In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Drie scholen open in één maand
Vmbo klaar voor de toekomst

Het ROC West-Brabant opende in iets meer dan een maand tijd drie nieuwe vmbo- scholen. In de periode tussen 2008 en 2010 komt er in de Augustapolder in Bergen op Zoom nog een nieuwe vmbo- school en ongeveer in diezelfde tijd zijn er oplossingen gevonden voor nieuwbouw van het Prisma van Cooth en de Praktijkschool in Breda. Hoezo wordt er niets gedaan aan het vmbo- onderwijs?

door Ron Gregoor


De nieuwe gebouwen van het Florijn College in Teteringen.
Foto: het fotoburo

ETTEN-LEUR - Het vmbo heeft een slechte naam, nog steeds. Dat is gek, vindt ook Rob Franken, bestuursvoorzitter van het ROC West- Brabant, een van de vijf grootste ROC's van ons land. "Ruim 65 procent van alle werkenden in ons land heeft een vmbo/mbo achtergrond. Het is volkomen misplaatst om deze vorm van onderwijs als minderwaardig te bestempelen", zegt hij dan ook. In breed verband wordt er gewerkt aan dat imago. Het ROC heeft destijds 2006 uitgeroepen als 'het jaar van de vmbo'. "Een van de aandachtspunten was: alle scholen moeten in een perfecte staat zijn. Dat kunnen we natuurlijk niet allemaal in een jaar realiseren, maar de start is gemaakt." Het jaar van het vmbo heeft een 'nazit' gekregen. Want over een paar jaar is er geen gebouw meer in West- Brabant, dat de uitdagingen van de 21'ste eeuw niet aankan.

Groene school
Om goed en vernieuwend onderwijs te kunnen geven, heb je goede, moderne gebouwen nodig. "We hebben dat nu helemaal in kaart gebracht." Dat heeft concreet geleid in de opening van drie nieuwe schoolgebouwen in het najaar. Aan het begin van het nieuwe schooljaar werd het Prinsentuin College (vmbo) in Halsteren geopend. Een groene school, met de enige groene mavo in ons land. "Dat komt door de fusie van het Prinsentuin College met de Thomasmavo Halsteren", legt Franken uit. Het Prinsentuin College is gericht op het groene onderwijs. "In de toekomst kijkend, als je de ontwikkelingen in Dinteloord en Steenbergen ziet, waar onder meer een Agro Food Centre komt en waar ruimschoots aandacht wordt gegeven aan de glastuinbouw, is Halsteren voor het Prinsentuin een geweldige locatie. Het gebouw is perfect in orde, veel praktijkruimte, waar leerlingen hun toekomstige vak kunnen leren." Ja, de school ligt nog wel even buiten de bebouwde kom, op zo'n twee kilometer van het busstation. Franken: "Mensen die geholpen hebben aan de bouw van de school, aannemer, onderaannemers, hebben dertig fietsen gesponsord voor leerlingen, die uit Bergen op Zoom of van verder moeten komen en de bus nemen. Dat zijn leenfietsen. Die worden ook gebruikt als leerlingen ergens naartoe moeten, sporten of zo."

Digitale snelweg
De tweede school, die dit najaar open ging, is het Florijn College in Teteringen bij Breda. Na een gesteggel van vele jaren kon er eindelijk op de oude gemeentegrens van Teteringen en Breda een supermodern schoolgebouw verrijzen. Of eigenlijk drie gebouwen. Het Florijn wordt gevormd door drie witte gebouwen in een groene omgeving. Een gebouw voor de mavo, een voor de beroepsgerichte leerwegen. Het middelste gebouw heeft gemeenschappelijke ruimten en docenten- en vergaderkamers. Daar komt overigens nog een vierde gebouw bij voor sportactiviteiten. Franken: "Twee gymzalen, die samen een grote sportzaal vormen. Daarnaast een ruimte voor verdedigingssporten als judo en een ruimte voor creatieve sportieve vakken als jazzballet."

Waar Franken vooral trots op is, dat is de digitale snelweg, die als het ware door de gebouwen heen dendert. Op het Florijn wordt, zo kun je het gerust zeggen, digitaal lesgegeven. Het schoolbord met de krijtjes heeft plaatsgemaakt voor pc's. "Alles wordt opgeslagen, dat maakt het geïntegreerd lesgeven een stuk gemakkelijker." De vmbo- school in Tholen is op 2 november geopend. Deze school is helemaal gericht op de onderwijsvernieuwingen, een brede school in de ruimste zin van het woord. "Met een gigantisch aantal praktijklokalen", zegt Franken. Techniek en verzorging staan er centraal, de leerlingen runnen hun eigen horecagelegenheid. "Het gaat dan natuurlijk vooral om het restaurantgedeelte", legt de bestuursvoorzitter uit.

