen

...bepleit
Guido van Liefland zoekt nu voor Zeeland

...netwerkt
Vernieuwen in goede tijden

...verleent
Volop winstpunten met kleurrijke wereldprimeur

...zoekt
Bedrijfsoverdracht: op tijd beginnen om te kunnen stoppen

...onderzoekt
West-Brabant als voorbeeld voor het afschaffen van regels

....informeert
Wat verandert er voor u in 2008?

...komt bijeen
12 december Eindejaarsbijeenkomst

...zit
De stoel

...bekijkt
De Stand van Zaken

...fotografeert
Foto's uit de heliumballon

...organiseet
Jonge managers in oude omgeving

...luistert
Gerrit Zalm nog steeds populair

...benoemt
Nieuwe compacte bedrijfsauto's van PSA en Fiat

...presenteert
Nieuwe Hyundai H300 wordt klapper

...introduceert
MAN introduceert sterkste truck

...vernieuwt
Renault massaal op BedrijfsautoRAI

...biedt
Ford: Aandacht voor het milieu

...vernieuwt
De nieuwe lijn VW bedrijfsauto's

...viert
Zestig jaar VW Transporter

...combineert
Opel Antara Van: Stijlvolle SUV nu ook als besteller

...houdt
The European Road Transport Show

...verandert
De truck als rijdende computer

...lanceert
Nederland aan deOndernemer.nl

...peilt
Experts zijn een stuk optimistischer

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...ondertekent
Dombosch knapt flink op

...ontwikkelt
Veel verschillende bedrijven

...waakt
Camera's waken over Dombosch

...rijdt
Zakelijk onderweg

...opent
Vmbo klaar voor de toekomst

...kijkt
Bedrijven kijken op Hazeldonk

...trekt
Terpstra opent Xplora

...ontmoet
Bomvolle zaal vol netwerkers

...verhuist
Nederlandse bedrijven verhuizen niet zo gauw

...verwacht
Marktherstel vanaf begin 2008

...zoekt
de Ondernemer zoekt medewerkers

...onderneemt
Gedrevenheid om te ondernemen