In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Regionaal Ondernemers Congres
"Deze regio kan meters gaan maken!"

Het is voor iedere ondernemer raadzaam om af en toe eens even 'bij te tanken'. De organisatoren van het Regionaal Ondernemers Congres (ROC) hebben geprobeerd een sterk trio van activiteiten voor ondernemers te presenteren. De wervende brochure sprak van 'veel relevante informatie inwinnen, een zakelijk netwerk uitbouwen en inspiratie door topondernemers'. Deze formule slaat blijkbaar aan, want liefst 800 ondernemers waren present in het Bredase Chassé Theater.


John Verhagen, voorzitter van de directie van de ING Bank district West- en Midden-Brabant.

ING Bank is samen met MKB Nederland hoofdsponsor van het tweejaarlijkse Regionaal Ondernemers Congres voor de regio West- en Midden-Brabant. John Verhagen, voorzitter van de directie van de ING Bank district West- en Midden-Brabant: "Het past bij de strategie van de ING Bank om kennis en deskundigheid te willen delen met ondernemers. Als bank vinden we het verder zeer belangrijk om ondernemers informeel met elkaar in contact te brengen. Gezien de hoge opkomst kijken wij zeer tevreden terug op het congres. De opkomst was erg hoog en de zalen bleven tot het einde van de dag drukbezocht. De reacties die ik kreeg, waren ook allemaal zeer positief." Een ander waardevol aspect volgens Verhagen waren de 1 op 1 contacten tussen ondernemers onderling. "Je kunt echt niet alles weten en al een keer meegemaakt hebben. In gesprekken met collega's kunnen heel veel leermomenten zitten," aldus de bankdirecteur.

Positieve instelling
John Verhagen is dus een tevreden man en dat geldt niet alleen de organisatie en uitvoering van het congres.
"Tijdens het ochtendgedeelte hebben wij een rapport over het ondernemersklimaat en de groei in West- en Midden-Brabant bekend gemaakt. Een mooie conclusie daaruit betreft de huidige groei in deze regio.
In 2003 presteerden we nog onder het landelijk gemiddelde, terwijl we in 2004 een sterkere groei realiseerden dan de rest van Nederland." De ING-onderzoekers bekeken natuurlijk meer en concludeerden dat de regio bovenmatig actief is in markten waar toegevoegde waarden en een uniek product belangrijk zijn. "Dat is dus zeer positief. We zitten daarmee niet in een prijsvechtermarkt en dat betekent dat we daardoor niet heel sterk op de kosten hoeven te sturen. Het verplaatsen van arbeid naar lage lonenlanden vanwege de concurrentiestrijd is hier minder vanzelfsprekend," vertelt Verhagen.
De arbeidskosten worden door ondernemers vaak als hoog ervaren, maar meer dan de helft van de regionale ondernemers zegt dat deze kosten geen belemmering zijn voor verdere groei. Ook die positieve instelling is duidelijker aanwezig in de Brabantse regio's dan landelijk.
"Dat heeft weer met die betere afzetmarkt te maken. Gezien de huidige globalisering is dat een sterk punt.
Onze regionale ondernemers kunnen dus niet alleen overleven in Nederland, maar ook werkgelegenheid blijven bieden aan deze regio's."

Innovaties
Het is echter niet alleen maar goud wat er blinkt in West- en Midden-Brabant. Verhagen: "Uit het onderzoek blijkt namelijk dat onze producten weliswaar innovatiever zijn vergeleken met de rest van het land, maar het treurige is dat het succes van die innovaties nagenoeg gelijk is aan het gemiddelde. Van alle product- en dienstinnovaties is maar een derde succesvol.
Dat betekent dus dat we als de implementatie van innovatieve producten verbeteren dat deze regio veel voordeel kan opleveren." Een ander heikel punt is dat innovatieve bedrijven te weinig gebruik maken van aanwezige kennis op universiteiten en hogescholen. Ondernemers die gebruik maken van deze instituten hebben een grotere kans om innovaties succesvol te vermarkten. Verhagen ontkomt er niet aan om ook wat open deuren langs te gaan. De bankdirecteur is ook betrokken als bestuurder bij de Kamer van Koophandel en de Brabantse-Zeeuwse Werkgevers-vereniging (BZW).
Hij kent dus het klappen van de ondernemerszweep. "De wet- en regelgeving is inderdaad vaak gespreksonderwerp, maar daar mag inderdaad nog veel aan gebeuren.

De overheid moet daarbij niet alleen kijken naar het afschaffen van ouderwetse regelgeving, maar ook vooral naar de regels waar ondernemers nu dagelijks mee te maken hebben." Toch kan de doorgeslagen ambtenarij de kansen van de regio West- en Midden-Brabant op innovatief gebied niet verbloemen. Om met Verhagen te spreken: "Deze regio kan meters gaan maken!"


...spreekt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...begint
Arthur Kok wil zich vooral richten op bestuur en organisatie

...vestigt
West-Brabant heeft een goede reputatie als vestigings­plaats voor logistieke bedrijven

...evalueert
'Dan is het prettig om een klankbord te hebben'

...start
Hoge opkomst weerspiegelt stijgende belangstelling ondernemerschap

...betaalt
Kosten inschrijving onderneming omlaag

...wint
Wie wint de bronzen baksteen 2005?

....innoveert
Avans Academie voor ICT en Media presenteert Business Innovation 2006 voor MKB

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...debateert
Regeltjes en wetten van de overheid vertragen het ondernemerschap

...regelt
De voors en tegens van de levensloop­regeling

...onderzoekt
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...rijdt
Zakelijk onderweg

...adviseert
Zonder deskundig advies is internationaal zakendoen gedoemd te mislukken

...proeft
Met een glas in de hand is het goed netwerken

...wint
John Goverde van Pelikaan Reizen beste ondernemer 2005

...organiseert
Regionaal Ondernemers Congres slaat aan

...concludeert
Service Level Agreement, een kwestie van vertrouwen

...meldt
Het aanbod bedrijfs­onroerendgoed is licht gestegen