In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Stichting De Luchtballon houdt vakantiekampen voor astmapatiëntjes
"Ze teren er nog maandenlang op"

In de zomer van 2000 pakten donkere wolken zich samen boven de tenten van de jeugdige astmapatiëntjes die verbleven op het terrein van Medisch Centrum De Klokkenberg in Breda. Minister Borst van Volksgezondheid had besloten dit centrum te sluiten en er dreigde een einde aan het bestaan van Stichting De Luchtballon. Een zomer later echter draaiden de therapeutische vakantiekampen weer op volle toeren. De Luchtballon was geland op Calfven in de gemeente Woensdrecht. De zon scheen weer...

Een groepje deelnemers aan de zomerkampen van Stichting De Luchtballon.

De Luchtballon wordt volledig gedraaid door vrijwilligers. Het Astma Fonds Nederland besloot zo'n twintig jaar geleden te stoppen met haar astmakampen. "Een aantal mensen in Breda vond die ontwikkeling een slechte zaak en zette dat werk zelf voort," vertelt André Wiltschut, directeur van Stichting De Luchtballon. Vanaf dat moment werden onder de vlag van de stichting jaarlijks zomerkampen gehouden voor kinderen met astma. Tijdens de kampen leren astmatische kinderen omgaan met hun medicijnen en andere astmapatiëntjes. Naast een compleet sport- en spelprogramma krijgen ze ook dagelijks therapie. "Onze kampen zijn er op gericht kinderen beter te laten omgaan met hun handicap op zowel medisch als sociaal gebied. Veel mensen in hun directe omgeving kennen de gevolgen van astma onvoldoende en daar moet je als kind wel mee om kunnen gaan," vertelt Wiltschut.

Angst wegnemen
De zomerkampen van De Luchtballon zijn uniek in Europa. "Een aantal jaren geleden zijn we in het buitenland gaan zoeken naar vergelijkbare initiatieven. We wilden graag zien hoe anderen zoiets organiseren. Het bleek dat er in heel Europa geen vergelijkbare organisatie was," vertelt Wiltschut. Reden genoeg voor de stichting om ook buitenlandse kinderen uit te nodigen voor de zomerkampen. De hoop is dat ze in hun land van herkomst op termijn een zelfde organisatie opzetten. Wiltschut kent uit ervaring het positieve effect van de zomerkampen op de jeugdige deelnemers. "Ze teren er nog maanden op. De kinderen zijn uit hun vertrouwde omgeving en leren met hun handicap om te gaan. We praten samen met de kinderen over astma en proberen een stuk angst weg te nemen. Daarnaast vinden de kinderen het hier gewoon leuk. Ze worden behandeld als 'normale' kinderen. We doen veel aan sport, hebben uitstapjes en geven toneelvoorstellingen. Het is echt een vakantie voor ze," aldus Wiltschut.

André Wildschut voor een voormailige legerloods die omgetoverd gaat worden in een slaapruimte.

"Het komt goed"
"Vorig jaar stonden we door de sluiting van De Klokkenberg voor een voldongen feit," zegt de directeur van De Luchtballon. "We hebben een aantal gemeenten aangeschreven met de vraag naar huisvesting. Dankzij medewerking van de Gemeente Woensdrecht zijn we in staat geweest het voormalige mobilisatie legercomplex in Calfven te kopen," vervolgt Wiltschut. Ook het bedrijfsleven steunde De Luchtballon. Dat gebeurt over het algemeen in natura. "We hebben veel handige vrijwilligers die bijvoorbeeld een weg bestraten of een podium timmeren. We hebben vaak alleen materialen nodig. Daar zoeken we dan sponsors voor," aldus Wiltschut. Op dit moment is De Luchtballon nog druk bezig het terrein naar wens in te richten. Het complex bevat vier lege legerloodsen die omgetoverd gaan worden in logiesaccommodatie en een gecombineerde keuken en recreatieruimte. De definitieve invulling kost echter veel geld. "We moeten de gehele infrastructuur aanleggen, omdat het een militair terrein is geweest. Denk aan zaken zoals riool, gas, water en elektriciteit. Dat loopt bij elkaar flink in de papieren," vertelt Wiltschut. Een leuke actie waar De Luchtballon momenteel aan deelneemt is 'coins for care'. De plaats op de ranglijst van 140 goede doelen is bepalend welk bedrag de stichting ontvangt. Er is nog veel 'slijk der aarde' en sponsoring in natura nodig om het terrein van De Luchtballon helemaal af te krijgen. "We hopen dat het totale project binnen enkele jaren volledig is afgerond. Gelukkig krijgen we veel steun van bedrijven, particulieren en natuurlijk onze vrijwilligers. Maar het kan altijd meer. Hoe meer bedrijven onze stichting sponsoren, hoe eerder we ons terrein helemaal klaar hebben. Ik weet in ieder geval zeker dat het goed komt," besluit AndrŽ Wiltschut optimistisch.


...onderneemt
'The real beauty is inside'

...start
Taalvakwerk op maat voor een beter bedrijfsresultaat

...bedenkt
Een nieuw concept van DeVitaminebron

...maakt 't
Nottrot maak 't in West-Brabant

...helpt
Handelscentrum boomteelt moet etalage worden

...introduceert
Massale belangstelling voor veilige introductie euro

...adviseert
'Testbaners' als beleidsadviseur bij de KvK

...ontwikkelt
Ontwikkeling van Havenschap Moerdijk

...groeit
Grote plannen in de gemeente Moerdijk

...ontwikkelt
Een aantrekkelijk bedrijventerrein voor iedereen

...informeert
De weg naar duurzaam ondernemen op Moerdijk

...wint
BOS-Award verschaft eeuwige roem

...spreekt
In 't kort

...initeert
"Ze teren er nog maandenlang op"