Brede school
Tholen is ook weer zo'n voorbeeld van 'uniek in Nederland'. Nergens anders is er een brede school in het voortgezet onderwijs. Dat komt omdat de bibliotheek van de gemeente Tholen deel uitmaakt van het gebouwencomplex van de school. Er is een gezamenlijke ingang. Niet alleen kunnen leerlingen gemakkelijke gebruik maken van de bieb, ook de ruimte van de school kan buiten lesuren gebruikt worden voor het 'algemeen nut'. Drie nieuwe scholen in één maand tijd, het is nog niet genoeg. Als we nog eens kijken aan de westflank van het ROC- gebied zijn er nog plannen voor een nieuwe vmbo- school in de Augustapolder in Bergen op Zoom. Midden in deze nieuwe wijk in aanbouw verschijnt straks, men hoopt op 2009, een school voor de inwoners van Bergen op Zoom. Techniek, verzorging en economie staan er centraal. Bergen op Zoom zal ook in het teken staan van de sport. "We hopen op een uitgebreid palet aan sportvoorzieningen." En aan de oostkant staat er ook nog wel het een en ander te gebeuren. In Breda is er onlangs een masterplan voor het voortgezet onderwijs aangenomen. Dat plan behelst een nauwe samenwerking tussen een aantal scholen op een aantal gebieden onder leiding van een coöperatief bestuur. De taak van dat bestuur is om te zorgen voor een goede huisvesting voor de betreffende scholen. Op het gebied van het vmbo staat daar nogal wat te gebeuren. Zo wordt onder andere het Prinsentuin College aan de Tuinzigtlaan uitgebreid. Ter plaatse is ruimte genoeg.

Masterplan
Gezocht moet worden naar een goede locatie voor die andere grote vmbo, het Prisma van Cooth. Het bestaande gebouw is oud en niet optimaal geschikt voor het onderwijs van deze tijd. Aanvankelijk zocht men naar een nieuwe locatie in het Stationsgebied. "Maar dat is voor een school geen geschikte locatie", zegt Franken. Het zoeken is naar een alternatief, dat mogelijk gevonden kan worden in een van de gebouwen van het mbo, dat straks leegkomt. Ook weer als gevolg van een massale 'scholenmove'. Bekeken wordt ook de huisvesting van het Tessenderlandt. Datzelfde gebeurt met de twee locaties voor het bijzonder onderwijs, Christoffel en de Rotonde. Nieuwbouw krijgt in ieder geval wel de Praktijkschool in Breda. Zo tussen 2008 en 2010 moet dat allemaal zijn beslag krijgen. "Zodat ons jaar van het vmbo nog wel even duurt", besluit Franken.


...beslist
'Warmte brengen bij bedrijven'

...betaalt
Foute energierekening kost MKB miljoenen

...bepleit
Guido van Liefland zoekt nu voor Zeeland

...netwerkt
Vernieuwen in goede tijden

...verleent
Volop winstpunten met kleurrijke wereldprimeur

...zoekt
Bedrijfsoverdracht: op tijd beginnen om te kunnen stoppen

...onderzoekt
West-Brabant als voorbeeld voor het afschaffen van regels

....informeert
Wat verandert er voor u in 2008?

...komt bijeen
12 december Eindejaarsbijeenkomst

...zit
De stoel

...bekijkt
De Stand van Zaken

...fotografeert
Foto's uit de heliumballon

...organiseet
Jonge managers in oude omgeving

...luistert
Gerrit Zalm nog steeds populair

...benoemt
Nieuwe compacte bedrijfsauto's van PSA en Fiat

...presenteert
Nieuwe Hyundai H300 wordt klapper

...introduceert
MAN introduceert sterkste truck

...vernieuwt
Renault massaal op BedrijfsautoRAI

...biedt
Ford: Aandacht voor het milieu

...vernieuwt
De nieuwe lijn VW bedrijfsauto's

...viert
Zestig jaar VW Transporter

...combineert
Opel Antara Van: Stijlvolle SUV nu ook als besteller

...houdt
The European Road Transport Show

...verandert
De truck als rijdende computer

...lanceert
Nederland aan deOndernemer.nl

...peilt
Experts zijn een stuk optimistischer

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...ondertekent
Dombosch knapt flink op

...ontwikkelt
Veel verschillende bedrijven

...waakt
Camera's waken over Dombosch

...rijdt
Zakelijk onderweg

...opent
Vmbo klaar voor de toekomst

...kijkt
Bedrijven kijken op Hazeldonk

...trekt
Terpstra opent Xplora

...ontmoet
Bomvolle zaal vol netwerkers

...verhuist
Nederlandse bedrijven verhuizen niet zo gauw

...verwacht
Marktherstel vanaf begin 2008

...zoekt
de Ondernemer zoekt medewerkers

...onderneemt
Gedrevenheid om te ondernemen