In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Columns
Barend Hohmann
Peter Schuitmaker
Christ-Jan Danen
Beleidsregel lichte, niet-industriële arbeid door 13-, 14- en 15-jarigen
Christ-Jan Danen
Liftoff B.V.



Vorige week heeft u een samenvatting kunnen lezen van de checklist: "Veilig werken onder de 18, wat mag wel wat mag niet?", uitgegeven door LIFTOFF. Voor de checklist is veel belangstelling getoond wat duidt op een groot gebruik van vakantiekrachten door werkgevers gedurende de zomerperiode. Echter voor scholieren in de leeftijdscategorie 13 tot en met 14 jaar is (vakantie)arbeid sterk aan regels gebonden en verdient dit met klem de opmerkzaamheid van zowel de ouder of verzorger en werkgever.

Kinderen van 13 jaar en ouder mogen als uitzondering op het verbod op kinderarbeid onder bepaalde strikte voorwaarden en in het algemeen buiten de schooluren incidenteel lichte arbeid verrichten in een niet-industriële omgeving. Voor kinderen van 13 en 14 jaar gaat het daarbij uitsluitend om hulparbeid, dat wil zeggen arbeid die alleen bestaat uit het verlenen van hand- en spandiensten. Dit blijkt uit de beleidsregel voor kinderarbeid die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft uitgewerkt en gepubliceerd. Met de beleidsregel geeft het ministerie inhoud aan het begrip 'niet-industriële (hulp-)arbeid' in de Nadere regeling kinderarbeid op basis van de Arbeidstijdenwet. Voor de naleving van de regels voor kinderarbeid zijn zowel de werkgever als de ouder of verzorger verantwoordelijk. In het algemeen wordt gekeken naar de feitelijke aard van de werkzaamheden en de omgeving waarin wordt gewerkt. De werkzaamheden mogen niet te zwaar zijn, geen gevaar opleveren en mogen niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Of werkzaamheden te zwaar zijn, blijkt uit het gewicht van te tillen zaken, die bijvoorbeeld niet zwaarder mogen zijn dan tien kilogram. Verder is onder meer werken aan of in de nabijheid van gevaarlijke machines verboden. Bij schadelijke gezondheidseffecten moet onder andere worden gedacht aan het werken met gevaarlijke stoffen of bijvoorbeeld aan werkzaamheden in de land- en tuinbouw waar kort tevoren bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Kinderen mogen niet zelfstandig werken achter de kassa, omdat de verantwoordelijkheid voor geldzaken psychisch te belastend wordt geacht. Een uitzondering wordt gemaakt voor kassawerkzaamheden als klein onderdeel van het helpen van een klant onder toeziend oog van een volwassene. Kinderen mogen ook geen arbeid verrichten aan de lopende band of in een magazijn waar heftrucks en dergelijke rondrijden. Bij kinderen van 13 en 14 jaar mag het niet gaan om zelfstandige arbeid. Voorwaarde is tevens dat er bij hen nadrukkelijk toezicht moet worden gehouden. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat de toezichthouder steeds in de nabijheid behoort te zijn. Het kind moet echter te allen tijde een beroep op de toezichthouder kunnen doen. Er moet duidelijk instructie worden gegeven en controle worden gehouden, opdat tijdig kan worden ingegrepen. Vakantiekrachten vormen een goed alternatief om de komende periode de gaten in uw planning op te vullen. Sta echter wel stil bij de mogelijke gevaren gepaard gaand met de leeftijd van uw tijdelijke kracht.




...reist
Voor het werk op reis

...start
Het creëren van de juiste sfeer

...groeit
Aantal bedrijven groeit nog steeds

...verandert
Landelijk gebied schakelt om

...wijzigt
Seminar licht rechtspersoonlijkheid personenvennootschap toe

...innoveert
Hoe houd ik mijn onderneming succesvol?

...begeleidt
Samenwerking Provincie Noord Brabant en Syntens: 900 bedrijven beter toegerust voor de markt

...hapt
Haring smaakte best bij Kiwanisclub Oosterhout

...wint
De eerste Channel of Trade Award uitreiking een succes

...rijdt
Zakelijk onderweg

...presenteert
Triagilitas presenteert "KEN Oosterhout"

...organiseert
Wat kan E-business betekenen voor het bedrijfsleven?

...onderneemt
Skoda Superb ingezet naast Mercedes Benz

...herinnert
Toezegging minister-president maakt aanleg A4-zuid mogelijk

...reageert
Regionaal Ondernemers Congres: Nu al reageren op betere tijden

...evalueert
"Een werkweek van vijftien dagen..."

...kijkt terug
Een droom met een knapje

...sponsort
Sportsponsoring biedt bedrijven kansen

...helpt
En wat doen we met de kinderen...?

...brouwt
Bedrijven weten oude bierbrouwerij te vinden

...spreekt
In 't kort

...treft
Tegenvallende economische groei treft uitgifte bedrijventerreinen

...overvalt
In 2002: lichte stijging overvallen dienstverlening

...ontwikkelt
BOG in Kadernota 2004 van gemeente Breda: Accent op Spoorzone als kantoorlocatie

...bouwt
Met kracht doorwerken aan Moerdijkse Hoek