In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.sitesupport.nl
www.storimansenpartners.nl
www.deondernemer.com

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

John Goverde van Pelikaan Reizen beste ondernemer 2005

Voor John Goverde van Pelikaan Reizen was het OndernemersGala in Hotel de Reiskoffer in Bosschenhoofd onvergetelijk. Na een pittige ondervraging van Jort Kelder en de vakjury werd hij tot beste ondernemer van 2005 gekozen. 'Denk anders, Denk vernieuwend: Creatief ondernemerschap', was dit jaar het thema van de chique gala-avond die op 12 november georganiseerd werd door Studio-I-Bizz, Hotel De Reiskoffer, Multi-Sport TopShot Roosendaal en de Junior Kamer Roosendaal.,,Een ondernemer is iemand die de grenzen van het onmogelijke opzoekt. Hij wordt rijk omdat hij originele ideeën heeft," zo begint presentator Jort Kelder de avond. Hij vervolgt: ,,De winnaar van deze avond zal iemand zijn die zijn of haar mening niet onder stoelen of banken schuift."
In de zaal luisteren 225 ondernemers aandachtig naar het enthousiaste verhaal van de Quote hoofdredacteur. Heren dragen een feestelijk zwart kostuum en dames zijn in een glamourachtige galajurk.
Iedereen heeft zijn best gedaan er chique uit te zien. Medeorgani-sator Raymond Smulders: ,,Het kledingvoorschrift geeft extra cachet aan de avond en het is hierdoor meteen een ander soort evenement."

Financiële achtergrond van de aangemelde bedrijven
Twintig ondernemers streden in eerste instantie mee naar de titel 'Beste ondernemer 2005'. René Kerstens en Gertjan de Kroes van Junior Kamer Roosendaal maakten hieruit een selectie, zodat er drie ondernemers overbleven. Ze keken of de ondernemer goed ondernemerschap nastreeft en naar de financiële situatie van de bedrijven. Irma Langeraert van ILFA, René Maas van Maas-Jacobs en John Goverde van Pelikaan Reizen kwamen hier het beste uit.

Tijdens de gala-avond worden eerst de drie eigenaren van de genomineerde bedrijven voorgesteld, waarbij hun zenuwen worden getest, omdat ze één voor één het podium op moeten komen. De toeschouwers in de zaal zien daarna steeds een uitgebreide bedrijfsfilm die speciaal voor deze avond gemaakt.

Minder dan tien procent van rijken heeft academische achtergrond
Jort Kelder heeft zijn onlangs verschenen Quote 500 lijst geanalyseerd: ,,Van deze lijst met 500 rijkste Nederlanders valt tien procent onder de noemer 'oud geld': het kapitaal zit al sinds minstens drie generaties in de familie. Op de totale Quote 500 lijst staan maar elf vrouwen: vooral weduwen, die na het overlijden van hun man op de lijst terechtgekomen zijn. Slechts drie vrouwen hebben het kapitaal zelf bij elkaar gespaard." Een ander significant detail van de lijst is dat minder dan tien procent van de 'rijken' een academische achtergrond heeft. De meeste ondernemers begonnen al op jonge leeftijd met hun eigen bedrijf, meestal rond zeventienjarige leeftijd. Ook trouwen ze vroeg en het belangrijkste: ze zijn heel erg zuinig. ,,We hebben geen mensen op lijst staan die in West-Brabant wonen, '' zegt de Quote hoofdredacteur die ervan houdt over-the-top te gaan. Hij vervolgt: ,,Dat is een kwalijke zaak. Mijn doel van deze avond is twee ondernemers uit de regio te vinden die genoeg kapitaal bezitten om volgend jaar op de Quotelijst staan."

