In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Professioneel overkomen bij verschillende bevolkingsgroepen

Oude mensen zeuren, homo's zijn luidruchtig en een Sri Lankaan kijkt je niet aan wanneer hij of zij met je praat. Dit zijn een paar voorbeelden van hoe we de verschillende bevolkingsgroepen in hokjes plaatsen. In werkelijkheid zijn deze vooroordelen natuurlijk niet waar. Daarom is het voor ondernemers goed te weten dat ze meer markten aanboren, wanneer ze zich verdiepen in de verschillende bevolkingsgroepen. Peer Stoop van Ikarus in Dongen geeft trainingen en advies op het gebied van integriteit en diversiteit.


Peer Stoop.

Homoseksualiteit wordt niet meer verborgen gehouden, vrouwen hebben functies die vroeger door mannen gedaan werden, allochtonen leven volgens hun eigen normen en waarden in Nederland en mindervaliden nemen deel aan de arbeidsmarkt. Nederland verandert steeds. In ons dagelijks leven en op het werk roept dit vragen op. Want hoe benaderen we bijvoorbeeld nieuwe medewerkers uit een andere cultuur met een andere achtergrond of een andere levenswijze? En hoe komen bedrijven op een professionele manier over?

Ikarus is gespecialiseerd in het verzorgen van trainingen in diversiteit, diversiteitmanagement, integriteit en interculturalisatie en kan antwoord geven op onder meer bovenstaande vragen. Peer Stoop, oprichter van Ikarus: "Onder diversiteitmanagement verstaan we de relatie tussen verschillende bevolkingsgroepen. Daarmee bedoel ik de relatie tussen bijvoorbeeld allochtonen en autochtonen, homos en hetero's en jong en oud." Stoop vervolgt: "Wie niet tijdig anticipeert en adequaat reageert op onze constant veranderende samenleving, kan niet professioneel werken. Dit gaat ten koste van opbrengst en marktpositie van bedrijven en organisaties." Verder is Ikarus gespecialiseerd in het geven van advies en in het participeren in en het leiden van projecten. Peer Stoop: "Hierbij wordt uitgegaan van het principe dat iedereen uniek is en dat het belang van socialisatie, cultuur, moraal en godsdienst niet onderschat mogen worden. Hoe mensen reageren op anderen is niet aangeboren maar aangeleerd tijdens de socialisatie."

Immigratie- en Naturalisatiedienst
Peer Stoop heeft acht jaar bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gewerkt, de laatste drie jaar werkte hij er als trainer en coach. Hier hield hij zich voornamelijk bezig met asielproblematiek. Door zijn ervaringen kreeg Stoop een brede achtergrond en later heeft hij zich nog gespecialiseerd door studie. In november vorig jaar heeft hij de stap gezet en is voor zichzelf begonnen.

Peer Stoop: "Altijd wilde ik mensen al iets leren en informatie overbrengen. Eigenlijk is best vreemd, want vroeger wilde ik nooit een eigen zaak." Klanten en samenwerkingspartners van Ikarus zijn sociale diensten, scholen, gemeenten, uitzendbureaus, detacheringbureaus en andere organisaties in het bedrijfsleven, zoals bijvoorbeeld Jellinek, de instelling voor verslavingszorg en -preventie, in Amsterdam. Daarnaast werkt hij ook regelmatig samen met andere bureaus die een vergelijkbare visie hebben op het geven van training en advies, zoals bijvoorbeeld Osmo consult uit Oosterhout.

Niet alleen verschillende culturen
Peer Stoop: "Vaak is het goed meer te weten over andere bevolkingsgroepen, want niet alleen mensen uit andere landen beschikken over een andere 'rugzak'. Met een rugzak bedoel ik dan alles wat ze tijdens hun socialisatie hebben meegekregen. Iedereen reageert vanuit de normen en waarden die hij of zij 'van huis uit heeft meegekregen'. Dat is een normaal menselijk gegeven. We worden hier pas mee geconfronteerd wanneer we met mensen gaan samenwerken of samenleven.

Dan ontstaat de situatie dat je denkt iets netjes en correct te doen, dus volgens de manier die je hebt geleerd. Wanneer een collega, klant of soms zelfs je partner dan op een totaal andere manier reageert, raak je het spoor bijster. Dan blijkt dat goede bedoelingen niet altijd een goed resultaat hebben." De ondernemer vervolgt: "Werken aan goed diversiteitbeleid is daarom onontbeerlijk. Want wie niet adequaat en goed onderbouwd reageert, blijft achter de feiten aanlopen."

Meer informatie:
E-mail: ikarustraining@planet.nl


...denkt
Denktank van Marco Borsato

...adviseert
Professioneel overkomen

...kampt
Hoezo Personeelstekort!?

...ontstaat
New Rebel Motorcycles

...inspireert
Syntens Summer Experience

...opent
Veilig Ondernemen portal

...begeleidt
Subsidieregeling startende exporteur verruimd

....steunt
PaFemme steunt allochtone vrouwen

...viert
Uitstellen zorgt voor de juiste VETkwaliteit!

...biedt
ING Bank en Avans Hogeschool

...werkt
Nieuwe directievoorzitter Rabobank Breda

...rijdt
Zakelijk onderweg

...golft
Richard Krajicek Foundation

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...zorgt
Monument wordt woonproject voor kinderen

...spreekt
In 't kort

...gestart
Veranderingen bij 'de Ondernemer'

...geeft
Brabant extra economische slagkracht

...overlegt
Innovatieve technieken in de fruitteelt

...groeit
Nederlandse kantorenmarkt

...constateert
Startende ondernemers

...start
Startbedrijf.nl als je een eigen zaak wilt