In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Terpstra opent Xplora

Het nieuwe gebouw van Avans Hogeschool in Breda, maar vooral het aangrenzende studiecentrum Xplora trekt veel extra studenten aan. Daar waar Nederland het moet doen met een extra instroom van vijf procent, mag Avans zich verheugen in een 'meeropbrengst' van ruim twintig procent. Avans Hogeschool is in, vooral dankzij de moderne opleidingen en de nieuwbouw, waarvan Xplora het paradepaardje is.

door Ron GregoorBREDA - "Xplora is een studiecentrum dat precies past bij onze onderwijsvisie, al een aantal jaren geleden vastgesteld. We zijn er nog niet, want we zijn nog volop bezig met de renovatie van het gebouw aan de Hogeschoollaan, maar er groeit hier iets moois", zei bestuursvoorzitter Harry Koopman van Avans Hogeschool tijdens de opening van Xplora. Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO- Raad, opende het studiecentrum op dinsdag 2 oktober. "Dit is het hbo, zo moet het", was hij vol lof over het initiatief van Avans om de studenten in een hypermoderne leeromgeving weg te zetten. "Alle hbo-opleidingen zijn mij even lief, maar de een wat meer dan de ander. Ik ben niet voor niets zelf hiernaartoe gekomen om Xplora te openen." Xplora is de naam van de nieuwe leer- en werkomgeving van Avans Hogeschool.

Xplora is voor de Bredanaar en de toevallige passant van de hoofdweg van het centrum naar de rijksweg A27 'dat mooie, supermoderne gebouw langs de Claudius Prinsenlaan.' Modern, innovatief, transparant, drie etages in een druppelvormig gebouw. Met Xplora, de nieuwe leer- en werkomgeving van de hogeschool heeft Avans een landelijke primeur. Het veranderde onderwijs is uitgangspunt van het concept, waarvoor andere hogescholen en universiteiten inmiddels belangstelling tonen. Internationaal is er steeds meer aandacht voor de invloed van de leeromgeving. In Xplora kunnen studenten straks dag en nacht, zeven dagen in de week terecht om te studeren. "Zolang er behoefte is aan studieruimte, zijn wij dan open", beloofde Koopman. Xplora dat deel uitmaakt van het nieuwe gebouw van de hogeschool, is modern ingericht en helemaal afgestemd op de behoeften van de student die is opgegroeid in een tijdperk met almaar groeiende informatiebronnen en geavanceerde communicatiemiddelen. Er staan meer dan voldoende pc's, en door het hippe internetcafe, de leestafels, zitbanken en koffiecorners heeft het gebouw een laagdrempelige uitstraling en een uitnodigende sfeer. Als studenten optimaal studeren en Xplora optimaal functioneert, kan het iedere dag, zelfs in de nachtelijke uren, geopend zijn.

Voorlopig is het nog niet zover, de openingstijden zijn nu: iedere dag van 08.00 tot 22.00 uur, vrijdags tot 17.00 uur en enkele uren op zaterdag. Studenten studeren steeds minder op vaste tijden. Ze spreken met elkaar af en studeren wanneer het hen het beste uitkomt. Gebruikersonderzoek toont aan dat de student gemiddeld drie keer per week naar Xplora komt en daar dan twee tot vier uur verblijft. Bij een studentenpopulatie van ongeveer 19.000 studenten, want zoveel lopen er rond hij Avans, komt dit neer op ongeveer 200.000 bezoekers per maand. Als klant van Xplora kun je alle kanten uit: er zijn volop pc's, individuele en groepswerkplekken, stilteplekken en vergaderplaatsen. Door het draadloze netwerk in het hele gebouw kan er overal ook met de eigen laptop gewerkt worden. Daarnaast zijn er volop kopieer- en printfaciliteiten, multimediacabines, boeken, tijdschriften, databanken en zelfs een televisieopnamestudio. Docenten nemen een actieve plaats in binnen Xplora en kunnende studenten ter plekke begeleiden. Xplora- medewerkers adviseren bij het zoeken naar informatie voor studieopdrachten. Multimediamedewerkers helpen bij het voorbereiden van presentaties en mogelijke andere producties. Xplora maakt deel uit van het Leer- en innovatiecentrum van Avans Hogeschool. Het LIC ondersteunt bij de onderwijsontwikkelingen van Avans Hogeschool als geheel.

...beslist
'Warmte brengen bij bedrijven'

...betaalt
Foute energierekening kost MKB miljoenen

...bepleit
Guido van Liefland zoekt nu voor Zeeland

...netwerkt
Vernieuwen in goede tijden

...verleent
Volop winstpunten met kleurrijke wereldprimeur

...zoekt
Bedrijfsoverdracht: op tijd beginnen om te kunnen stoppen

...onderzoekt
West-Brabant als voorbeeld voor het afschaffen van regels

....informeert
Wat verandert er voor u in 2008?

...komt bijeen
12 december Eindejaarsbijeenkomst

...zit
De stoel

...bekijkt
De Stand van Zaken

...fotografeert
Foto's uit de heliumballon

...organiseet
Jonge managers in oude omgeving

...luistert
Gerrit Zalm nog steeds populair

...benoemt
Nieuwe compacte bedrijfsauto's van PSA en Fiat

...presenteert
Nieuwe Hyundai H300 wordt klapper

...introduceert
MAN introduceert sterkste truck

...vernieuwt
Renault massaal op BedrijfsautoRAI

...biedt
Ford: Aandacht voor het milieu

...vernieuwt
De nieuwe lijn VW bedrijfsauto's

...viert
Zestig jaar VW Transporter

...combineert
Opel Antara Van: Stijlvolle SUV nu ook als besteller

...houdt
The European Road Transport Show

...verandert
De truck als rijdende computer

...lanceert
Nederland aan deOndernemer.nl

...peilt
Experts zijn een stuk optimistischer

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...ondertekent
Dombosch knapt flink op

...ontwikkelt
Veel verschillende bedrijven

...waakt
Camera's waken over Dombosch

...rijdt
Zakelijk onderweg

...opent
Vmbo klaar voor de toekomst

...kijkt
Bedrijven kijken op Hazeldonk

...trekt
Terpstra opent Xplora

...ontmoet
Bomvolle zaal vol netwerkers

...verhuist
Nederlandse bedrijven verhuizen niet zo gauw

...verwacht
Marktherstel vanaf begin 2008

...zoekt
de Ondernemer zoekt medewerkers

...onderneemt
Gedrevenheid om te ondernemen