Vakantiebus haalt reizigers thuis op
Na zijn verhaal, stelt Kelder de jury voor: Suzanne van Veen is organisatieadviseur en trainer bij Van Veen & partners, Murk Peutz is regiodirecteur van Syntens en Marc Brekoo is eigenaar van Target Vision consultants in Roosendaal.
Deze vakkundige jury stelt vragen aan de ondernemers. Suzanne's vragen gaan over de persoonlijkheid van de genomineerde, Murk kijkt naar innovatie en creativiteit en Marc ondervraagt de genomineerden over hun strategie.
Aan René Maas wordt gevraagd of hij risico's neemt. De ondernemer antwoordt hier bevestigend op: ,,Met de bouw van 't Sas, heb ik mijn hele bedrijf op het spel gezet." Daarna vraagt Marc hem, wat zijn strategie is. René zegt nuchter: ,,Een strategie heb ik niet. We zijn bezig onze vastgoedportefeuille uit te bouwen en we groeien op het moment. Daarom pakken we niets anders aan."
De volgende, die voor de jury staat is Irma Langeraert van ILFA. Ze legt uit dat het belangrijk is om op elk moment van de dag te weten wat er met het geld gebeurt dat in de onderneming geïnvesteerd is. Haar financiële adviesbureau kan meer duidelijkheid bieden, zodat elke euro op een nuttige manier besteed wordt.
Aan John Goverde vraagt de jury hoe hij zich onderscheidt. De ondernemer legt uit dat hij zich richt op de niches in de markt. Daarom heeft hij zijn vijf reiswinkels in dorpen en niet in steden. De ondernemer ontwikkelt voor zijn doelgroep specifieke reizen naar het Vaticaan in Rome en bedevaartsreizen naar Lourdes. Nu is hij bezig met een eigen taxiservice. Klanten hoeven dan niet meer naar de opstapplaats toe te komen als ze met een busreis meegaan. Want Pelikaan Reizen haalt de reiziger thuis op.

Feest barst los met Loïs Lane
Na het officiële gedeelte is het tijd om de stemmen uit te brengen onder streng toezicht van notaris Lugtenburg van Haans & Beijsens. De mensen in de zaal kiezen de ondernemer die volgens hen het meest recht heeft op de titel Ondernemer van het Jaar.
De stem van het publiek telt één keer, de stem van elk jurylid 50 keer. Na het eten zal de uitslag bekend gemaakt worden. Dit jaar is gekozen voor een 'walking diner'. In de drie zalen van het luxe hotel De Reiskoffer staan buffetten met Oosterse gerechtjes. Eén van deze zalen is de kapel. Gasten kunnen tijdens het eten goed netwerken, omdat ze niet aan hun tafel hoeven te blijven zitten.
Daarna maakt Willem-Peter Kriek, algemeen directeur Rabobank De Markstreek, de winnaar van het OndernemersGala bekend. John Goverde wint met Pelikaan Reizen het OndernemersGala 2005. Hij wordt gekozen tot ondernemer van het jaar. De ondernemer uit Zevenbergen is verbaasd: ,,Ik had niet verwacht dat ik zou gaan winnen. Ik zag Maas-Jacobs als een grote tegenstander. Daarna barst het feest los met Loïs Lane en Daylight Superband. Volop wordt er geswingd op de dansvloer die bijna te klein is. Vooral de Abbamuziek van Loïs Lane is voor veel ondernemers herkenbaar. Zwarte strikken gaan los en iedereen zingt uitbundig uit volle borst mee. Raymond Smulders van Studio I-Bizz, Han Walet van TopShot Roosendaal en Hans Douma van Hotel De Reiskoffer zijn heel tevreden over het verloop van de avond. Raymond: ,,Met deze geslaagde avond hebben we als organisatie zonder twijfel laten zien wat we kunnen."


...spreekt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...begint
Arthur Kok wil zich vooral richten op bestuur en organisatie

...vestigt
West-Brabant heeft een goede reputatie als vestigings­plaats voor logistieke bedrijven

...evalueert
'Dan is het prettig om een klankbord te hebben'

...start
Hoge opkomst weerspiegelt stijgende belangstelling ondernemerschap

...betaalt
Kosten inschrijving onderneming omlaag

...wint
Wie wint de bronzen baksteen 2005?

....innoveert
Avans Academie voor ICT en Media presenteert Business Innovation 2006 voor MKB

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...debateert
Regeltjes en wetten van de overheid vertragen het ondernemerschap

...regelt
De voors en tegens van de levensloop­regeling

...onderzoekt
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...rijdt
Zakelijk onderweg

...adviseert
Zonder deskundig advies is internationaal zakendoen gedoemd te mislukken

...proeft
Met een glas in de hand is het goed netwerken

...wint
John Goverde van Pelikaan Reizen beste ondernemer 2005

...organiseert
Regionaal Ondernemers Congres slaat aan

...concludeert
Service Level Agreement, een kwestie van vertrouwen

...meldt
Het aanbod bedrijfs­onroerendgoed is licht gestegen