De trend in kantoorarchitectuur
Flexibiliteit is het toverwoord
In 1971 ontwierp architect Paul Hooper zijn eerste kantorencomplex. Koud afgestudeerd aan de universiteit van Birmingham creëerde de Engelsman een traditioneel kantoor met gangen en aan beide kanten kamers. Werknemers moesten zich kunnen concentreren en niet afgeleid worden door collegae. Dertig jaar later is er veel veranderd.
Hooper Architects werd in 1974 opgericht en is ondertussen gegroeid tot een toonaangevend kantoor met 35 medewerkers. Het architectenbureau werkt landelijk, maar heeft de laatste tijd de blik ook steeds meer op de regio gericht. "Na het pand van RedBand in Oosterhout ontwierpen wij de America Tower. Sindsdien komen steeds meer opdrachten uit de regio. Wij hebben het Campanile-hotel op industrieterrein Hoogeind ontworpen. Momenteel zijn we bezig met de voorbereiding voor drie andere projecten in Breda," vertelt Hooper. Het bureau is op twee locaties in Tilburg gevestigd, maar zal aan het einde van dit jaar
verhuizen naar het Oosterhoutse kantorenpark Hoevestein.
Multifunctioneel
In de afgelopen dertig jaar heeft Hooper de kantoorarchitectuur zien veranderen.
Hij vertelt: "Toen ik begon had je nog de traditionele manier van bouwen.
Aan gangen lagen de kantoorruimtes. Medewerkers konden zich prima concentreren, maar minder goed met elkaar communiceren." In de jaren zeventig ontstonden de kantoortuinen waar communicatie goed mogelijk was, maar concentratie minder. Hooper: "Je probeert die twee zaken met elkaar te combineren. Werknemers moeten zich goed kunnen concentreren en ook kunnen communiceren met elkaar. De laatste
jaren zie je de flexibiliteit toenemen. We bouwen kantoren tegenwoordig zo dat ruimtes multifunctioneel zijn. De indeling is vrij. Gisteren kon er een accountant zitten, vandaag een architectenbureau en morgen een handelsmaatschappij." Hooper geeft aan hiermee tegemoet te komen aan de wensen van beleggers zoals pensioenfondsen. "Dankzij het multifunctioneel gebruik is het voor beleggers beter verhuurbaar. Je krijgt zo een waardevaste belegging," volgens Hooper. Een andere trend is de besparing op energie in kantoren.
Goede isolatie van het pand, geen grote glasoppervlakten en vooruitstrevende technieken moeten hiervoor zorgen. Airconditioning is het paradepaardje van Hooper: "Er zijn airconditioners op de markt die geen gas verbruiken.
Het systeem zuigt buitenlucht aan en haalt daar alle energie uit. Er wordt vervolgens automatisch bepaald of een ruimte koeling of warmte nodig heeft. Dankzij deze technieken kunnen gebruikers 25% op de energienota besparen."
Grote Kerk
Gevraagd naar nieuwe trends in de architectuur van kantoorgebouwen, vertelt Hooper er een boek over te kunnen schrijven. "Je hebt in Nederland momenteel veel verschillende stromingen. Dat gaat van heel strak en hypermodern tot postmodern. Als architectenkantoor kijken wij altijd heel goed naar de omgeving. Op Schiphol ontwerpen we bijvoorbeeld gebouwen met daarin veel metaal en zilver verwerkt. Een ander voorbeeld is de America Tower in Oosterhout. Voor mijn gevoel is Oosterhout een 'bakstenenstadje'. Dat reflecteer je in de panden. Je moet daar geen ultramodern gebouw neerzetten." Hooper wil zijn visie niet geven op slecht ontworpen panden in de regio. Hij geeft wel een aantal voorbeelden van kunststukjes. "Ik vind het winkelcentrum van Oosterhout goed ontworpen en niet te vergeten de Barones in Breda. Je ziet dat daar mensen hebben gewerkt met een goed gevoel voor verhoudingen. De maten, kleur en gebruikte materialen sluiten goed op elkaar aan. Maar het mooiste gebouw in Breda is natuurlijk de Grote Kerk, maar die heb ik helaas niet ontworpen," grapt de architect.
|