In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Camera's waken over Dombosch

Industrieterrein Dombosch telt in totaal meer dan 245 bedrijven. Samen vormden zij jarenlang een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers. De ondernemers waren per jaar tonnen kwijt aan de schade. In 2005 werd er 51 maal ingebroken. Toen het nieuwe beveiligingssysteem eenmaal werkte, daalde het aantal naar nul in 2006. De ondernemers zijn zeer tevreden, maar ze blijven alert. Dat zijn de inbrekers immers ook.

door Peter de Jong


Ook een gracht voorkomt dat inbrekers een pand makkelijk betreden.
Foto’s: het fotoburo

RAAMSDONKSVEER - Het hypermoderne systeem draait nu anderhalf jaar tot ieders tevredenheid. Daarvoor werd het industrieterrein in de avond en nacht beveiligd door middel van een surveillancewagen Dat voldeed duidelijk niet, gezien het feit dat er vrijwel wekelijks werd ingebroken. En dat betrof alleen het aantal geregistreerde inbraken. Sommige ondernemers waren zo moedeloos van al die ongewenste bezoeken van inbrekers, dat ze niet eens meer de moeite namen om aangifte te doen.

Tijdens een bijeenkomst op industrieterrein Weststad in Oosterhout hoorden leden van de ondernemersvereniging VOG over een concept met draadloze camerabeveiliging. Dat leek de oplossing voor Dombosch. Samen met de gemeente en de politie richtte de VOG de Stichting Beveiliging Industrieterrein Dombosch op. Er werden zeven camera-eilanden, elk bestaande uit drie camera's, geïnstalleerd op verschillende strategische punten op het industrieterrein, onder meer op alle toegangswegen. Door middel van WIMAX-techniek hebben de camera's tegen minimale kosten een draadloze permanente verbinding via een breedbandnetwerk met de video-observatiepost aan de Meerval op Dombosch.

Responstijd
Gespecialiseerde medewerkers van het bedrijf Feel Safe Vision uit Raamsdonksveer, dat ook de installatie van de camera's verrichtte, houden in de gaten wat de camera's registreren. Door de aanwezigheid van de post op het industrieterrein is de responstijd bij een eventuele calamiteit gereduceerd tot minder dan twee minuten. Dat is ongekend snel. Het landelijk gemiddelde is een veelvoud van dat aantal minuten. Bijkomend voordeel van het breedbandnetwerk is dat er goedkoop kan worden gebeld vanaf Dombosch. Dat levert een besparing op van 95 procent van de telefoonkosten. Vanwege de privacy van omwonenden zijn camera's zo geplaatst dat nooit kan worden gefilmd op het terrein van omwonenden. Het beveiligingssysteem voldeed als eerste in Nederland aan de beoordelingsrichtlijnen voor cameratoezicht op openbare plaatsen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. "Het systeem is echt uniek in Nederland", stelt VOG-voorzitter Henk Adriaanse. "We dienen als voorbeeld voor anderen. Er komen regelmatig mensen van gemeentes of bedrijven uit het hele land een kijkje nemen. Dat is toch ook een stuk erkenning voor ons. Het systeem is uniek in zijn eenvoud en het werkt perfect. Daar zijn we met zijn allen erg gelukkig mee en dat maakt ons trots."

Verder ontwikkelen
Maar dat wil niet zeggen dat de ondernemers van Dombosch nu achterover leunen. "Iedere individuele ondernemer blijft natuurlijk gewoon verantwoordelijk voor de beveiliging op zijn eigen terrein. En het camerasysteem moet verder worden ontwikkeld. We moeten vernieuwingen blijven aanbrengen en het systeem uitbreiden." Want, weet Adriaanse, het dievengilde is inventief. Nadeel van een hoge graad van beveiliging op Dombosch bleek immers dat de criminaliteit zich verplaatste. Onder meer naar bedrijventerrein De Pontonnier bij Keizersveer. Ook op Dombosch zelf zijn er bedreigingen voor het beveiligingssysteem. "De komst van de milieustraat naar het industrieterrein betekent dat we hier enorm veel bewegingen krijgen van auto's van mensen die vuil willen wegbrengen. Daar is de infrastructuur niet op berekend. Bovendien werkt het beveiligingssysteem dan niet goed meer. Als er zoveel bewegingen zijn, is nauwelijks in de gaten te houden met de camera's waar die mensen allemaal blijven. En dat zou zonde zijn van het geld dat in het systeem is gestopt. Ook wordt de aanrijtijd voor de beveiligers en eventuele andere hulpdiensten langer door meer verkeer van de milieustraat."

Slagboom
"Daarom hopen we dat er meer ondernemers gaan meedoen met het collectieve beveiligingssysteem. Dan kunnen we op nog meer plaatsen camera's ophangen. Er zijn natuurlijk camera's waarmee je kentekenplaten kunt vastleggen en samenscholingen kunt detecteren. Maar die zijn onbetaalbaar. Wij moeten kijken naar wat praktisch is en wat financieel haalbaar is. In dat geval zou een slagboom een goede oplossing zijn. Niet om het industrieterrein af te sluiten maar een slagboom in de avond- en nachturen waar je even voor moet stoppen waarna de boom open gaat. Dat geeft voldoende gelegenheid om bijvoorbeeld de kentekenplaat vast te leggen. Op die manier weet je precies wie er op het industrieterrein is."


...beslist
'Warmte brengen bij bedrijven'

...betaalt
Foute energierekening kost MKB miljoenen

...bepleit
Guido van Liefland zoekt nu voor Zeeland

...netwerkt
Vernieuwen in goede tijden

...verleent
Volop winstpunten met kleurrijke wereldprimeur

...zoekt
Bedrijfsoverdracht: op tijd beginnen om te kunnen stoppen

...onderzoekt
West-Brabant als voorbeeld voor het afschaffen van regels

....informeert
Wat verandert er voor u in 2008?

...komt bijeen
12 december Eindejaarsbijeenkomst

...zit
De stoel

...bekijkt
De Stand van Zaken

...fotografeert
Foto's uit de heliumballon

...organiseet
Jonge managers in oude omgeving

...luistert
Gerrit Zalm nog steeds populair

...benoemt
Nieuwe compacte bedrijfsauto's van PSA en Fiat

...presenteert
Nieuwe Hyundai H300 wordt klapper

...introduceert
MAN introduceert sterkste truck

...vernieuwt
Renault massaal op BedrijfsautoRAI

...biedt
Ford: Aandacht voor het milieu

...vernieuwt
De nieuwe lijn VW bedrijfsauto's

...viert
Zestig jaar VW Transporter

...combineert
Opel Antara Van: Stijlvolle SUV nu ook als besteller

...houdt
The European Road Transport Show

...verandert
De truck als rijdende computer

...lanceert
Nederland aan deOndernemer.nl

...peilt
Experts zijn een stuk optimistischer

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...ondertekent
Dombosch knapt flink op

...ontwikkelt
Veel verschillende bedrijven

...waakt
Camera's waken over Dombosch

...rijdt
Zakelijk onderweg

...opent
Vmbo klaar voor de toekomst

...kijkt
Bedrijven kijken op Hazeldonk

...trekt
Terpstra opent Xplora

...ontmoet
Bomvolle zaal vol netwerkers

...verhuist
Nederlandse bedrijven verhuizen niet zo gauw

...verwacht
Marktherstel vanaf begin 2008

...zoekt
de Ondernemer zoekt medewerkers

...onderneemt
Gedrevenheid om te ondernemen