In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2004

advertenties
www.deondernemer.com
www.sitesupport.nl
www.storimansenpartners.nl
Ruud Gommers:
"Outsourcing is strategisch gezien de beste keuze"

Een zo hoog mogelijk bedrijfsresultaat behalen? Besteed delen van het bedrijfsproces uit. Ruud Gommers heeft zich met zijn Oosterhouts bedrijf 'Offsource IT' gespecialiseerd in de strategie van het outsourcen. Hij heeft goede samenwerkingsrelaties opgebouwd met betrouwbare Roemeense bedrijven en twee Nederlandse ondernemingen (een call center en een bedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van credit management). Gommers geeft advies en bemiddelt.


Ruud Gommers van Offsource IT legt uit dat outsourcen vaak een strategische beslissing is.

Voor bedrijfskundige drs. Ruud Gommers begon het avontuur toen hij in 1999 naar Roemenië afreisde om twee kinderen te adopteren. In 2003 ging hij terug om meer te ontdekken over hun achtergrond. Gaandeweg werd hij ook steeds meer geboeid door de mogelijkheden om zaken te outsourcen naar Roemenië. Inmiddels is hij een deskundige op dit gebied geworden en spreekt ook over dit onderwerp op symposia en congressen. Met zijn bedrijf Offsource IT bemiddelt hij sinds 1 januari 2003 tussen Nederlandse bedrijven die zaken uit willen besteden, waaronder IT-projecten en Roemeense bedrijven. Gommers: "Offsource IT verzamelt kennis over outsourcing en brengt bedrijven en overheidsinstanties in contact met betrouwbare aanbieders. Ook adviseert het over samenwerkingsverbanden en berekent het op welke manier klanten de grootste bedrijfsvoordelen kunnen behalen." Het zelfstandig ondernemerschap bevalt de Oosterhouter goed. Ruud: "Het contact met andere mensen vind ik heerlijk, vooral het netwerken. Ik vind het erg leuk om bedrijven, die wat voor elkaar kunnen betekenen, met elkaar in contact te brengen. Een ander voordeel is dat je je eigen successen kunt vieren als het goed gaat." Maar het ondernemersschap heeft ook voor Gommers een keerzijde. "Het zelf klanten zoeken als éénpitter kost veel inspanning. Daarom heb ik voor Offsource IT een freelance partner gezocht: Martijn Koë." Offsource IT bemiddelt ook in het uitbesteden van credit management activiteiten (debiteurenbeheer) en belactiviteiten (front office). Daarnaast heeft het bedrijf goede contacten waar Nederlanders gebruik van kunnen maken als ze in Roemenië willen investeren of zaken daar uitgevoerd willen zien.

Minder risico's en meer flexibiliteit
Volgens Ruud is outsourcing strategisch gezien de beste keuze. Hiermee kiezen bedrijven voor minder financiële risico's, meer flexibiliteit en lagere arbeidskosten. Het uitbesteden van werk naar het buitenland wordt ook wel offshore outsourcing genoemd. Ruud: "Na een gedegen onderzoek in 2003 heb ik een samenwerkingscontract getekend met een gerenommeerd IT-bedrijf in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Het is gespecialiseerd in het uitvoeren van buitenlandse IT-projecten en heeft 150 mensen in dienst. Volgens een onafhankelijk Frans onderzoeksbureau behoort dit bedrijf tot de beste acht van de 3.000 softwarebedrijven in Roemenië. In Boekarest studeren elk jaar 6.000 mensen af met informatietechnologie als afstudeerrichting. De dichtheid van computerdeskundigen op de totale bevolking is in Roemenië zeven keer groter dan in India en vijf keer groter dan in Rusland. IT-ers zijn goed opgeleid en hebben veel ervaring. De Roemeense cultuur sluit beter aan bij de onze dan die van India. Samenwerken en meedenken gaat daardoor goed tussen Roemenen en Nederlanders. Ook staat het Roemeense wetsysteem dichter bij dat van West-Europa in vergelijking van het systeem in India, Rusland of China. Daarnaast is de vliegafstand tussen Nederland en Boekarest maar tweeënhalf uur en het tijdsverschil slechts één uur. De opleidingen zijn zeer hoog en de arbeidskosten zijn erg laag."

Alleen voor de geleverde dienst betalen
Ruud: "Bij het benutten van kansen in lage lonen landen kun je kiezen uit drie mogelijkheden: (1) Zelf een bedrijf opzetten met alle risico's van dien. (2) Participeren in een buitenlands bedrijf met dezelfde risico's. Voor MKB-bedrijven is het het beste om (3) gebruik te maken van een outsourcingspartner. Hierbij betaal je alleen voor de geleverde dienst. Je hebt niet de zorg om werknemers aan het werk te houden. Ook heb je geen overheadkosten zoals huur of koop van het bedrijfspand en energiekosten. Bovendien kost het veel tijd en geld om in een onbekend land iets op te bouwen." Volgens Gommers heeft Nederland een achterstand opgelopen op IT-gebied: "Amerika begon tien jaar geleden met uitbesteden van werk naar lage lonen landen en kon daardoor de arbeidsproductiviteit snel opvoeren. Nederland is hier pas de laatste jaren, zij het aarzelend, mee begonnen. Doordat het economisch slecht gaat en de prijs behoorlijk onder druk staat, zie ik echter een kentering. Nu moeten we wel goedkoper produceren. Gevolg: meer bedrijven zaken gaan uitbesteden naar andere landen." Gommers heeft goede hoop op Roemenië: "Dit land, en vooral de jongere generatie, is ambitieus. Roemenië wil het belangrijkste land worden op computergebied van Midden- en Oost-Europa."

Meer informatie
Internet: www.offsource.it
E-mail: ruudgommers@offsource.it


...werkt
Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste bedrijfsmakelaar

...start
"Outsourcing is strategisch gezien de beste keuze"

...steunt
Helikopterview over
uw onderneming

...bundelt
Avans, Syntens en KvK bundelen krachten

...proeft
Gun een scholier een kijkje in de keuken

...huisvest
Over bedrijfs onroerendgoed gesproken...

...onderneemt
Immocom. Kennis
van zaken

...verschijnt
Kantorenproject op goede locatie

...realiseert
Voorspoedige ontwikkelingen op Borchwerf II

...informeert
Twaalfde kantoorstad van Nederland

...bekritiseert
NVM: Nota ruimte geeft onvoldoende uitwerking van beleid naar uitvoering

...stijgt
Zeeland: waarde utiliteitsbouw stijgt

...spreekt
Samenwerking tussen de drie O's is van groot belang

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De beleggings- adviseurs