In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2000













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Bedrijven
Epris
PricewaterhouseCoopers
Global-e BV
Wat te doen met de kapitaalverzekering bij de eigen B.V.?

Vraag: Ik heb in 1998 een kapitaalverzekering afgesloten bij mijn eigen vennootschap, waarvan ik alle aandelen bezit. Nu heb ik gehoord en gelezen dat de belastingheffing over deze verzekering in het nieuwe belastingstelsel gaat wijzigen. Ik vraag me nu af of die kapitaalverzekering bij mijn eigen B.V. nog wel zo voordelig is. De vraag is nu wat ik moet doen met mijn kapitaalverzekering.

U heeft aangegeven dat u onder het huidige belastingstelsel een kapitaalverzekering heeft afgesloten bij uw eigen vennootschap waarvan u alle aandelen bezit. De verhalen die u gehoord en gelezen heeft zijn waar. De belastingheffing over kapitaalverzekeringen zal onder de nieuwe Wet Inkomstenbelasting 2001 (hierna: Wet IB 2001) inderdaad wijzigen. Om die wijzigingen en de gevolgen te verduidelijken zullen wij eerst in het kort de huidige wetgeving behandelen.

Huidige wetgeving
Bij een kapitaalverzekering spelen twee onderdelen en belangrijke rol. Allereerst is er een premiedeel, dat jaarlijks gestort wordt en de basis biedt voor de uitkering. Daarnaast is er een rentedeel, een vergoeding voor het ter beschikking stellen van de premies.

Belangrijk is dat elke belastingplichtige, ter zake van deze kapitaalverzekeringen onder bepaalde voorwaarden een beroep kan doen op een tweetal vrijstellingen. Allereerst een vrijstelling van ƒ 62.000 (in 2000). Deze vrijstelling geldt indien ten minste 15 jaren jaarlijkse premies zijn voldaan. Daarnaast geldt ook een vrijstelling van ƒ 210.000 (in 2000) indien ten minste 20 jaren jaarlijkse premies zijn voldaan. Voor beide vrijstellingen geldt tevens dat de hoogste premie niet meer dan tien maal de laagste premie mag bedragen. Bij verzekeringen met een looptijd van meer dan 20 jaren mogen beide vrijstellingen samen worden genomen, hetgeen resulteert in een vrijstelling van ƒ 272.000. Beide vrijstellingen worden jaarlijks geïndexeerd.

De genoemde regeling geldt zowel voor belastingplichtigen die hun kapitaalverzekering hebben afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij, als voor belastingplichtigen die hun kapitaalverzekering hebben afgesloten bij hun eigen vennootschap. Bedraagt de uitkering meer dan de vrijstelling, dan wordt het verschil tussen de uitkering en de gestorte premies belast in de belastingheffing betrokken.

Wet IB 2001
Onder de nieuwe Wet IB 2001 wordt een onderscheid gemaakt tussen belastingplichtigen die hun kapitaalverzekering hebben afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij en belastingplichtigen die hun kapitaalverzekering hebben afgesloten bij hun eigen vennootschap. Onderstaand zullen wij alleen op deze laatste situatie ingaan.

Met ingang van 1 januari 2001 worden vermogensbestanddelen die rendabel worden gemaakt door deze ter beschikking te stellen aan de eigen vennootschap (in box I) belast tegen het tarief van maximaal 52%. Hieronder valt ook een bij de eigen B.V. afgesloten kapitaalverzekering. Dit heeft tot gevolg dat het rentebestanddeel (= verschil uitkering minus de betaalde premies), zoals dat na 1 januari 2001 aangroeit vanaf die datum wordt belast tegen een tarief van maximaal 52%. Kapitaalverzekeringen afgesloten bij de eigen vennootschap zullen onder het nieuwe belastingstelsel dus aanzienlijk minder gunstig in de belastingheffing worden betrokken dan zoals dat onder het huidige belastingstelsel het geval is.

