In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Dombosch knapt flink op

Dombosch is in potentie een prachtig bedrijventerrein. De ondernemers zijn al begonnen met de revitalisatie. Over een paar jaar ziet het er hier heel anders uit." Die stellige v erwachting heeft Henk Adriaanse, voorzitter van de Verenigde Ondernemers Geertruidenberg en transportondernemer op het Veerse bedrijventerrein. Op 27 november ondertekent de VOG met de gemeente en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij een intentieverklaring om een masterplan op te stellen voor Dombosch.

door Peter de Jong


Henk Adriaanse: "Over een paar jaar ziet het er hier heel anders uit."
Foto’s: het fotoburo

RAAMSDONKSVEER - De ondernemersvereniging VOG telt 337 leden binnen de gemeente Geertruidenberg. De website www.vogweb.nl krijgt maandelijks maar liefst 180.000 bezoekers. Voorzitter Adriaanse: "We zijn vrij actief en geven veel informatie aan onze leden zodat zij zich een mening kunnen vormen over actuele kwesties die in onze gemeente spelen. Veel van onze leden zitten met hun bedrijf op Dombosch. Dat is met 245 bedrijven en 4500 werknemers toch het 'waterhoofd' van de gemeente Geertruidenberg."

Uitstraling
"Er zitten hier vooraanstaande bedrijven. Holmatro is wereldmarktleider in reddingsgereedschap. Louwman heeft een schitterend pand dat echt een blikvanger is vanaf de A27. Het bedrijf adverteerde jarenlang op allerlei managementbladen. Dat is goed voor de naamsbekendheid van de gemeente Geertruidenberg. CSi is een topper in de markt van logistieke systemen voor productdistributie", somt Adriaanse op. "Maar de uitstraling van Dombosch is daarbij achtergebleven. We hebben geen adequate infrastructuur. Aan- en afvoerroutes zijn niet voldoende en zelfs onveilig. De bedrijven willen Dombosch wel aanpakken. Maar als ondernemers hebben we niks te vertellen over de openbare weg en over fietspaden. Daar gaat de gemeente over. Het is dus onze rol als Verenigde Ondernemers Geertruidenberg om namens de ondernemers aandacht te vragen voor Dombosch. Wij verdiepen ons als VOG in het bestemmingsplan. Dat doet een individuele ondernemer niet. Terwijl dat toch belangrijk is want voor veel ondernemers is een pand of grond een spaarpot. Dan is het toch van belang wat daarover in een bestemmingsplan staat."Rol gemeente
Ondanks het belang van Dombosch voor Geertruidenberg, heeft die gemeente in het verleden volgens Adriaanse een weinig actieve rol gespeeld op het bedrijventerrein. "Lokaal economisch beleid is gericht op het versterken van de lokale economie. Gemeenten spelen daarin de rol van regisseur. Om die taak goed te kunnen vervullen, is het van belang een eigen, samenhangend beleid vast te stellen. De gemeente Geertruidenberg beschikte de afgelopen jaren noch over een economisch beleid noch over een actieve portefeuillehouder Economische Zaken." "Toerisme en recreatie kregen wél al vanaf 1992 structureel en doelgericht aandacht. Dat is ook zeker noodzakelijk gelet op de maatschappelijke betekenis daarvan. Maar de economische betekenis steekt schril af tegen die van het bedrijfsleven. Daarom hebben we bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de politiek verzocht om een wethouder van Economische Zaken. Die is er nu gelukkig eindelijk."

Gezamenlijke aanpak
Volgens Adriaanse betekent dat een zeer positieve ontwikkeling. Resultaat daarvan is dat er nu een gezamenlijke aanpak komt van het bedrijventerrein. "Op 27 november ondertekenen we als VOG met de gemeente en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Daar zijn we aan de ene kant natuurlijk blij mee. Aan de andere kant is dit nog maar de intentieverklaring om te komen tot een masterplan. Concreet gebeurt er dus nog niks."

