In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

'Van idee tot uitverkochte zalen'
Denktank van Marco Borsato bij Communicatie Netwerk Baronie

Het CNB (Communicatie Netwerk Baronie) is een netwerk van communicatiespecialisten woonachtig en/of werkzaam in de Baronie van Breda. Het CNB organiseert regelmatig bijeenkomsten waar specialisten uit het vakgebied nieuwe ontwikkelingen schetsen. Begin juni hield Chris Havinga van The Entertainment Group een lezing over Symphonica in Rosso. De succesvolle najaarstour van Marco Borsato. Wat begon als een idee groeide uit tot een mega-event: maar liefst tien keer is het Gelredome in het najaar uitverkocht!


Chris Havinga.

Chris Havinga is manager van The Entertainment Group Events en gespecialiseerd in feestelijke- en zakelijke evenementen. Kernwaarden van zijn business unit zijn creativiteit, maatwerk, kwaliteit en balans in de diverse event-onderdelen.
Kernwaarden die hij ook inzet in de activiteiten rond Marco Borsato. Wie denkt dat deze rasartiest op zijn lauweren rust en voorborduurt op eerdere successen, slaat de plank behoorlijk mis. Een team van creatieveling is samen met Marco Borsato en zijn vaste componist John Ewbank continu bezig om de kwaliteit hoog te houden en zelfs te verbeteren en te vernieuwen.
Steeds worden nieuwe ideeën gespuid, overdacht en uitgewerkt om de trouwe schare fans te verrassen en nieuw publiek aan te spreken. "Elke release moet spraakmakend zijn en innovatief."

'Het moet kloppen'
Marco Borsato is uitgegroeid van een Soundmix-show-kandidaat tot een topartiest in Nederland. Havinga: "Van Marco worden meer cd's verkocht dan van U2, om maar iets te noemen. Hij is de meest gedraaide artiest op de radio en zijn concerten zijn steevast in een paar uur uitverkocht." Havinga vertelt dat Borsato een artiest is die veel doelgroepen aanspreekt. "Zijn fans vind je in de leeftijd van 15 tot 45 jaar. Bovendien is het gewoon een hele aardige jongen.

Kijk je kan als management natuurlijk van alles bedenken om een artiest te promoten maar het moet kloppen, het moet passen bij de artiest. Marco is puur en hij kan waar maken wat het publiek van hem verwacht.
Hij is een artiest die echt alles geeft. Voor ons is hij dan ook een hele prettige artiest om mee te werken."

WarChild
Het management van Marco Borsato heeft, in de carrièreplanning, een aantal uitgangspunten: Borsato moet dicht bij zijn publiek blijven, concerten moeten bijzonder blijven (dus niet elk jaar), beperkte merchandising en de man is geen merk maar een uniek persoon.
Zo is hij verbonden aan WarChild, een organisatie die zich inzet voor kinderen in (voormalige) oorlogsgebieden . Een promotiestunt? Het lijkt vals gedacht. "Nee, geen promotionele activiteit. WarChild past bij de ideeën van Marco. Hij wil zich enorm graag inzetten voor kinderen die minder kansen hebben gekregen en vreselijk dingen hebben meegemaakt. Keihard-zakelijk gezien is zijn inzet voor WarChild voor het management misschien minder. Want vergis je niet: als hij voor WarChild op pad is geweest, is hij voor ons drie weken niet aanspreekbaar. Het grijpt hem enorm aan. Logisch natuurlijk."

Havinga kan de humor inzien van de vraag van een toehoorder of de vrouw van Borsato, Leontien Ruiters, door het management bij de artiest is bedacht. "Nee, natuurlijk niet. Op artistiek-creatief vlak houdt The Entertainment Group zich met Borsato bezig. Met zijn persoonlijke leven bemoeien we ons niet." Over het reclamespotje met Snoop Dog is enige discussie geweest, vertelt Havinga.


"Snoop Dog is zo'n andere artiest dan Marco. De rapper heeft een wat dubieus verleden waar we Marco niet mee in verlegenheid wilden brengen. Toch is het een leuke reclame geworden en heeft Marco er veel positieve reacties op gekregen. Nee, we hebben er geen spijt van."

Symphonica in Rosso
Havinga: "Aanleiding voor de concertserie Symphonica in Rosso waren de succesvolle Symphonica concerten in België. Toch moesten we voor Nederland een iets andere insteek kiezen.
Belgen zijn wat traditioneler, die concerten waren iets klassiek van aanpak. We wilden in 2006 in Nederland echt iets aparts doen. Daarom zijn nieuwe arrangementen geschreven zodat Borsato zich kan laten gelden. Hij is ook krachtig, dan mag hij laten zien. Vanwege zijn roots hebben we er een Italiaans tintje aangegeven. In Rosso, dus ja. Rood is het thema van het concert en dus ook zijn nieuwe single. Rood past bij Marco. Rood is passie, liefde en hartstocht. Bovendien is het een kleur die je goed kan gebruiken in je communicatie-uitingen en aankleding van de concerten."

Voor het ontwerpen van een beeldmerk van de concertserie is tattoo-kunstenaar Henk Schifmachter gevraagd. "Hij ontwierp een stoer logo dat de sfeer van het concert symboliseert."

Zoals binnen een bedrijf de interne doelgroep het eerst wordt voorgelicht, zijn de trouwe fans van Borsato als eerste ingelicht over de nieuwe tour. "Zij kregen ook als eersten de gelegenheid om kaarten te kopen. We hadden als target vier concerten, misschien zouden het er acht worden. Uiteindelijk zijn tien concerten uitverkocht. Ongelofelijk."

Meer informatie:
www.cnbnetwerk.nl
www.entertainmentgroup.nl
www.marcoborsato.nl


...denkt
Denktank van Marco Borsato

...adviseert
Professioneel overkomen

...kampt
Hoezo Personeelstekort!?

...ontstaat
New Rebel Motorcycles

...inspireert
Syntens Summer Experience

...opent
Veilig Ondernemen portal

...begeleidt
Subsidieregeling startende exporteur verruimd

....steunt
PaFemme steunt allochtone vrouwen

...viert
Uitstellen zorgt voor de juiste VETkwaliteit!

...biedt
ING Bank en Avans Hogeschool

...werkt
Nieuwe directievoorzitter Rabobank Breda

...rijdt
Zakelijk onderweg

...golft
Richard Krajicek Foundation

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...zorgt
Monument wordt woonproject voor kinderen

...spreekt
In 't kort

...gestart
Veranderingen bij 'de Ondernemer'

...geeft
Brabant extra economische slagkracht

...overlegt
Innovatieve technieken in de fruitteelt

...groeit
Nederlandse kantorenmarkt

...constateert
Startende ondernemers

...start
Startbedrijf.nl als je een eigen zaak wilt