In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Opgelucht ademhalen?

Bijna de helft van de werknemers is ontevreden over het binnenklimaat op het kantoor of in het bedrijf waar ze werken. Het is er benauwd en het ruikt er muf. Verschillende gezondheidsklachten zijn het gevolg. Waarschijnlijk is er iets mis met het binnenmilieu. Weiko Kruit is eigenaar van Kolpia, een onafhankelijk klimaatonderzoeksbureau, dat onderzoekt welke schimmels en bacteriën ronddwalen in kantoorgebouwen.


Weiko Kruit

Dit Dinteloordse bedrijf meet de temperatuur, de relatieve vochtigheid, de verversingsgraad en het stofgehalte. Kolpia heeft geavanceerde apparatuur om de verschillende onderzoeken uit te voeren. Weiko Kruit (42 jaar): "De klachten op de werkplek kunnen ontstaan, doordat de temperatuur te hoog of te laag is, de relatieve vochtigheid niet goed geregeld is, het stofgehalte te hoog is of de verversingsgraad te laag is. Een andere reden kan microbiologisch verontreinigde lucht zijn. Door deze oorzaken ontstaan oog- en slijmvliesirritaties, hoofdpijn, verkoudheid, vermoeidheid, lusteloosheid of je krijgt last van een allergie. Werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Dit staat ook zo omschreven in de Arbo-wet." Weiko Kruit laat de meetapparatuur zien die Kolpia gebruikt voor de metingen. In een 'Air Sampler' plaatst hij een voedingsbodem waarin stoffen zitten, waarop bacteriën worden gekweekt. Het apparaat zuigt de omgevingslucht op en de bacteriën worden opgevangen op de voedingsbodem. Deze gaat vervolgens naar het lab. Na ongeveer een week heeft het laboratorium de soort en concentratie van de bacteriën bepaald die zich in de lucht bevonden. Dezelfde methode hanteert Kolpia voor de schimmels en gisten in de lucht. Hierna is het belangrijk om te weten waar de microbiologische verontreinigingen vandaan komen. Door kennis en ervaring is de bron te traceren en kan Weiko Kruit een concrete oplossing aandragen. Ook geeft Kolpia advies hoe je een gezondere werkplek kunt creëren.

Schoonmaakcontracten zijn 'uitgeknepen'
De luchtbehandelinginstallatie kan de veroorzaker zijn van een slecht binnenmilieu. Een onderdeel van deze installatie is de luchtbehandelingskast. Deze staat meestal op het dak van het kantoorgebouw en filtert, koelt, verwarmt of bevochtigt de lucht. Het apparaat is verkeerd ingesteld of kan er slecht aan toe zijn door gebrek aan onderhoud. Hierdoor functioneert het niet meer optimaal. Een andere reden van het slechte binnenmilieu is te zoeken bij de schoonmaakdienst. Weiko Kruit legt uit: "Vaak is er een groot verschil tussen wat de werknemer denkt dat de schoonmaaksters doen en wat de werkelijke afspraken zijn. De schoonmaakcontracten zijn vaak 'uitgeknepen' en de schoonmaakdienst krijgt meestal slechts vijf minuten om één kamer helemaal schoon te maken. Dat is veel te weinig. Daarnaast ontstaan stofnesten door losse computer- en telefoonkabels die overal over de grond rondzwerven. Mensen eten fruit en brood op hun werkplek of gooien koffie en thee in de planten. Ook ruimen ze hun spullen niet op. Hierdoor vervuilen ze hun eigen werkplek".

Voldoet het bedrijf wel aan de gezondheidsnorm?
Een microbiologisch oppervlakteonderzoek toont aan of de oppervlakte niet alleen voor het oog schoon is, maar ook hygiënisch voldoende gereinigd is. Kolpia maakt contactafdrukken met een voedingsbodem voor bacteriën. Daarna onderzoekt het laboratorium welke micro-organismen er gedijen. Weiko Kruit: "Uit deze test kan zelfs blijken of het bureau is schoongemaakt met het microvezel doekje, waarmee voorheen het toilet is gereinigd. Het is een manier om controle uit te oefenen op het schoonmaakbedrijf." Kolpia krijgt ook vragen of de lucht bij bedrijven wel voldoet aan de gezondheidsnorm. Stel: een werknemer werkt bij een drukkerij en denkt dat hij te veel schadelijke stoffen inademt gedurende zijn werkdag. Met een aantal testen kan Kolpia beoordelen welke stoffen de werknemer inademt en of deze de Maximaal Aanvaardbare Concentratie (MAC-waarde) niet overschrijden. Ook verricht Kolpia onderzoek naar Legionella bacteriën in water. Deze bacteriën kunnen groeien in het waterleidingsysteem als deze onvoldoende wordt verhit of niet koud genoeg blijft.

De kick van het ondernemen
Weiko Kruit is met Kolpia gestart in februari 2003. Hij is geen nieuwkomer in de business, want hij werkte bij een soortgelijk bedrijf als directeur. Toen het bedrijf verkocht werd, besloot hij voor zichzelf te beginnen. Weiko: "Wanneer je echt eigen opdrachten binnenhaalt, geeft dat een enorme kick. Maar het geeft nog meer voldoening als mensen na een onderzoek inzien, dat ze hun werkplek netjes achter moeten laten en dat er op de kantoren een zogenaamde 'Clean Desk Policy' heerst. Als mijn onderzoek resultaat oplevert, kan ik ook opgelucht ademhalen. Net zoals mijn klanten".

Meer informatie
Internet: www.kolpia.nl


...informeert
"West-Brabant is te bescheiden"

...start
Opgelucht ademhalen?

...verschilt
Bijeenkomst voor Nederlandse en Belgische ondernemers

...stimuleert
Netwerk voor regionale Voedings- en Genotmiddelen- industrie van start

...verduidelijkt
'Ik wil weten waar ik mee bezig ben'

...netwerkt
Ondernemers welkom op Eindejaars- bijeenkomst KvK

...leert
Internationale opleiding interessant voor MKB

...wint
Uitzendorganisatie winnaar Etten-Leurse BOV-trofee

...organiseert
Een gigantisch feest voor Queens

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...behartigt
BouwNed behartigt bouwbelangen in de regio

...verbouwt
De VerBOUWgarantie voor extra zekerheid

...spreekt
In 't kort

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...reikt uit
Uitreiking promotieprijs leerlingbouwplaatsen

...bedenkt
Innovatieve wateroplossingen

...volgt
Met argusogen volgt de NVB de huidige wetgeving

...ontwikkelt
Het ambitieuze karakter van West-Brabant

...tipt
Tips voor regionale advocatuur

...doceert
Perfetti van Melle en ABN/AMRO doceren studenten

...onderzoekt
NEPROM: ontwikkel meer toplocaties

...helpt
Stichting De Consularis: ervaren wegwijzers in ondernemersland