Stomerij De Zon verruimt horizon
Stomerij De Zon uit Terneuzen zal nog dit jaar een geavanceerde natreinigingsmachine aanschaffen. Deze vervangt ้้n van de traditionele 'per'-machines van de stomerij. Reiniging met perchloorethyleen is usance in de stomerijbranche. Met de nieuwe machine speelt men prima in op de hoogste milieueisen. Voor de (sinds een half jaar) enige zelfstandige stomerij in Zeeuws-Vlaanderen zijn kwaliteit en milieu namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Directeur/eigenaar Laurens Diehl wil graag een voortrekkersrol vervullen en hij maakt zelf ook deel uit van de pr-commissie van de Netex, de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers.
Directeur Laurens Diehl van Stomerij De Zon
,,Alternatieve reinigingsmethodes komen eraan. Het oplosmiddel 'per' staat ter discussie. Het mag alleen nog toegepast worden als aan zeer strenge milieu-eisen wordt voldaan. Natreiniging met speciale zeepproducten, koolwaterstofreiniging en CO2-reiniging komen op. Ik laat me door alle mogelijke bronnen informeren over de ontwikkelingen in de branche. Zo zijn we zeer serieus bezig op het gebied van milieu: we hebben zelfs een compleet milieu zorgsysteem", aldus Diehl. Stomerij De Zon heeft weliswaar te kampen met een verontreinigde bodem, hoewel deze buiten de verantwoordelijkheid van de huidige leiding valt, wordt deze tot volle tevredenheid, gestart met de sanering van de bodem.
Diehl legt uit dat eigenlijk beter gesproken kan worden over reinigen dan stomen. ,,Het textiel wordt gereinigd in oplosmiddel en komt vervolgens droog uit de machine. Het Vlaamse 'droogkuisen' of het Engelse 'drycleaning' is dan ook beter op zijn plaats. Alleen bij de afwerking wordt stoom gebruikt".
Het business-to-business gebeuren neemt de laatste jaren gestaag toe bij de florerende stomerij uit Terneuzen. Inmiddels is bijna een kwart van de omzet afkomstig van de zakelijke markt. Overalls, pilotjacks, brandweerpakken en handschoenen uit menig Zeeuws-Vlaams industriebedrijf worden bij De Zon gereinigd, als ook de werkkleding van mensen die werkzaam zijn bij de bouw van de Westerscheldetunnel en voetbaltenues. Tevens doen bedrijven een toenemend beroep op de Terneuzense stomerij om hun personeel, zoals vertegenwoordigers, er zo representatief mogelijk te laten uitzien. ,,De bedrijven regelen dit als een soort van secundaire arbeidsvoorwaarden voor hun personeel. Het is namelijk belangrijk om er netjes uit te zien. Het is een soort extra dienstverlening van bedrijven aan hun mensen. Jammer is wel dat Zeeuws-Vlaanderen op dit gebied een beetje achterloopt bij de randstad."
Horecabedrijven
Horecabedrijven schakelen de stomerij in voor de kleding van hun personeel en hotelgasten, maar ook verpleeg- en verzorgingstehuizen besteden de was uit; bovenkleding van de bewoners (pantalons, overhemden, japonnen, rokken). Dit geschiedt vaak in nauwe samenwerking met wasserij Rentex Schelde-Lin uit Hulst dat voorziet in een totaalpakket voor dergelijke instellingen. De spullen die niet geschikt zijn om te wassen, gaan voor 'behandeling' naar de stomerij.
Diehl: ,,Wij bieden onze diensten aan afnamepunten aan, vari๋rend van kledingzaken en textielhandel tot supermarkten en schoenmakers. Voor detaillisten is de stomerijservice een extra dienstverlening naar de klanten toe. In totaal hebben we 33 depots in Zeeuws-Vlaanderen."
De grote reinigingsmachine is goud waard voor de stomerij
Onderhoud
Laurens Diehl legt uit dat het tijdig inschakelen van een stomerij narigheid kan voorkomen. ,,Je moet het zo zien dat mensen vaak hun kleding pas naar de stomerij brengen als die optisch vuil is. Maar een stomerij biedt ook een stukje onderhoud. Door het vuil weg te nemen komen de vezels van de kleding weer vrij te zitten, wordt slijtage minder, worden de oorspronkelijke eigenschappen van de stoffen hersteld en neemt het draagcomfort toe. Voor 1400 gulden een kostuum aanschaffen en dit vervolgens niet onderhouden is een beetje vreemd." Colberts, (linnen) damespakjes, wollen broeken, (zijden) overhemden, maar ook jeans en poloshirts: een opknapbeurt bij de stomerij doet 'wonderen'. 'Droogkuisen' kan niet altijd toegepast worden, zoals bij jasschorten van fysiotherapie- of tandartspraktijken, apotheken en laboratoria. Deze worden gewassen.
Personeel
Schaarste aan personeel heeft Laurens niet. ,,We hebben weinig verloop. Begga Hinneman en Tineke de Poorter zijn zelfs al meer dan 25 jaar in dienst." Hij geeft, samen met bedrijfsleider Paul van de Vijver, leiding aan een tiental mensen. ,,Ja, personeel wordt steeds mondiger, maar dat vind ik niet erg. Je moet ook weten wat er onder je mensen leeft. Zij hebben ook hun eigen leven en hun eigen achtergronden." De ondernemer vind het belangrijk om zich zo breed mogelijk te ori๋nteren. ,,Regeren is vooruitzien. Het zou getuigen van arrogantie om niet vooruit te blikken, eenvoudigweg omdat het n๙ goed gaat met het bedrijf. Openstaan voor veranderingen, weten wat er rondom je gebeurt en jezelf blijven ontwikkelen is erg belangrijk voor een gezonde bedrijfsvoering." Het 'De Zon-team' volgt regelmatig cursussen om de horizon te blijven verruimen. Men heeft immer oog voor innovatie. De milieuvriendelijke natreinigingsmachine wordt dan ook met open armen ontvangen.
|