In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2000













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Bedrijven
Concepts-ICT
BVR-Groep
Gemeente Oosterhout
Tulip Inn Keyser Breda
West-Vitaal
Succesvolle samenwerking van het West-Brabantse bedrijfsleven WEST-VITAAL op vele fronten actief

Samenwerking
"Samenwerking moet tot voordelen leiden voor alle partijen". Dit stelt de heer Marc de Haas, projectmanager West-Vitaal bij de regionale ontwikkelings maatschappij N.V., REWIN West-Brabant. Onder de overkoepelende noemer West-Vitaal nemen REWIN en de Kamer van Koophandel initiatieven voor een breed scala aan activiteiten. Dit varieert van de aanpak voor revitalisering van oudere industrieterreinen tot de gezamenlijke inkoop van nutsvoorzieningen en de ontwikkeling van multimodale vervoersvoorzieningen. De doelstelling van de verschillende West-Vitaal projecten is wel hetzelfde. Huub Dormans die vanuit de Kamer van Koophandel Projectmanager West-Vitaal is, licht dit toe: "Alle activiteiten richten zich op de versterking van de regionale economie van West-Brabant en het concurrentievermogen van West-Brabantse bedrijven.

Grote kortingen door gezamenlijke inkoop.
Al vrij snel heeft West-Vitaal een breed draagvlak weten te creëren. Projectmanager Marc de Haas vertelt: "op 11 bedrijventerreinen in West-Brabant is West-Vitaal nu al actief. Bijvoorbeeld voor het gezamenlijke inkopen van electriciteit. Grote "vrije" bedrijven, georganiseerd in de Stichtingen Energie-Inkoop Moerdijk en de Stichting Synergie Bergen op Zoom, besparen in het komende jaar zeker 20% op hun elektriciteitsprijs. Wij hebben daarbij vanuit West-Vitaal vooral een initiÎrende en coordinerende rol vervult". De eerste resultaten mogen er zijn, zoals ook voorzitter Basters van de Stichting Energie-Inkoop Roosendaal e.o. aangeeft. "Voor middelgrote, nog niet-vrije gebruikers is een gemiddelde korting van 15% om te beginnen een goed resultaat. En vanaf 2002 kijken we wel weer verder".

Containerterminals in Oosterhout en Bergen op Zoom
Ook op het gebied van intermodaal transport is West-Vitaal actief. Initiatieven voor een containerterminal in Oosterhout hebben geresulteerd in een containeroverslag bij Rietveld Logistiek op industrieterrein Weststad. "Overigens is door de voortvarendheid van de gemeente en de snelle besluitvorming van de ondernemers de realisatie hiervan een uitstekend voorbeeld van supersnelle en effectieve samenwerking. Half oktober 2000 zal hier het eerste schip gelost worden". Volgens de Oosterhoutse wethouder Y. de Boer (VVD, EZ) draagt dit initiatief een steentje bij aan de vervoersproblematiek. "Met dit initiatief worden de files zeker niet van de weg gehaald, maar het remt in ieder geval de groei van het probleem".

Recent is een onderzoek naar de kansen voor multimodaal vervoer in West-Brabant door de Initiatiefgroep Multimodaal West-Brabant. Verschillende partijen zijn hierin actief. De heer de Haas van REWIN is namens West-Vitaal een van de leden van deze initiatiefgroep. "In de initiatiefgroep participeren ook het Multimodaal Coördinatie en Adviescentrum en de vervoersondernemers Van den Bosch en Jan de Rijk, de Gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal". De uitkomst van het onderzoek is duidelijk. De Haas: "Op korte termijn kan worden gestart met een binnenvaartcontainerterminal in de Theodorushaven bij Van den Bosch Transporten in Bergen op Zoom. Roosendaal vormt een goede basis voor het realiseren van een openbaar spoorterminal op de middellange termijn".

Samenwerking loont
"West-Vitaal is een breed netwerk van ondernemers, gemeenten, specialisten en intermediaire organisaties die ervaring hebben in soortgelijke projecten. Het zijn echter wel de gezamenlijke bedrijven die uiteindelijk een project succesvol van de grond tillen", stelt de heer Dormans. En ook de zaken die minder lopen hebben een positieve kant. "Natuurlijk zijn het niet alleen de succesfactoren, maar ook de knelpunten uit eerdere projecten die bruikbaar zijn voor de bedrijven die soortgelijke projecten willen uitvoeren. De heer de Haas geeft dit tot afsluiting als volgt weer: "Voor iedereen is er winst te behalen uit de West-Vitaal samenwerkingsprojecten. Deze winst is niet altijd in de vorm van geld uit te drukken door bijvoorbeeld kostenbesparingen op het gebied van energie en afval. Ook beter onderhoud van het bedrijventerrein, beter contact met andere bedrijven en de lokale overheid zijn belangrijke voordelen. In ieder geval kan gesteld worden dat er duidelijk win-win oplossingen voor economie en milieu voortkomen uit deze samenwerkingsprojecten. En dat is in ieders belang".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectmanagers van West-Vitaal.
Marc de Haas, tel. 076 - 56 46 783
Huub Dormans, tel. 076 - 56 46 936


...informeert
De Ondernemer: Nieuw voor het bedrijfsleven

...schenkt
Gestolde emotie waar kies je voor?
Nostalgie of trends

...start
"De eerste 2 jaren zullen pittig zijn" Startende ondernemer Niels van Loon

...communiceert
BKD West-Brabant: Netwerken in eigen regio

...switcht
“Een politicus is ook een ondernemer” Joost Gielen switcht van politiek naar bedrijfsleven

...leert
Wie kan een ondernemer verder helpen?

...adviseert
Wat willen we met wap?

...bespreekt
Een katechismus, daar lijkt het op Gedragscode brengt de discussie over integriteit in de organisatie op gang