In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2000













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Columns
Cees Budding
Christ-Jan Danen
Barend Hohmann
Frank van Overveld
Gebruikelijk loon  
Frank van Overveld
Fiscalist AAAdrie BV te Breda



Een directeur-eigenaar (Digra) van een BV kan grofweg op twee manieren geld uit zijn BV halen; via het opnemen van loon of via het uitkeren van dividend. Daarbij is het van belang voor de Digra om door een juiste afweging van salaris en dividend de fiscaal meest optimale situatie te bereiken. De belastingdruk op dividend is nu nog 51,25% terwijl salaris tegen maximaal 60% kan worden belast. De Digra zal daarom eerder met dividend in zijn inkomensbehoefte willen voorzien dan met salaris. Indien de Digra het zich enige tijd kan permitteren zonder salaris/dividend te leven, kan uitkeren van dividend via allerlei taxplanningen een aanzienlijke besparing op leveren, zodat het uiteindelijke tarief ver beneden de 51,25% komt.
De fiscus heeft echter de regeling van het fictieve loon bedacht. De regeling komt er op neer dat een Digra geacht wordt een bepaald minimum salaris te genieten: het gebruikelijke loon.
Wat is gebruikelijk? Dat is in principe ƒ 88.000,- per BV. Als er andere werknemers in dienst zijn, dan moet het loon van de Digra minimaal worden gesteld op het loon van de meestverdienende andere werknemer.
De regeling is niet van toepassing, indien u aannemelijk kunt maken, dat het brutoloon van anderen, die in vergelijkbare functies werkzaam zijn, lager is of dat wegens bijzondere omstandigheden de BV geen salaris kan uitkeren. Een zodanige omstandigheid kan de financiële situatie van de BV zijn. Andere redenen kunnen zijn:
•  u werkt in deeltijd;
•  de BV doet (bijna) louter aan vermogensbeheer (bijvoorbeeld pensioen-BV of beleggings-BV). In dat geval zal een loon van ƒ 2.500,- gebruikelijk volgens de rechter;
•  u werkt in één of meerdere BV's die tot de Holding behoren waarvan u de Digra bent. (Puur volgens de letter van de wet geldt het gebruikelijk loon per BV, waarvan u hetzij direct hetzij indirect Digra bent. Dit lijkt echter in de praktijk een onhoudbaar standpunt).

Indien u zelf in België woont en uw BV in Nederland is gevestigd, heeft de Nederlandse fiscus hierover geen heffingsbevoegdheid.

...ordent
Orde op zaken

...kiest
'Die bevlogenheid, gelukkig is die er nog'

...confronteert
'Burn-outpatiënten met hun neus op de feiten drukken'

...ontvangt
Lief zijn voor je ondernemers

...reageert
Burgemeester drs. J. van Agt:
'Ondernemingen zijn de basis van ons bestaan'

...onderneemt
Deelnemerslijst Bedrijven Kontakt Dagen

...groeit
Groeisupport denkt mee met ondernemers met groeivragen

...helpt
KvK helpt ondernemers verder op weg

...bekijkt
Leerlingen West-Brabantse scholen bezoeken bedrijven

...spreekt
Startersnetwerk Roosendaal bijeen in het nieuwe RBC-stadion

...innoveert
Nederland gaat digitaal
Uw link naar eigentijds ondernemen

...leert
Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen koestert BOS-project