In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Breda maakt bedrijven terreinen klaar voor de toekomst

Breda geniet een uitstekende reputatie als het aankomt op het woon-, werk- en leefklimaat. En dat vindt zijn weerslag in het bedrijfsleven. Bedrijven staan in de rij om zich te vestigen binnen onze stadsgrenzen.


Alfa Laval: artist impression van onze nieuwbouw in Breda.

Zo heeft Breda met Amgen en Abbott enige tijd geleden een tweetal wereldspelers op het terrein van de farmacie de stad binnengehaald. Op de vraag 'Waarom Breda?' legt Managing Director bij Amgen - Hubert Koevoets - een aantal redenen op tafel, die door veel bedrijven gedeeld worden. "Als distributie één van je specialiteiten is en je doet in heel Europa zaken, dan kom je er al snel achter, dat je je binnen de driehoek Amsterdam, Parijs en Frankfurt moet vestigen. Onze keuze is gevallen op Breda vanwege de perfecte ligging op de grens van Nederland en België, tussen de wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen en een prima bereikbaarheid van twee belangrijke luchthavens. Een groot pluspunt was verder ook het enthousiasme waarmee de gemeente Breda heeft gereageerd en de prima samenwerking die daaruit volgde."

Benelux hoofdkantoren
"Internationale bedrijven vestigen zich graag in Breda," laat Ruud Schoenaker - beleidsmedewerker binnen de afdeling economische zaken van de gemeente Breda - weten. "In het afgelopen half jaar zijn er zeker vijf Benelux hoofdkantoren naar Breda gekomen, waaronder DeLonghi en Alfa Laval. Verder hebben we hier onlangs Toshiba mogen begroeten, evenals de CitiGroup." "Het is voor Breda van groot belang dit soort bedrijven in onze stad onderdak te (blijven) bieden," valt Guido van Liefland, adjunct-directeur en acquisiteur voor de BrIM - de gemeentelijke NV die namens de gemeente de bedrijventerreinen uitgeeft - hem bij. "Dat betekent echter wel dat het nu hoog tijd wordt de bedrijventerreinen klaar te maken voor de toekomst, want we willen niet in de situatie komen, dat we 'nee' moeten zeggen."

Nieuwe terreinen
Dus zal Breda binnen enkele jaren een aantal terreinen rijker zijn. Er zal onder de naam 'De Wig' aan die zo belangrijke transportas nabij de A16 een terrein van zo'n 20 hectare komen. Naar de toekomst toe bestaat de verwachting, dat deze duidelijke zichtlocatie vooral aantrekkelijk zal zijn voor internationaal georiënteerde bedrijven. Ook aan de oostzijde van Breda zal ruimte worden geschapen voor maar liefst 90 hectare nieuw bedrijventerrein. De kwaliteiten van dit gebied (aan de rustige kant van de stad) zijn evident: snelweg, goed zicht, uitstekend bereikbaar. Ook het Digit Parc (rondom gebied Nieuwe Kadijk, Lage Weg en Oosterhoutseweg) mag zeker niet onvermeld blijven. De ambitie bestaat hier een infra-hoogwaardig park neer te zetten, dat zijn weerga in ons land (nog) niet kent.

Herontwikkelingslocaties
Daarnaast staan er ook nog de nodige herontwikkelingslocaties in de steigers. Zo is daar de Greenery locatie (voormalige veilingterrein), thans omgedoopt tot Beneluxpark. De acquisitie voor deze hoogwaardige vestigingslocatie wordt door de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV Rewin West-Brabant verricht. Cees Nuijten, acquisiteur: "Op deze prominente en dynamische zichtplek langs de A16 is door de gemeente inmiddels een bredere bestemming dan uitsluitend agro gelieerd toegestaan. Daartoe bestond alle aanleiding, omdat met het vertrek van de Greenery, annex veiling voor het oorspronkelijk concept van Agro-park niet langer meer het perspectief bestond om de formule van een dergelijk themapark overeind te houden. De ambitie is nu op tafel gelegd om hier hoogwaardige Benelux bedrijven te accommoderen." Ook Moerdijkse Hoek doet momenteel nadrukkelijk van zich spreken. Hier bestaat het plan maar liefst 600 hectare bedrijventerrein in een bepaald segment, te weten logistiek en procesindustrie - de spreekwoordelijk 'zwaardere jongens' - neer te leggen; een unieke kans.