Naar onze mening bestaan ten aanzien van lopende kapitaalverzekeringen bij de eigen vennootschap drie mogelijkheden om die ongunstige heffing tegen te gaan, te weten: Handhaven van de huidige situatie. Zoals gezegd heeft dit tot gevolg dat het rentebestanddeel, voor zover dat aangroeit na 1 januari 2001, belast wordt tegen het progressieve tarief. Voor deze kapitaalverzekeringen geldt onder het nieuwe belastingstelsel geen vrijstelling meer. Onderbrengen van de kapitaalverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Ook hierbij bestaan twee mogelijkheden.

Wanneer koppeling met de eigen woning mogelijk is heeft u, na onderbrenging bij een verzekeringsmaatschappij, recht op een geïndexeerde vrijstelling van ƒ 267.751. Om voor koppeling met de eigen woning in aanmerking te komen dient echter aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. Wanneer de verzekering niet aan de eigen woning wordt gekoppeld, wordt deze vanaf 1 januari 2001 met de zogenoemde vermogensrendementsheffing belast. Dit houdt in dat over de gemiddelde waarde van de kapitaalverzekeringen jaarlijks 1,2% belasting verschuldigd is. Overigens geldt voor deze kapitaalverzekeringen tot uiterlijk 14 september 2029 een vrijstelling van ƒ 272.000. Deze vrijstelling wordt niet geïndexeerd. De derde mogelijkheid betreft afkoop van de kapitaalverzekeringen bij de eigen vennootschap. Bij afkoop van een kapitaalverzekering wordt het rentebestanddeel (de afkoopsom verminderd met de betaalde premies) met inkomstenbelasting belast tegen het progressief tarief. Indien de verzekering nog niet lang loopt en in de eerste jaren een hoge premie is betaald kan het zijn dat de afkoopwaarde lager is dan het bedrag van de tot dat moment betaalde premies. Is dit het geval, dan is geen rentebestanddeel aanwezig en kan de uitkering in beginsel belastingvrij geschieden. Met de ontvangen bedragen kan vervolgens in privé worden belegd, welke beleggingen belast worden met de eerdergenoemde vermogensrendementsheffing van 1,2%.

Conclusie
Onder de nieuwe Wet Inkomstenbelasting 2001 zal de belastingheffing op kapitaalverzekeringen welke zijn afgesloten bij de eigen B.V. wijzigen ten opzichte van de huidige belastingheffing. Deze belastingheffing zal onder de nieuwe wet nadeliger uitpakken. Met betrekking tot bestaande kapitaalverzekeringen welke zijn afgesloten bij de eigen B.V. bestaat in beginsel een drietal mogelijkheden:
Handhaven van de huidige situatie;
Onderbrengen van de kapitaalverzekering bij een verzekeringsmaatschappij;
Afkoop van de kapitaalverzekering en beleggen in privé.
Welke situatie voor u het beste uitpakt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wij adviseren u dan ook voordat u tot actie overgaat eerst contact op te nemen met een belastingadviseur, die u van een persoonlijk advies kan voorzien.

...ordent
Orde op zaken

...kiest
'Die bevlogenheid, gelukkig is die er nog'

...confronteert
'Burn-outpatiënten met hun neus op de feiten drukken'

...ontvangt
Lief zijn voor je ondernemers

...reageert
Burgemeester drs. J. van Agt:
'Ondernemingen zijn de basis van ons bestaan'

...onderneemt
Deelnemerslijst Bedrijven Kontakt Dagen

...groeit
Groeisupport denkt mee met ondernemers met groeivragen

...helpt
KvK helpt ondernemers verder op weg

...bekijkt
Leerlingen West-Brabantse scholen bezoeken bedrijven

...spreekt
Startersnetwerk Roosendaal bijeen in het nieuwe RBC-stadion

...innoveert
Nederland gaat digitaal
Uw link naar eigentijds ondernemen

...leert
Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen koestert BOS-project