In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Van alle wereldmarkten thuis
Succesvol internationaal zakendoen vereist deskundig belastingadvies

West-Brabantse ondernemers zijn naarstig op zoek naar nieuwe afzetmarkten en lagere productiekosten. Internationaal zakendoen is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Na de grote ondernemingen waagt nu ook het MKB massaal de grote sprong naar het buitenland. Vooral Oost-Europa en China zijn booming business.
Zonder goede advisering en begeleiding van een deskundige belastingadviseur is een internationaal zakenavontuur echter gedoemd te mislukken.


Belastingadviseurs Ton Wouters, Maurice de Clercq en Alphons van de Ven: "Internationaal zakendoen is niet iets om bang voor te zijn, zolang je maar vroegtijdig een belastingadviseur inschakelt. Daarmee voorkom je veel ellende."

"Fiscale regelingen, subsidiemogelijkheden, rechtsvormen, BTW-tarieven, elk land hanteert zijn eigen wetten en regels. De gemiddelde ondernemer kan onmogelijk van alle wereldmarkten thuis zijn." Aldus Alphons van de Ven, Maurice de Clercq en Ton Wouters, belastingadviseurs bij ESJ Accountants & Belastingadviseurs. Zij adviseren West-Brabantse ondernemers dagelijks over fiscale (on)mogelijkheden in het buitenland. "Dankzij de enorme mobiliteit en het gebruik van digitale communicatiemiddelen wordt de wereld steeds kleiner. Het wordt dus ook makkelijker om ver over de Nederlandse grenzen nieuwe afzetmarkten te bewerken."

Goed zakendoen
Voor een goede concurrentiepositie moeten Nederlandse ondernemers steeds meer de deur uit. Het is in het buitenland goed zakendoen, maar je moet wel weten waaraan je begint. In sommige landen kun je veel geld verdienen, maar het is maar de vraag of je je verdiende geld het land uitkrijgt. Zo zijn er heel veel valkuilen waarop je erg alert moet zijn bij internationaal zakendoen." Want zoveel landen, zoveel fiscale regels. En die veranderen ook nog eens regelmatig. "Elk land probeert op zijn eigen manier fiscaal aantrekkelijk te zijn voor ondernemers. Het ene land doet dit met aantrekkelijke tarieven, het andere creëert unieke fiscale faciliteiten. België krijgt per 1 januari bijvoorbeeld de notionele (fictieve) interestaftrek op eigen vermogen en Luxemburg komt met een nieuwe renteniersregeling zonder aangifteplicht. Zo zet elk Europees land zich in de etalage."

Transparanter
Internationaal zakendoen wordt gelukkig steeds transparanter. Alle informatie is steeds beter beschikbaar, ook over personen. Alphons van de Ven, Maurice de Clercq en Ton Wouters wijzen daarbij onder andere op de identificatieplicht die tegenwoordig in steeds meer landen verplicht is. "Een deskundige belastingadviseur weet daarnaast alle informatie die wordt verschaft op waarde te schatten én gaat op zoek naar mogelijke fricties tussen de fiscale structuren van Nederland en het vestigingsland. Op basis van die informatie kunnen ondernemers een weloverwogen keuze maken om wel of niet met iemand in zee te gaan."

Tijdig
De wetten en regels van internationaal zakendoen zijn vaak erg ingewikkeld. Alleen een gespecialiseerde belastingadviseur kan een ondernemer goed door deze wirwar begeleiden. "Door vroegtijdig een adviseur in te schakelen voorkom je veel ellende. Zo kennen we een transportondernemer die ook buiten de EG aan de slag wilde.
Hij kocht twee vrachtwagens in Nederland en wilde die vervolgens in een niet-EG-land importeren. Gevolg was dat hij eerst 19% BTW in Nederland moest betalen en vervolgens nog eens 20% BTW in dat andere land. Had hij in een eerder stadium een belastingadviseur in het proces betrokken, dan was er een koppeling gemaakt tussen de fiscale structuren van beide landen. Daaruit zou de gunstigste oplossing zijn gerold." Ook bij het aanvragen van subsidies schieten ondernemers nogal eens mis. "De overheid biedt financiële ondersteuning voor marktverkenning in het buitenland. Je moet echter wel eerst de subsidie aanvragen en dan pas het marktonderzoek uitvoeren. Achteraf het subsidiegeld vorderen, heeft geen zin. Ondernemers zien deze regel nogal eens over het hoofd."

Particuliere sfeer
Ook in de particuliere sfeer kan de belastingadviseur veel voor ondernemers betekenen. "We zien steeds vaker dat ondernemers op relatief jonge leeftijd hun bedrijf verkopen en in een zonnig land een hotel of pension beginnen. Na hun emigratie kunnen ze echter nog wel tien jaar lang worden achtervolgd door fiscale claims uit Nederland. Ook dan is fiscaal advies onontbeerlijk."

Beginstadium
Voor belastingadviseurs is internationaal zakendoen dagelijkse kost. "Ondernemers met plannen in die richting moeten dan ook in het beginstadium naar ons toekomen. Alleen dan kunnen we alle valkuilen vermijden.
Internationaal zakendoen is niet iets om bang voor te zijn. Er valt voor Nederlandse ondernemers


...spreekt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...begint
Arthur Kok wil zich vooral richten op bestuur en organisatie

...vestigt
West-Brabant heeft een goede reputatie als vestigings­plaats voor logistieke bedrijven

...evalueert
'Dan is het prettig om een klankbord te hebben'

...start
Hoge opkomst weerspiegelt stijgende belangstelling ondernemerschap

...betaalt
Kosten inschrijving onderneming omlaag

...wint
Wie wint de bronzen baksteen 2005?

....innoveert
Avans Academie voor ICT en Media presenteert Business Innovation 2006 voor MKB

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...debateert
Regeltjes en wetten van de overheid vertragen het ondernemerschap

...regelt
De voors en tegens van de levensloop­regeling

...onderzoekt
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...rijdt
Zakelijk onderweg

...adviseert
Zonder deskundig advies is internationaal zakendoen gedoemd te mislukken

...proeft
Met een glas in de hand is het goed netwerken

...wint
John Goverde van Pelikaan Reizen beste ondernemer 2005

...organiseert
Regionaal Ondernemers Congres slaat aan

...concludeert
Service Level Agreement, een kwestie van vertrouwen

...meldt
Het aanbod bedrijfs­onroerendgoed is licht gestegen