In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Doelstelling Bedrijvenkring Industrie Moerdijk
Een aantrekkelijk bedrijventerrein voor iedereen
De kop dekt de lading van dit verhaal nagenoeg. 'Een aantrekkelijk bedrijventerrein voor iedereen' is precies wat de Bedrijvenkring Industrie Moerdijk (BIM) voorstaat. Niet alleen voor de gevestigde bedrijven, maar ook voor het milieu en niet te vergeten de inwoners van de omliggende plaatsen. We spraken met Sjaak Vaes over de ontwikkelingen op bedrijventerrein Moerdijk.

Sjaak Vaes, secretaris van de Bedrijvenkring Industrie Moerdijk

Sjaak Vaes, secretaris van de BIM, omschrijft de doelstellingen van de vereniging als volgt: "Belangenbehartiging voor de gevestigde bedrijven en spreekbuis naar buiten toe zijn. Dat kan naar de directe omgeving, maar ook naar overheden en andere belangenorganisaties. Wat we verder stimuleren is kennisontwikkeling en -overdracht. Hierdoor ontstaat namelijk meer samenwerking tussen bedrijven." De bedrijvenvereniging houdt vier keer per jaar bijeenkomsten voor de leden. Er vindt informatie-uitwisseling plaats over actuele ontwikkelingen, er wordt verteld waar de verschillende werkgroepen mee bezig zijn en aan de hand van gastsprekers wordt informatie verstrekt over zaken op economisch gebied. "We hebben het ondermeer al gehad over E-commerce, ontwikkelingen in de economie en processen in de havens. Iedere bijeenkomst bestaat dus uit een deel informatie-uitwisseling, een thema ingeleid door een spreker en natuurlijk een deel waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een soort netwerkbijeenkomst," zegt Vaes.

Het bestuur van de BIM bestaat uit een aantal vertegenwoordigers van de aangesloten bedrijven. Men vergadert zo'n acht keer per jaar. Actuele ontwikkelingen worden dan aan de bestuurstafel besproken en er wordt bekeken hoe te reageren op nieuwe situaties die in en om het bedrijventerrein plaatsvinden. "Daarnaast hebben we een nauwe relatie met het Havenschap. De vraag is hoe je elkaar gezamenlijk kunt helpen om in relatie met allerlei belanghebbenden een zo goed mogelijke positie te vervullen," vertelt Vaes. Een voorbeeld daarvan is de Stuur- en Coördinatiegroep Milieu en Veiligheid Moerdijk (SCMVM) die in 1998 op verzoek van de BIM werd neergezet. Aanleiding was destijds de constatering van de Provincie Noord-Brabant dat er kansen waren voor een duurzaam industrieterrein. "Wij hebben toen gezegd dat we die kar wilden trekken. Samen met het Havenschap, maar ook met alle overheidspartijen. Bedoeling was om zodanig samen te werken dat er een integraal toekomstplan voor het bedrijventerrein zou ontstaan," aldus Vaes.

Impressie van het netwerkactiviteiten van de BIM

Een resultaat van deze aanpak is dat in Moerdijk - als eerste in Nederland - een vrijwillig monitoringrapport is verschenen. Hierin wordt inzicht verschaft over wat de verenigde bedrijven op Moerdijk doen en het rapport legt een basis om ook in de toekomst duurzaam te blijven ondernemen. "De bedoeling is dat we binnenkort het tweede rapport uitbrengen. Het eerste rapport wordt het ijkpunt. Als je een paar jaar bezig bent, kun je ontwikkelingen en trends uit de opeenvolgende rapporten halen," zegt Vaes.

Traumahelikopter
Op Moerdijk is het besef aanwezig dat de directe omgeving zich de vraag wel eens stelt wat men aan het industrieterrein heeft. "Wij weten dat we richting omgeving niet altijd de meest gunstige uitstraling hebben. Maar uiteindelijk kunnen we de omgeving ook veel bieden. Een aantal ontwikkelingen die momenteel spelen, zijn er met name op gericht een stuk meerwaarde voor die omgeving te realiseren. Denk dan aan het mogelijk maken van een traumahelikopter of ambulancevoorziening op ons terrein. Momenteel zijn er nog heel onvoordelige reistijden voor deze regio. Als we op ons terrein zo'n helikopter of ambulance hebben, kunnen inwoners uit de directe omgeving eerder bereikt worden," vertelt Vaes die ook denkt aan het stichten van een medisch centrum. Op Moerdijk wordt niet alleen gedacht aan het belang van het bedrijventerrein, maar dus ook aan de directe omgeving.

Een andere zaak waar de BIM over denkt, is de vorming van een educatie- en kenniscentrum. "Onze bedrijven hebben ook in de toekomst arbeidskrachten nodig. Veel jongeren vragen: "Wat moet ik nou in een haven?". Met een educatie- en kenniscentrum kun je mensen voorlichten over wat er precies gebeurt in onze haven en welke opleidingen daar bij horen," zegt Vaes. Zeker gezien de voortsnellende technologie liggen er voor alle mogelijke vakgebieden volop kansen op Moerdijk. Sjaak Vaes en de BIM werken er in ieder geval stevig aan om Moerdijk een goede partner te houden voor omgeving, medewerkers en natuurlijk de bedrijven.


...onderneemt
'The real beauty is inside'

...start
Taalvakwerk op maat voor een beter bedrijfsresultaat

...bedenkt
Een nieuw concept van DeVitaminebron

...maakt 't
Nottrot maak 't in West-Brabant

...helpt
Handelscentrum boomteelt moet etalage worden

...introduceert
Massale belangstelling voor veilige introductie euro

...adviseert
'Testbaners' als beleidsadviseur bij de KvK

...ontwikkelt
Ontwikkeling van Havenschap Moerdijk

...groeit
Grote plannen in de gemeente Moerdijk

...ontwikkelt
Een aantrekkelijk bedrijventerrein voor iedereen

...informeert
De weg naar duurzaam ondernemen op Moerdijk

...wint
BOS-Award verschaft eeuwige roem

...spreekt
In 't kort

...initeert
"Ze teren er nog maandenlang op"