In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg:
'Bureaucratie van de overheid moet verminderen'

De regeltjes en wetten van de overheid, vertragen het ondernemerschap. Terwijl een ondernemer juist snel moet handelen om zijn concurrenten voor te zijn. Dit was de algemene mening van de ondernemers tijdens het debat op het Regionaal Ondernemers Congres. Volgens Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg brengt minder bureaucratie, beter ondernemerschap met zich mee. Naar het Regionaal Ondernemers Congres in het Chassé theater in Breda waren op 1 november 650 ondernemers gekomen. Ze wilden allemaal iets opsteken van de gastsprekers die er vertegenwoordigd waren.


Organisator Maarten van Druten van Synpact Project Management zegt: ,,Met dit congres willen we ondernemers inspireren, zodat ze weer enthousiast zijn. Ook kunnen ze tijdens dit evenement goed netwerken. We hebben de lat hoog gelegd voor gastsprekers, die allen hun sporen in het bedrijfsleven al ruimschoots verdiend hebben."

Dagvoorzitter Guus Rood introduceert als eerste Ronald van der Zijl, directievoorzitter van de Efteling. Deze bijt het spits af en begint zijn verhaal op een komische wijze: ,,Ik doe in sprookjes en over twintig minuten moet u maar bepalen of het geen fabeltjes zijn. Elke Nederlander komt gemiddeld vijf keer in zijn leven in de Efteling. Wij verkopen geen entreekaartjes, maar je mooiste jeugdherinnering. Opvallend is dat we onze belangrijkste beslissingen op een 'buikgevoel' baseren. Als we een nieuwe attractie aankopen, zeggen we dat deze het eerste jaar 150.000 bezoekers extra oplevert, maar we weten van tevoren nooit of dit écht zo zal zijn." Als de Eftelingdirecteur zijn verhaal afsluit, moet hem nog wel iets van het hart: ,,De werkgelegenheid staat onder druk, maar het lukt ondernemers en overheid nog steeds niet om goed samen te werken, zodat ze elkaar versterken. Terwijl dit toch zou moeten in deze moeilijke tijd."

De economie trekt duidelijk aan
Daarna neemt John Verhagen het woord. Hij is directievoorzitter van ING bank voor het district West- en Midden- Brabant. Volgens hem trekt de economie duidelijk aan. De cijfers laten dit zien en hij merkt dit ook in de dagelijkse praktijk. Producenten hebben weer meer vertrouwen en gaan weer investeren. Eén van de belangrijkste conclusies van het onderzoek dat ING bank heeft laten uitvoeren, is dat West- en Midden-Brabant een voorsprong hebben genomen op de landelijke economische groei. Het onderzoek biedt hij aan Loek Hermans, voorzitter MKB Nederland en Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg, aan. Ruud Vreeman merkt daarbij op: ,,We moeten de bureaucratie van de overheid verminderen, dit brengt beter ondernemerschap met zich mee. In Tilburg zijn we hier al duidelijk mee bezig. Het is een cultuuromslag, want in de plaats van te kijken wat niet kan, kijken we naar wat wel mogelijk is."

Zonder wrijving geen glans
Loek Hermans legt de ondernemers in de zaal uit, hoe een échte ondernemer reageert: ,,Twee ondernemers lopen in Afrika. Plotseling komt er een leeuw aan, die het op de twee gemunt heeft. De ondernemers hebben hetzelfde postuur en zijn beide even sportief. Ze hebben dus evenveel kans de leeuw te snel af te zijn. De eerste ondernemer pakt zijn tas en doet zijn gymschoenen aan. De andere kijkt verbaasd en vraagt of de andere soms sneller denkt te zijn als de leeuw. Waarop de ander antwoordt: ,,Ik ben niet sneller dan de leeuw, maar ik ben wel sneller dan jou." Dit symboliseert volgens Loek Hermans de denkwijze van een échte ondernemer. De MKB-baas vervolgt: ,,Ook typerend voor goed ondernemerschap is dat je alles moet proberen wat in je macht ligt. Je zult dan wel tegen problemen oplopen, maar zonder wrijving geen glans."

Als er geen innovatie was, reden er geen auto's
Harry Starren, algemeen directeur van de Baak, Management Centrum VNO-NCW, leidt vervolgens op professionele wijze een interactief debat. Toeschouwers in de zaal hebben de mogelijkheid om vragen te stellen aan het deskundige panel. In dit panel zitten Henk van Dijk, regio innovatie manager van Syntens, Ronald van der Zijl directievoorzitter van Efteling en Harry Koopmans, voorzitter Avans Hogeschool. De beschouwende jury bestaat uit Louis Seeuwen, voorzitter MKB West-Brabant, Jan Schipper, voorzitter van de Kamer van Koophandel West-Brabant en Jan Melis, voorzitter Kamer van Koophandel Midden-Brabant. Op de vraag of innovatie arbeid vernietigt, antwoordt Ronald van der Zijl dat dit inderdaad het resultaat is: ,,Maar als er geen innovatie was, dan reden er geen auto's en vlogen er geen vliegtuigen. Momenteel innoveren we als gekken, maar hierdoor creëren we ook nieuwe banen." Dan worden er ook door de mensen in de zaal vragen gesteld over de regelgeving in Nederland. De algemene toon is dat er veel teveel onzinnige regeltjes zijn, waar ondernemers zich toch aan moeten houden. Voor Harry Koopmans van Avans Hogeschool is het duidelijk: ,,Alle regeltjes zie ik als gebabbel, ik probeer zo veel mogelijk mijn eigen zin te doen." Ronald van der Zijl is iets genuanceerder in zijn uitspraak: ,,Over sommige regels vraag ik me écht af waar we ze voor nodig hebben." Na de presentaties is er nog een lunch of netwerklunch en in de middag kunnen ondernemers nog naar twee themasessies gaan, waar ze meer leren over thema's zoals innovatie, financiën, communicatie of marketing.

De dag wordt afgesloten met een diner. Kortom, de aanwezige ondernemers konden goed netwerken en ze kregen antwoord op al hun specifieke vragen.


...spreekt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...begint
Arthur Kok wil zich vooral richten op bestuur en organisatie

...vestigt
West-Brabant heeft een goede reputatie als vestigings­plaats voor logistieke bedrijven

...evalueert
'Dan is het prettig om een klankbord te hebben'

...start
Hoge opkomst weerspiegelt stijgende belangstelling ondernemerschap

...betaalt
Kosten inschrijving onderneming omlaag

...wint
Wie wint de bronzen baksteen 2005?

....innoveert
Avans Academie voor ICT en Media presenteert Business Innovation 2006 voor MKB

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...debateert
Regeltjes en wetten van de overheid vertragen het ondernemerschap

...regelt
De voors en tegens van de levensloop­regeling

...onderzoekt
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...rijdt
Zakelijk onderweg

...adviseert
Zonder deskundig advies is internationaal zakendoen gedoemd te mislukken

...proeft
Met een glas in de hand is het goed netwerken

...wint
John Goverde van Pelikaan Reizen beste ondernemer 2005

...organiseert
Regionaal Ondernemers Congres slaat aan

...concludeert
Service Level Agreement, een kwestie van vertrouwen

...meldt
Het aanbod bedrijfs­onroerendgoed is licht gestegen