In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2004

advertenties
www.deondernemer.com
www.sitesupport.nl
www.storimansenpartners.nl
Goede voorbereiding van bedrijfsoverdracht kan veel ellende voorkomen
'Eén ochtendje praten kan je bedrijf redden'

Uit recent onderzoek blijkt dat de komende tien jaar ruim 100.000 ondernemers hun bedrijf zullen overdragen. Driekwart hiervan heeft de opvolgingsprocedure echter nog niet geregeld. Als gevolg hiervan wordt 30% in zijn voortbestaan bedreigd. Een schokkend cijfer vindt ESJ, dat zich onlangs in een nieuw pand in Breda vestigde. Een goed voorbereide overnametransactie kan koper en verkoper een hoop gedoe besparen.


"Teveel bedrijven hebben hun opvolgingsprocedure niet goed geregeld." vinden Jan van Wijngaarden en Alphons van de Ven van ESJ.

Ondernemers zijn vaak wat huiverig om over hun opvolging na te denken. Registeraccountant Jan van Wijngaarden verklaart dit als volgt: "Een ondernemer kijkt vaak op tegen het moment dat hij de onderneming overdraagt en niet meer als 'de ondernemer' wordt gezien. Daarom wacht hij te lang met het opstarten van het denkproces. Voor het hele proces zou hij drie tot vijf jaar moeten uittrekken. Als je daar professionele hulp bij betrekt bewaar je de rust. Eén ochtendje praten kan je bedrijf redden. Bij een kleine bedrijfsoverdracht lopen wij in een halve dag een checklist door waarbij alle aspecten aan de orde komen."

Emotioneel
Belastingadviseur Alphons van de Ven geeft aan dat bedrijfsopvolging een complex en emotioneel proces is. "Een ondernemer moet zich afvragen wat zijn persoonlijke doelstellingen zijn bij de verkoop van zijn bedrijf. En zijn die ook reëel? De volgende vraag is dan of de waarde van de onderneming voldoende is voor wat hij voor zijn pensioen nodig heeft. En zo niet, kan hij daar nog naar toe werken?" Van Wijngaarden beaamt dit: "Een toevallige koper is niet altijd de beste koper voor het bedrijf. En ook de hoogste prijs is niet altijd de beste, met het oog op continuiuml;teit van de onderneming. Als de zaak door onvoorziene omstandigheden ineens heel snel verkocht moet worden is het helemaal belangrijk je daarbij goed te laten adviseren."

Vastleggen
Beide adviseurs hameren er op zaken goed vast te leggen. Van Wijngaarden: "En dat begint al bij het eerste gesprek. Als je alles goed vastlegt ontstaan er geen misverstanden die later kunnen escaleren. Natuurlijk kost een adviseur geld, maar het kan je heel veel opleveren. Van de Ven vult aan: "Een koper heeft een juridische onderzoeksplicht, een verkoper heeft een informatieplicht. Vergelijk het maar met het kopen van een auto, die laat je ook keuren.

Pakket
Bij een bedrijfsoverdracht komen niet alleen financiële en fiscale aspecten aan de orde. Ook zaken als het personeel, onroerend goed, afhankelijkheid van klanten en leveranciers zijn belangrijk".
Het ministerie van Economische Zaken heeft samen met de Vereniging van de Kamers van Koophandel (VVK), MKB-Nederland en VNO-NCW een pakket ontwikkeld om het proces van bedrijfsoverdrachten te vergemakkelijken. Het overdrachtspakket bestaat uit drie informatiebrochures die ieder een onderdeel van de bedrijfsoverdracht behandelen en antwoord geven op vragen als: Welke fasen moet ik bij een bedrijfsoverdracht doorlopen? Aan welke eisen moet een koper voldoen? Hoe krijg ik de beste verkoopprijs? Wie zijn de sleutelfiguren binnen het bedrijf? Het pakket is gratis verkrijgbaar.

Meer informatie
Internet: www.esj.nl en
www.kvk.nl/overdrachtspakket


...onderneemt
Het grootste zakelijke platform in Zuidwest Nederland

...start
"We maken kabaal voor de ondernemer"

...prikkelt
Kritische (zelf)reflectie prikkelt uw ondernemersgeest

...redt
'Eén ochtendje praten kan je bedrijf redden'

...spreekt
Maij-Weggen spreekt op eindejaars- bijeenkomst KvK

...bespaart
Tijdig uitschrijven bespaart geld

...deponeert
Boete bij te laat deponeren

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werft
Regionaal dagblad ideaal voor personeelswerving

...informeert
Ondernemen doe je met een coach

...organiseert
Ondernemersgala 2004 En de winnaar is...?

...rijdt
Zakelijk onderweg

...roept
Havenburgemeesters roepen op tot bovenregionaal beleidsplan

...acquireert
Zeeland Seaports: meer aandacht voor acquisitie

...vervoert
Havens zijn heel belangrijk voor de Zeeuwse economie

...behartigt
Vrijland nieuwe voorzitter Port Promotion Council Zeeland

...ontwikkelt
Ontwikkelingen in de kanaalzone

...bindt
Clustervorming bindt industrie aan Zeeland

...ontwikkelt
Infrastructuur en arbeid belangrijke vestigings- voorwaarden

...vraagt
Gevraagd: Technisch personeel

...groeit
WCT bepalend voor economische toekomst Zeeland

...netwerkt
Netwerken in de regio

...bezoekt
Sfeer, bereikbaarheid en keuze winkelaanbod doorslaggevend voor bezoek aan binnenstad

...huisvest
Nieuwe internetsite funda in business