Kwaliteitsslag
Met al deze nieuwe terreinen en herontwikkelingslocaties erbij zal Breda de komende jaren een nog grotere kwaliteitsslag kunnen maken. Maar ook op de bestaande terreinen is er volop bedrijvigheid om deze klaar te maken voor de toekomst. Zo is op Hazeldonk door gemeente en bedrijfsleven aldaar gezamenlijk de schouders gezet onder een duurzame revitalisatie van dit transport- en distributieterrein.
"Het Keurmerk Veilig Ondernemen is hier niet als doel, maar juist als middel ingezet," aldus Jaap Lange, beleidsmedewerker stedelijke economie van de gemeente Breda. "Dit handboek is hier als raamwerk geïnterpreteerd, waarna aan de slag gegaan is met wat er op het terrein nodig is. En mocht dat uiteindelijk toch leiden tot dat certificaat dan is het alleen maar mooi meegenomen."

Keurmerk Veilig Ondernemen
Het in de wacht slepen van het Keurmerk Veilig Ondernemen was op Steenakker wel degelijk een doel op zich. De Ondernemer vroeg Jan Buiteman - oud-voorzitter van de ondernemingsvereniging - welke weg hiervoor bewandeld is. "Omstreeks 2001/2002 is onze eerste voorzitter Peter Peene in samenwerking met de SBBB - en dan met name voorzitter Jan van Gool - gestart met de voorbereidingen. Het gehele traject is bovendien op verzoek van de ondernemers en gemeente opgepakt. Alweer bijna twee jaar geleden hebben we het bewuste keurmerk in de wacht gesleept. Maar dan begint het eigenlijk pas. We zijn vervolgens stap voor stap zaken aan gaan pakken. Een drietal 'hot issues' die nú spelen, zijn: het onderhoud van 'grijs en groen', zwerfvuil en de beveiliging van het bedrijventerrein."

Trots
Eén en al bedrijvigheid dus in Breda. Verschillende middelen worden ingezet en andere wegen ingeslagen, maar het gezamenlijk idee dat gedeeld wordt, is het klaarmaken van de bedrijventerreinen voor de toekomst. "En dan ook nog eens al die grote internationale bedrijven, die zich hier onlangs gevestigd hebben en nog zullen vestigen; dan moeten we toch wel trots zijn op deze stad," brengt Van Liefland concluderend naar voren. "Namen waar ze overal in het land - ook in de Randstad - jaloers op zijn. Er zit flink wat dynamiek in deze mooie stad, met zijn perfecte woon-, werk- en leefklimaat."


...innoveert
West-Brabant een van de meest veelbelovende regio's

...start
'Op een bepaalde leeftijd moet je beslissen wat je wilt met je carrière'

...profiteert
Breda trekker van "Beneluxering"

...stimuleert
Syntens stimuleert innovatie in de food sector

...groeit
'Je moet de markt respecteren'

...opent
Primeur Bedrijvenloket voor Moerdijk

...reist
Handelsreis Griekenland, 2 - 5 november 2005

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...informeert
Kansen die Breda moet pakken

...ontwikkelt
Aan de vooravond van een indrukwekkende ontwikkeling

...bereikt
'Het effect dat je met je website bereikt. Dat is wat telt...'

...vindt
De Bavelse berg, een unieke evenementenlocatie?!

...presteert
Breda presteert nog steeds bovengemiddeld

...verenigt
Oprichting bedrijvenvereniging Hylair

...vestigt
Breda maakt bedrijven terreinen klaar voor de toekomst

...winkelt
Breda, (winkel)stad met karakter

...verhuurt
Bouw blushuis van start gegaan

...zoekt
Mkb: minder banen, minder gemotiveerde sollicitanten

...roept
Gezamelijk moeten die schouders eronder

...bouwt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'