In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Beloning niet per definitie de belangrijkste trekker
Creativiteit sleutel modern personeelsmanagement

Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten ondernemers alle zeilen bijzetten om medewerkers te vinden en te behouden. Al jaren worden hierdoor de salarissen onder druk gezet. Sylvie van der Haar, adviseur Personeel en Organisatie van Syntens, stelt dat de betrokkenheid van een werknemer niet primair door de beloning wordt gerealiseerd.

"Natuurlijk speelt de beloning een belangrijke rol bij het zoeken naar een baan, maar de moderne werknemer vindt ook andere zaken belangrijk. Flexibele werktijden bijvoorbeeld, of de mogelijkheid om thuis te werken. Maar ook de bereidheid van de ondernemer om een goed opleidingstraject te verzorgen is een belangrijke overweging." De opleidingsmogelijkheden motiveren de werknemer niet alleen om te komen, maar ook om te blijven. Van der Haar: "Een medewerker voelt zich vooral op zijn plaats binnen een bedrijf, naarmate hij veel kansen krijgt zich te ontplooien. De praktijk wijst dan ook uit, dat medewerkers niet zo snel naar een ander bedrijf overstappen, wanneer zij hun opleiding hebben voltooid." Toch is het voor bedrijven met een goed opleidingsbeleid en goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden nog steeds niet gemakkelijk om nieuwe medewerkers te vinden. Volgens Van der Haar heeft dit te maken met een gebrek aan creativiteit bij de meeste bedrijven: "De voorkeur van de meeste bedrijven gaat nog steeds uit naar die autochtone man tussen de 30 en 40 jaar. Terwijl er zoveel meer geschikte groepen op de arbeidsmarkt zijn. Bijvoorbeeld ouderen of vrouwen met kinderen...doelgroepen waar het personeelsbeleid misschien enigszins op moet worden aangepast, maar die vaak prima voldoen in de functies die worden aangeboden. Bovendien bieden deze groepen de werknemer een stukje continuïteit, waar zich onder de "primaire doelgroep" de meeste jobhoppers bevinden. Zo heeft iedere arbeidsdoelgroep zijn voor- en nadelen."

Investors in people
Dat personeelsbeleid een steeds belangrijker rol binnen een onderneming speelt, bewijst ook de proef die momenteel in Nederland loopt, het Investors in People-keurmerk. "Dit keurmerk is enige jaren geleden in Groot-Brittannië geïntroduceerd", aldus Van der Haar. "Organisaties die een bevoegde en onafhankelijke auditor kunnen aantonen dat zij aantoonbaar investeren in hun medewerkers komen in aanmerking voor dit keurmerk. Dit keurmerk blijkt goed te werken en niet alleen bij het werven van personeel. Het blijkt dat een goed personeelsbeleid tevens vertrouwen wekt bij klanten en leveranciers. Vanwege het grote succes van Investors in People in Groot-Brittannië wordt dit keurmerk nu ook in meer landen in Europa ingevoerd, waaronder Nederland." Heeft Van der Haar tot slot nog een advies richting MKB-ondernemers die problemen hebben bij het werven van personeel? "Zoals ik al eerder zei, een creatief personeelsbeleid is hierbij van groot belang. En iedere ondernemer die hier niet meteen uitkomt, nodig ik uit om contact met mij of een van mijn collega's bij Syntens op te nemen. Bovendien organiseren wij regelmatig bijeenkomsten over dit onderwerp. En om in de lijn van het onderwerp te blijven, hebben deze bijeenkomsten een creatieve invulling." Voor informatie kunt u terecht bij Sylvie van der Haar, adviseur van Syntens, tel. 076-5646700.


...combineert
"Ik verkoop echt lucht aan mensen..."

...start
"Consumenten verleiden door uitstraling"

...verfraait
Luxe kantoormeubilair voor tevreden personeel

...vitaliseert
Vitaliseren om de spiraal te doorbreken

...spreekt
In 't kort

...ontwerpt
Flexibiliteit is het toverwoord

...helpt
Nieuwe cursus voor starters

...leert
Cursusmethode nieuw in Europa

...informeert
Themabijeenkomsten

...groeit
Nieuw bedrijfspand Elek Trends in Werkendam

...beloont
Creativiteit sleutel modern personeels management

...verandert
De geschiedenis van de kantoorarchitectuur