En dat terwijl al in 2002 de ondernemers, de gemeente en het Rewin in een rapport officieel vastlegden waar de aandachtsgebieden op industrieterrein Dombosch liggen voor de noodzakelijke en gewenste revitalisatie. "Daarin stonden vijftien concrete projecten. Alleen de rotonde bij de A27 is er gekomen. Met de andere veertien projecten gebeurde niets. Daarom hebben we de plannen laten visualiseren. Architect Hans Marquart heeft in 2004 laten zien hoe fraai die projecten eruit zouden kunnen zien met eenvoudige aanpassingen aan de infrastructuur en aan openbaar groen. Daarmee zou Dombosch weer een fraaie uitstraling krijgen. Helaas is ook daar niets mee gedaan."

Heft in eigen handen
Dus namen de ondernemers dit jaar het heft in eigen handen. "Er is hier immers een hele grote winst te behalen. Revitalisatie van Dombosch kan zorgen voor een beter vestigingsklimaat en stimulering van de economische bedrijvigheid. Bredabest heeft het kantoor helemaal onder handen genomen en aangekleed met veel groen. Dat is een representatieve aanwinst aan een toegangsweg van Dombosch. Holmatro is onlangs gestart met nieuwbouw aan de A27. Het nieuwe pand wordt een 'landmark' met een kantoortoren van dertig meter hoog. Zelf hebben we de verwilderde groenstrook van de gemeente naast ons opslag- en distributiemagazijn onder handen genomen. We hebben het onkruid verwijderd, gras gezaaid en een hek geplaatst. Dat ziet er weer fraai uit voor de bezoekers van de gemeentewerf, die net is geopend." Dombosch is het ook gewoon waard, zegt Adriaanse. "Tachtig procent van de economische bedrijvigheid in de gemeente Geertruidenberg vindt plaats op Dombosch. Er werken hier 4500 mensen. Op Dombosch zijn er nog mogelijkheden genoeg. Nu zit de kinderopvang in het centrum van Raamsdonksveer. Het zou veel handiger zijn als die hier zou zitten. Ook zie ik mogelijkheden voor een hotel. Het kan hier heel mooi worden in de komende jaren."


...beslist
'Warmte brengen bij bedrijven'

...betaalt
Foute energierekening kost MKB miljoenen

...bepleit
Guido van Liefland zoekt nu voor Zeeland

...netwerkt
Vernieuwen in goede tijden

...verleent
Volop winstpunten met kleurrijke wereldprimeur

...zoekt
Bedrijfsoverdracht: op tijd beginnen om te kunnen stoppen

...onderzoekt
West-Brabant als voorbeeld voor het afschaffen van regels

....informeert
Wat verandert er voor u in 2008?

...komt bijeen
12 december Eindejaarsbijeenkomst

...zit
De stoel

...bekijkt
De Stand van Zaken

...fotografeert
Foto's uit de heliumballon

...organiseet
Jonge managers in oude omgeving

...luistert
Gerrit Zalm nog steeds populair

...benoemt
Nieuwe compacte bedrijfsauto's van PSA en Fiat

...presenteert
Nieuwe Hyundai H300 wordt klapper

...introduceert
MAN introduceert sterkste truck

...vernieuwt
Renault massaal op BedrijfsautoRAI

...biedt
Ford: Aandacht voor het milieu

...vernieuwt
De nieuwe lijn VW bedrijfsauto's

...viert
Zestig jaar VW Transporter

...combineert
Opel Antara Van: Stijlvolle SUV nu ook als besteller

...houdt
The European Road Transport Show

...verandert
De truck als rijdende computer

...lanceert
Nederland aan deOndernemer.nl

...peilt
Experts zijn een stuk optimistischer

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...ondertekent
Dombosch knapt flink op

...ontwikkelt
Veel verschillende bedrijven

...waakt
Camera's waken over Dombosch

...rijdt
Zakelijk onderweg

...opent
Vmbo klaar voor de toekomst

...kijkt
Bedrijven kijken op Hazeldonk

...trekt
Terpstra opent Xplora

...ontmoet
Bomvolle zaal vol netwerkers

...verhuist
Nederlandse bedrijven verhuizen niet zo gauw

...verwacht
Marktherstel vanaf begin 2008

...zoekt
de Ondernemer zoekt medewerkers

...onderneemt
Gedrevenheid om te ondernemen