In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Columns
Ron Gregoor
mr. H.G.M. Daemen
Mr. E.J.L. Mulderink
Dimitri Duine
Willem-Peter Kriek
Een dynamische bank in een dynamische stad
Willem-Peter Kriek is
directievoorzitter bij
Rabobank Breda





Wij zijn de enige, échte Bredase bank! En dat is geen grootspraak. We kunnen onszelf namelijk niet verplaatsen, want zijn statutair verplicht in deze stad ons werkgebied te hebben. Onze verwantschap met Breda is dan ook zeer sterk en daar vloeit een bijzondere verantwoordelijkheid uit voort, vinden wij. Rabobank Breda zet (van oudsher) hoog in om dynamiek en leefbaarheid in de stad te krijgen ... en te houden. Dat is voor ons de onderliggende drive waarom we doen, wat we doen.

Een warm hart
En dat heeft inmiddels de nodige vruchten afgeworpen, niet in de laatste plaats op maatschappelijk vlak. Zo hebben wij een paar jaar geleden een coöperatiefonds opgericht dat initiatieven honoreert die bijdragen aan een positieve samenhang in de maatschappelijke omgeving. Verder proberen we - onder andere middels sponsoring en het geven van donaties - ons steentje bij te dragen, daar waar het gaat om de uitstraling van de stad. Tal van lokale evenementen dragen wij een warm hart toe.

De weg die 'Succes' heet
Uiteraard spreken we ook op economisch vlak een flink woordje mee. We zijn niet voor niets bankier. Wij steken geld in bedrijven, in deze markt en dan is het natuurlijk wel belangrijk een visie te hebben op hoe Breda zich behoort te manifesteren om die economische impulsen op kracht te houden. Dat brengt me wel meteen op een puntje van kritiek. Als ik namelijk kijk naar alle verschillende nota's die er op tafel liggen dan kan ik me niet aan de gedachten onttrekken dat er onvoldoende regie is op de kernpunten van het beleid. Zo blijf ik ervoor pleiten dat er een 'Masterplan' moet komen met daarin opgenomen de karakteristieke keuzes voor deze stad. Het wordt namelijk hoog tijd dat die piketpalen geslagen worden, die leiden naar de weg die 'Succes' heet.

Citymarketing
Breda benut haar eigen kracht namelijk nog steeds niet optimaal. Er zit nog meer in het vat, daar ben ik van overtuigd. Echter, de dynamiek die hoort bij de ontwikkeling van deze stad kun je ook zelf organiseren. Die energie kun je zelf geleiden, op zo'n manier dat zij door iedereen herkend en dus onderschreven wordt. Dat geeft veel meer houvast voor je citymarketing: Hoe gaan we Breda nationaal maar zeker ook internationaal op de kaart zetten? Een ontwikkeling op dit moment is bijvoorbeeld dat steeds meer bedrijven over de grenzen heen kijken. Een goede ontwikkeling op zich, maar het is niet de bedoeling dat we de 'echte' Bredase bedrijven vergeten. De wijzer van de weegschaal moet niet overslaan naar het internationale. Het zou fout zijn ons over te geven aan de denkwijze 'Wat van ver komt is lekker!'. Ik ben dan ook van mening dat de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging een nadrukkelijke gesprekspartner voor de gemeente dient te zijn om dit alles in balans te houden.

Innovatieplatform
Andere zaken waar een (nog) sterke(re) focus op moet komen te liggen? Een blik op de verschillende Bredase bedrijventerreinen vertelt me in ieder geval dat er behoefte is aan een herstructureringsfonds voor de revitalisering van de Krogten. Net zoiets als stadsherstel, waarin wij óók participeren, voor de historische stad. Gezien vanuit het feit dat innovatie de toekomst heeft, vind ik verder dat de gemeente wat meer de regie mag pakken in het 'Innovatieplatform'. En een derde punt dat ik toch wel graag even wil aan stippen, is dat ik 'Microkrediet' - het stimuleren van 'klein' ondernemerschap - momenteel een beetje mis.

Poort van Brabant
Breda is 'De Poort van Brabant'. Een warme woonstad, die nog wel eens heel ver kan komen. Sterker nog: heel ver gaat komen. Maar een belangrijke voorwaarde is dan wel dat er iets meer regie moet komen. Breda heeft alle kwaliteiten in zich om boven dat spreekwoordelijke maaiveld uit te komen en zowel nationaal als internationaal erkend én herkend te worden. Het is de moeite waard daarvoor de handen uit de mouwen te steken!




...verkoopt
Nederland wordt een cadeaubonnenland

...verandert
Elk seizoen is weer anders

...zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...onderneemt
REWIN ondersteunt Bredase ondernemers met uniek concept

...start
Een vliegende start met Youpla

....ontvouwt
Activiteiten KvK in 2008

...leert
Export subsidie regeling PSB verruimd

...verkent
Barcelona verkennen

...geeft inzicht
Gezond eten voor ouderen

...helpt
Toppers helpen MKB

...biedt
Bolides op Rosada

...studeert
Foppe bij Avans

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...kijkt
Filmevenement in Amerikaanse stijl

...golft
Golfen ook voor jongeren

...revitaliseert
Nieuwe episode in opknapbeurt Krogten

...plant
Grote werkgever

...bouwt
Uniek wonen in het Bredase station

...bindt
Nieuw leven in de brouwerij

...werkt samen
Samenwerken over de grens

...koestert
Breda koestert haar studenten

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...ontwikkelt
De vliegende auto

...krijgt
MKB krijgt gratis advies

...groeit
Forse groei van postorderbedrijven

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...besteedt
Bezoekers Breda geven meer geld uit

...komt bijeen
Nassaulezing

...begint
Heuvel wordt dynamische wijk

...communiceert
Jonge ondernemer in oud gebouw

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbeterdt
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters