In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Van Oers International
RPS Advies B.V.
Van Wezel Elektrotechniek
Nostimos Letselschade-deskundigen
NAC
Cosun Food Technology Centre
Uytdehaag bv Schilderwerken
Fruit World Breda B.V.
ABC Breda
Cosun Food Technology Centre
Pro-actief en met beide benen in de maatschappij

Zegt de naam 'Cosun' u iets? Wellicht dat velen die vraag toch ontkennend moeten beantwoorden. Deze niet al te grote naamsbekendheid bij consumenten ligt vooral in het feit, dat Cosun zich - voor het overgrote deel - op de business-to-business markt beweegt. Niettemin spreken we hier over een concern met ruim 4.000 medewerkers, met klanten in geheel Europa en een gemiddelde jaaromzet van Euro 1,3 miljard.


Directeur Ad de Laat

Cosun - voortgekomen uit Suiker Unie - omvat een aantal bedrijven die zich bezighouden met de productie en verkoop van natuurlijke ingrediënten en voedingsmiddelen voor de internationale voedingsmiddelenindustrie, foodservice (horeca en groothandel) en het levensmiddelenkanaal. De activiteiten zijn in drie groepen georganiseerd:

  • Basisingrediënten, zoals suiker, alcohol, inuline en fructose (Suiker Unie, Koninklijke Nedalco en Sensus);
  • Aardappelproducten, zoals gekoelde, diepgevroren en gedroogde aardappelproducten en een scala van andere voorbewerkte aardappelspecialiteiten (Aviko);
  • Samengestelde ingrediënten, waaronder banketspecialiteiten (poedermixen, vullingen), toppings, sauzen, dressings, specerijen, fruit- & groenteproducten (sapconcentraten, purees, diepgevroren stukjes) (Unifine Food & Bake Ingredients, Unifine Sauces & Spices en SVZ).
Als specialist op het gebied van smaak, functionaliteit en gezondheid van ingrediënten ontwikkelt Cosun productconcepten en -toepassingen die nauw aansluiten bij de individuele wensen van de klant (de levensmiddelenfabrikant).

Kennis- en expertisecentrum
Binnen dit omvangrijke concern neemt het Cosun Food Technology Centre (CFTC) een bijzondere plaats in. Dit kennis- en expertisecentrum houdt zich voornamelijk bezig met productontwikkeling, procestechnologie, analyse en research. Daarnaast beschikt het eveneens over een eigen Info Centre. "Ruim 25 jaar geleden is het CFTC (toentertijd nog onder een andere naam) ontstaan binnen Suiker Unie," vertelt directeur Ad de Laat. Vanuit een rationaliseringsdrang werden hooggekwalificeerde krachten en geavanceerde apparatuur hier toen onder één dak samengebracht." In de jaren 80 werd het laboratorium belast met projecten die vanuit het hoofdkantoor gefinancierd werden en die gericht waren op het verminderen van de afhankelijkheid van suiker (zoektocht naar het 4de gewas; ontwikkeling suikertoepassing buiten voeding enz.).

Positionering
"Dit laboratorium heeft door de jaren heen een enorme beweging doorgemaakt," vervolgt De Laat. "Niet in de laatste plaats aangaande de financiering en aansturing. Midden jaren negentig werd er een streep gezet door de spreekwoordelijke zak met geld, die wij jaarlijks van het hoofdkantoor ontvingen en met de praktijk van het zelf kunnen stellen van de R&D-doelen. Momenteel ontlenen we ons bestaansrecht aan de betaalde vraag vanuit de Cosun bedrijven voor zowel operationele ondersteuning als voor product- en/of procesinnovatie. Het spreekt voor zich dat we in die beginperiode de nodige hindernissen moesten overwinnen en vooroordelen ontkrachten; maar dat is gelukt. We hebben daarbij enorm kunnen profiteren van alle door de jaren heen opgebouwde kennis en expertise."

Doelgericht
Anno 2005 is de beste omschrijving voor het CFTC 'Een gemeenschappelijke R&D faciliteit, die diensten levert aan alle Cosun bedrijven'. "Wij hebben hen laten zien wat we in huis hebben, dat we heel klant-, markt- en doelgericht te werk gaan," aldus De Laat. "En, met succes, want de afgelopen jaren zijn we fors gegroeid tot een team van zo'n 50 onderzoekers. Wij leveren, zowel op verzoek alsook ongevraagd toegevoegde waarde aan de Cosun businessgroepen. We doen dat door heel 'hands on' hulp te bieden, maar ook door het initiëren en uitvoeren van innovaties op proces en product. In feite zijn we momenteel bij zo'n beetje alle innovatieprocessen van de diverse Cosun bedrijven betrokken." Ook door derden kan een beroep gedaan worden op de kennis en expertise van dit pro-actieve, klantgerichte laboratorium, dat met beide benen in de maatschappij staat en een schat aan kennis en ervaring met zich meedraagt.

Royal Cosun
Cosun Food Technology Centre
Oostelijke Havendijk 15
Postbus 1308
4700 BH Roosendaal
tel. 0165-582810
fax 0165-551352
www.cosun.nl


...innoveert
West-Brabant een van de meest veelbelovende regio's

...start
'Op een bepaalde leeftijd moet je beslissen wat je wilt met je carrière'

...profiteert
Breda trekker van "Beneluxering"

...stimuleert
Syntens stimuleert innovatie in de food sector

...groeit
'Je moet de markt respecteren'

...opent
Primeur Bedrijvenloket voor Moerdijk

...reist
Handelsreis Griekenland, 2 - 5 november 2005

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...informeert
Kansen die Breda moet pakken

...ontwikkelt
Aan de vooravond van een indrukwekkende ontwikkeling

...bereikt
'Het effect dat je met je website bereikt. Dat is wat telt...'

...vindt
De Bavelse berg, een unieke evenementenlocatie?!

...presteert
Breda presteert nog steeds bovengemiddeld

...verenigt
Oprichting bedrijvenvereniging Hylair

...vestigt
Breda maakt bedrijven terreinen klaar voor de toekomst

...winkelt
Breda, (winkel)stad met karakter

...verhuurt
Bouw blushuis van start gegaan

...zoekt
Mkb: minder banen, minder gemotiveerde sollicitanten

...roept
Gezamelijk moeten die schouders eronder

...bouwt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'