In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2001

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be
Veel adviesdiensten gestart in 2000
2.292 West-Brabantse ondernemers erbij in 2000

In 2000 zijn er 2.292 West-Brabantse ondernemers bijgekomen: 136 meer dan een jaar eerder. Het aandeel van nieuwe ondernemers in de totale oprichtingen van bedrijven kwam hiermee, net als in 1999, uit op 64%. Dit was 1% lager dan het landelijke gemiddelde. De meeste starters begonnen een eenmanszaak; er kwamen in deze bedrijven 2.638 nieuwe arbeidsplaatsen bij.

Net als in de rest van Nederland startten de meeste ondernemers een adviesdienst (409). Zo kwamen er bijvoorbeeld veel eigen zaken op het gebied van economische dienstverlening (163) en automatisering (146). Ook werden veel ingenieursbureaus (100) en reclamebureaus (92) gestart. Naast de adviesdiensten waren de facilitaire diensten populair (341 starters), waaronder veel fotografen en beursorganisaties. Relatief veel West-Brabantse starters zaten ook in de persoonlijke dienstverlening (308). Zo werden er bijvoorbeeld 177 kap- en schoonheidssalons gestart. Een relatief hoog aantal starters viel verder te constateren in de bouw (278), met name in het aantal klusbedrijven. De detailhandel (233) en de groothandel (200) zaten hier kort achter. Veruit de meeste bedrijven werden gestart in Breda (808), gevolgd door Roosendaal (284), Oosterhout (261), Bergen op Zoom (231) Moerdijk (145) en Etten-Leur (129).

N.B: starters zijn personen die nog niet eerder als ondernemer werkzaam zijn geweest.

Een eigen zaak beginnen?
Een eigen bedrijf starten is niet iets 'wat je zo maar even doet'. Het vereist een goede voorbereiding. Jaarlijks starten in Nederland zo'n 50.000 mensen hun eigen zaak en vaak gaat daarmee een lang gekoesterde droom in vervulling. Maar na 5 jaar is de helft alweer (meestal niet vrijwillig) gestopt. Vaak een illusie armer en in een aantal gevallen een schuld rijker. Voor een aantal van hen is de droom geworden tot een regelrechte nachtmerrie.

Er komt nogal wat bij kijken voordat de opening van een eigen zaak kan worden gevierd. Een goede voorbereiding en een goed plan zijn daarbij heel belangrijk. Natuurlijk, ondernemen is risico nemen, maar er zijn genoeg manieren en handvatten om die risico's op een meer verantwoorde manier te nemen en om ze te beperken.

Klankbord
Het ontbreken van een goed plan is al jaren de belangrijkste reden waarom er zo veel mensen afvallen. Andere zaken die goed georganiseerd moeten worden zijn kennis van de markt, een goede financieringsopzet en voldoende zelfkennis. Met name in de voorbereidingsfase (maar uiteraard ook na de start) is het belangrijk om een goed klankbord te hebben. De kamer van koophandel kan in deze fase de starter uitstekend van dienst zijn en heeft hiervoor een uitgebreid producten- en dienstenpakket, zoals starterspakketten en individuele begeleiding, van het eerste idee tot de uiteindelijke inschrijving. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan van Schijndel van de kamer van koophandel, telefoon (076) 564 68 52, e-mail jschijndel@breda.kvk.nl

Informatieproducten voor starters
In de maand mei staan startende ondernemers centraal bij de kamer van koophandel. Hieronder volgt een overzicht van zaken die een starter goed kan gebruiken bij de voorbereiding. Daarnaast kan men aan de Mozartlaan 7 ook terecht voor specifiek naslagwerk, informatiefolders en specifieke vragen.

Brochures, CD-Roms en diskettes (prijs per stuk):
StartersoriŽntatieset, instappakket fl. 12,50
Starterspakket (o.a. instappakket, ondernemingsplan, oriŽntatiefolders etc.) fl. 37,50
Ondernemingsplan, boek en 2 x diskette fl. 22,50
Easystart CD-Rom (hulpmiddel bij het ondernemingsplan) fl. 65,00
Enterpreneurscan diskette (hulpmiddel ondernemersvaardigheden) fl. 69,00
Starters op weg naar een eigen bedrijf, boek en CD-Rom fl. 39,95
Parttime ondernemen, brochure fl. 5,95
Importwerkboek, voor de beginnende importeur fl. 17,50
Exportwerkboek, voor de beginnende exporteur fl. 17,50
   
Individuele gesprekken met een bedrijfsvoorlichter:
Maatwerkgesprek, gesprek op afspraak van ongeveer 1 uur, bedoeld voor specifieke vragen van de starter. fl. 50,00
   
Bijeenkomsten (prijs per persoon):
StartersoriŽntatie avond (8 en 29 mei, van 19.15 tot Ī 22.30 uur, i.s.m. o.a. de belastingdienst. Starten als freelancer, 2 mei fl. 50,00
Starter en de fiscus, V.O.F., 15 mei en voor BV op 22 mei fl. 50,00


...golft
Citygolf biedt andere blik op Breda

...start
"Het kleine werk voorbij"

...support
Waar de wave stopt...

...sponsort
"Toen ik er kwam, was er niks..."

...spreekt
In 't kort

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...telewerkt
Telewerken een succes

...reinigt
Stomerij De Zon verruimt horizon

...helpt
KvK helpt starters

Bedrijvig Bergen op Zoom

...investeert
Bergen op Zoom investeert in veelzijdige bedrijvigheid

...groeit
Bergen op Zoom, centrum door de eeuwen heen

...verbetert
De sfeervolle huiskamer voor de regio

...ontwikkelt
Geconcentreerde detailhandel in ontwikkeling

...bouwt
Volop ontwikkeling in hoogwaardige kantoorpanden

...stimuleert
Gemeentelijke stimulering - toerisme & recreatie