Industrieterrein Noordland is nog niet geheel ingevuld met bedrijven. Op de luchtfoto in het kantoor van de wethouder is de oppervlakte van honderd voetbalvelden gereduceerd tot een aantal vierkante centimeters groen. "Het heeft de bestemming bedrijventerrein. We willen daarmee aan de slag. Alleen is de grond niet van de gemeente. Het is van de mooie blauwe fabriek die daar staat, General Electric Plastics," wijst Van der Weegen naar de luchtfoto. Eind jaren tachtig kocht General Electric Plastics het terrein van de gemeente. Het waren conjunctureel mindere jaren en het bedrijf wilde graag een strategische grondreserve hebben. Inmiddels is de gemeente erin geslaagd de eerste 21 hectare grond van General Electric Plastics terug te kopen. Van der Weegen: "We zijn in overleg om meer grond terug te kopen. Uiteraard moet dat in goede samenwerking gaan. Wij erkennen de bedrijfsbelangen van General Electric Plastics en willen hen dan ook op geen enkele manier blokkeren. Maar wij zien in de grond op Noordland een ideale locatie voor een bloeiend bedrijventerrein. Achterliggende gedachte is, nu de economie op volle toeren draait, om zoveel mogelijk werkgelegenheid te creëren." Een ander motief van de gemeente is het streven naar een grotere verscheidenheid in de bedrijvenstructuur. Belangrijk om conjunctuurschommelingen mede op te vangen. Als alle bedrijven bijvoorbeeld hetzelfde zouden produceren en de klad zou in de branche komen, krijgt ook de gemeente een probleem.
Parkmanagement
De 21 hectare gemeentelijk bezit wordt momenteel bouwrijp gemaakt. Men heeft ondertussen aan een aantal bedrijven een grondaanbieding gedaan. Erik Hommel, medewerker van het bureau Economische Zaken, is belast met de verkoop van de grond aan het bedrijfsleven. Hij vertelt: "Er is al één stuk grond verkocht. Daarnaast hebben we een paar percelen waarvan de verkoop nagenoeg rond is. Het ziet er goed uit." In potentie zou het invullen van het nieuwe bedrijventerrein een realisatie van zo'n 500 arbeidsplaatsen betekenen. Op bedrijventerrein Noordland wordt ook gestreefd naar parkmanagement. Bedrijven verzorgen gezamenlijk bijvoorbeeld beveiliging of inkoop van energie. De gemeente stimuleert het samenwerken van bedrijven. Dat gebeurt onder meer door het oprichten van een vereniging van eigenaren.
Tekening van het te ontwikkelen bedrijventerrein De Oude Molen. Rechts op de kaart de geplande A4
Oude Molen
De gemeente Bergen op Zoom zit zeker niet stil. Naast het havengebied en industrieterrein Noordland is men ook bezig met bedrijventerrein de Oude Molen in Halsteren. Van der Weegen vertelt: "In Noordland kiezen we voor grotere bedrijven. Het is een omgeving met allemaal kolossale gebouwen en bedrijven. Als je tussen die grotere panden een klein bedrijf zet, heeft die kleine toch automatische minder uitstraling. Terwijl de betreffende ondernemer, terecht, heel trots is op zijn bedrijf. Wij hebben bewust gekozen om op Noordland grotere bedrijven met kavels van minimaal 10.000 m te huisvesten. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan om met de uitbreiding van bedrijventerrein Oude Molen ook kleinere bedrijven een goede locatie te bieden." Op zo'n 20 hectare zal er plaats zijn voor uiteenlopende bedrijven. Iets meer dan vijf hectare bedrijfsgrond zal een zichtlocatie hebben aan de toekomstige A4. Inmiddels is het ontwerp bestemmingsplan Oude Molen ter visie gelegd en wordt vaststelling in de vergadering in juni 2001 verwacht.
Trots op bedrijvigheid
Bergen op Zoom is met recht trots op haar bedrijvigheid. Voor internationaal georiënteerde bedrijven biedt de stad een gezonde voedingsbodem. De grootste werkgevers van West Brabant zijn in Bergen op Zoom te vinden. Aansprekende bedrijven zoals General Electric, Philip Morris, Bruynzeel en Akzo Resins kiezen bewust voor Bergen op Zoom. Behalve veel grote en middelgrote industrie huisvest de stad ook een fors aantal kantoren en is er een bloeiende middenstand.